Meteor becsapódása hozta létre a sivatagi üveget

Megerősítették, hogy becsapódás következménye az üvegréteg jelenléte.

A szakembereket évtizedek óta foglalkoztatja a líbiai és egyiptomi sivatagban megtalált érdekes réteg, amely olvadt üvegre emlékeztet, ennek jelenléte ugyanis számos kérdést vet fel a régió múltjával kapcsolatban. Most választ találtak arra, hogy mi hozta létre ezt a réteget, az eredmény pedig sokak számára lehet megnyugtató.

A kutatók által közzétett bejelentés szerint nemrég részletes vizsgálatnak vetették alá az itt megtalált mintákat, amelyek között még uralkodói ékszerek is megtalálhatók, hiszen a fiatalon elhunyt Tutanhamon esetében az aranymaszk mellett az ékszerek részét képező halványsárga üvegdarab is meglehetősen jól ismertnek számít, nemcsak az egyiptológusok, de még a laikusok körében is. Abban nagyjából egyetértés alakult ki, hogy ezt az üvegréteget egy 29 millió évvel ezelőtt ide érkező meteor hozta létre, azt azonban eddig még nem tudták biztosan leszögezni, hogy konkrét becsapódás, avagy a légkörben bekövetkezett robbanás okozta-e a jelenséget, ami egyebek mellett azért is fontos részlet, mert ez utóbbi magyarázat a 2013-as cseljabinszki eset kapcsán komoly aggodalmat váltott ki.

A csoport tagjai szerint nem erről van szó, ugyanis a speciális mikroszkóppal megvizsgált példányokban olyan cirkonkristályokat találtak, amelyek korábban reidit ásványként voltak itt jelen, márpedig ez az átalakulás kizárólag nagy nyomás mellett megy végbe, amihez viszont egy komolyabb becsapódás, valamint az ez által okozott sokkhatás hullámai szükségesek. A régióban tehát valóban sor került egy nagyobb becsapódásra, és bár ennek nyomát továbbra sem találjuk, könnyen lehet, hogy a krátert ma a sivatagi homok vastag rétege rejti el, ami viszonylag egyszerű választ jelent. Mivel az üvegréteg nem légköri robbanás eredménye, a cseljabinszkihez hasonló esetek nem idéznek elő ilyen komoly felszíni változásokat, ami megnyugtathatja a szakemberek egy részét.

Továbbra is kérdés, hogy hol rejtőzhet a becsapódásnak és annak következményeinek megfelelő kráter, a terület kiterjedése miatt azonban ezt valószínűleg még jó darabig nem fogjuk megtalálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • rebekakocsis #33
  Érvek? Érted egyáltalán a szó jelentését? Neked sosem volt. Vagy tényleg ilyen hülye vagy, vagy csak trollkodsz. És a magyarázat miért nem jó? Igen van különbség a kettő között. De végeredményben ugyan az. Adnak egy tudományos magyarázatot a jelenségre és ezzel cáfolják a baromságaidat. Ennyi. Te magad is utána járhattál volna, de nem inkább beállsz a hülyesarokba és játszod a sértődöttet.
 • xrt #32
  "Ezerszer cáfolva, magyarázva lettek."

  Az a baj, hogy nem "cáfolva", csak "magyarázva" lettek.
 • xrt #31
  No igen, megint eljutottunk ahhoz a ponthoz hogyha elfogynak az érvek, jönnek a sértegetések. GRATULÁLOK, önmagatokat minősítitek ezzel, lévén mindenki magából indul ki!
 • quatlander #30
  Nyers a stílusod. Ez egy fórum. Nem is. Kioktató vagy.
 • rebekakocsis #29
  Az a baj, hogy ezek a dolgok amiket felhozol, nem vitaindítók. Ezerszer cáfolva, magyarázva lettek. A témával foglalkozók, értsd: tanulták és ebben dolgoznak, már csak legyintenek rajtatok, hogy még egy hülye , aki nem tud se olvasni, se értelmezni leírt dolgokat és megelégszik a blikk szintjével. Ennyi. Ezzel nem fogsz értelmes vitát nyitni, hisz ahhoz értelmes téma kellene. Ez nem az. De itt örmködhettek kedvetekre.
 • rebekakocsis #28
  Olyan hülye vagy , hogy az már másnak is fáj. Talán küzd le a kognitív disszonanciádat és talán keress utána annak, hogy hányan, hányféleképpen cáfolták már a baromságaidat. Az alapvető fizikával sem! vagy tisