Gyurkity Péter

Meteor becsapódása hozta létre a sivatagi üveget

Megerősítették, hogy becsapódás következménye az üvegréteg jelenléte.

A szakembereket évtizedek óta foglalkoztatja a líbiai és egyiptomi sivatagban megtalált érdekes réteg, amely olvadt üvegre emlékeztet, ennek jelenléte ugyanis számos kérdést vet fel a régió múltjával kapcsolatban. Most választ találtak arra, hogy mi hozta létre ezt a réteget, az eredmény pedig sokak számára lehet megnyugtató.

A kutatók által közzétett bejelentés szerint nemrég részletes vizsgálatnak vetették alá az itt megtalált mintákat, amelyek között még uralkodói ékszerek is megtalálhatók, hiszen a fiatalon elhunyt Tutanhamon esetében az aranymaszk mellett az ékszerek részét képező halványsárga üvegdarab is meglehetősen jól ismertnek számít, nemcsak az egyiptológusok, de még a laikusok körében is. Abban nagyjából egyetértés alakult ki, hogy ezt az üvegréteget egy 29 millió évvel ezelőtt ide érkező meteor hozta létre, azt azonban eddig még nem tudták biztosan leszögezni, hogy konkrét becsapódás, avagy a légkörben bekövetkezett robbanás okozta-e a jelenséget, ami egyebek mellett azért is fontos részlet, mert ez utóbbi magyarázat a 2013-as cseljabinszki eset kapcsán komoly aggodalmat váltott ki.

A csoport tagjai szerint nem erről van szó, ugyanis a speciális mikroszkóppal megvizsgált példányokban olyan cirkonkristályokat találtak, amelyek korábban reidit ásványként voltak itt jelen, márpedig ez az átalakulás kizárólag nagy nyomás mellett megy végbe, amihez viszont egy komolyabb becsapódás, valamint az ez által okozott sokkhatás hullámai szükségesek. A régióban tehát valóban sor került egy nagyobb becsapódásra, és bár ennek nyomát továbbra sem találjuk, könnyen lehet, hogy a krátert ma a sivatagi homok vastag rétege rejti el, ami viszonylag egyszerű választ jelent. Mivel az üvegréteg nem légköri robbanás eredménye, a cseljabinszkihez hasonló esetek nem idéznek elő ilyen komoly felszíni változásokat, ami megnyugtathatja a szakemberek egy részét.

Továbbra is kérdés, hogy hol rejtőzhet a becsapódásnak és annak következményeinek megfelelő kráter, a terület kiterjedése miatt azonban ezt valószínűleg még jó darabig nem fogjuk megtalálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • xrt #32
  "Ezerszer cáfolva, magyarázva lettek."

  Az a baj, hogy nem "cáfolva", csak "magyarázva" lettek.
 • xrt #31
  No igen, megint eljutottunk ahhoz a ponthoz hogyha elfogynak az érvek, jönnek a sértegetések. GRATULÁLOK, önmagatokat minősítitek ezzel, lévén mindenki magából indul ki!
 • quatlander #30
  Nyers a stílusod. Ez egy fórum. Nem is. Kioktató vagy.
 • xrt #25
  "És ugye ott van a Kréta-Negyedkor határa, ahol ugyancsak megugrott a Platina-Irídium koncentráció az üledékes kőzetekben. Ez bizonyítja, hogy az értelmes dinoszauruszok - ahogy róluk Däniken is írt -, mielőtt kipusztították magukat egy Termonukleáris háború hosszú telével, még éppen az előtt, feltalálták a Katalizátoros autót..."


  Bírom a szarkazmust.
  Hazudnék ha azt állítanám hogy Däniken egyik könyvét sem olvastam volna persze nem csak azt, de nem inkább épész érveket kellene itt felvetned ahelyett hogy a begyöpesedett kőbe vésett elméleteket ajnározd?
 • xrt #24
  "Erre a kérdésre egyszerű a válasz, az 1800-1900-as években még nagyon keveset tudtak a talált csontvázakról, ezért számtalan esetben pontatlanul rakták őket össze, más állatok csontjait is belekeverték, vagy pl orrcsontot felcseréltek egy lábujjra, stbstb. Sok ilyen csontváz a mai napig ki van állitva múzeumokban. Semmilyen farokszárnya nem volt valójában, ne aggódj."

  No ezt olvasd végig (te írtad) és magyarázd meg nekem. Ha hamis leletek vannak kiállítva néha eltitkolva amik nem magyarázhatók, akkor a magyarázhatóak mennyire valósak???? Mert vagy ez, vagy az...
  Esetleg nem arról van szó hogy némely történelmi tényt hamisítják?  "Emberek meg dínók pedig nem léteztek egy időben, szóval a lábnyomos sztori az hamisítvány vagy ilyesmi."

  Sajnos mint már írtam sem bizonyítani nem tudom, sem nem tudom hogy valós-e, de született könyv erről is.


  Nos tudom innen sokan kiátkoznának, tudom sok felvetésem még általam is kétséges, de mindent amit leírok, azért teszem hogy gondolatébresztő legyen, és vitára késztessek lehetőleg mindenkit.
 • xrt #23
  "Nekem az lett volna a gyanús, ha nem leng egy rugalmas váz légkör nélkül. Mert az azt jelentette volna, hogy egy hozzá nem értő hamisította. Mert, ha nincs légkör, akkor nincs minek erősen csillapítani a lengést, ezért naná, hogy sokáig rezeg."

  Ne haragudj hogy prejudikálok, de ezek szerint még egy karót sem dugtál egy szimpla termőföldbe... Tedd meg, azután írj butaságokat!
  Komolyan így gondolod? A légkörben keletkező szél csillapítja a mozgást??? De akkor a 200 kg feletti űzhajósok miért állnak úgy mint egy cövek? Még az asztronauták ugrásánál sem látszódik a nem létező atmoszfére de a zászló leng?
  Vicces vagy...
 • xrt #22
  "Nézz utána a hihetetlen magazinban. Ott majd megnyugtatnak."

  Nem ott kellene kommentelned ha már onnan informálódsz?
  Úgy egyébként mi'jaza "hihetetlen magazin"?
 • Csaba161 #21
  Régebben az utak mentén a növényekben jelentősen megugrott az ólomszint. A mostani kutatások szerint viszont egyre nagyobb a Platina és a Rhódium koncentrációja az utak mentében.

  És ugye ott van a Kréta-Negyedkor határa, ahol ugyancsak megugrott a Platina-Irídium koncentráció az üledékes kőzetekben. Ez bizonyítja, hogy az értelmes dinoszauruszok - ahogy róluk Däniken is írt -, mielőtt kipusztították magukat egy Termonukleáris háború hosszú telével, még éppen az előtt, feltalálták a Katalizátoros autót...
 • botyika #20
  "Mi van az egyik angol múzeumban talált "madárszobornak" nevezett lelettel az alagsorban aminek farokszárnya van (ugye ez nem a madarakra, hanem a repülőkre utal."


  Erre a kérdésre egyszerű a válasz, az 1800-1900-as években még nagyon keveset tudtak a talált csontvázakról, ezért számtalan esetben pontatlanul rakták őket össze, más állatok csontjait is belekeverték, vagy pl orrcsontot felcseréltek egy lábujjra, stbstb. Sok ilyen csontváz a mai napig ki van állitva múzeumokban. Semmilyen farokszárnya nem volt valójában, ne aggódj.

  Emberek meg dínók pedig nem léteztek egy időben, szóval a lábnyomos sztori az hamisítvány vagy ilyesmi.
 • VolJin #19
  Nekem az lett volna a gyanús, ha nem leng egy rugalmas váz légkör nélkül. Mert az azt jelentette volna, hogy egy hozzá nem értő hamisította. Mert, ha nincs légkör, akkor nincs minek erősen csillapítani a lengést, ezért naná, hogy sokáig rezeg.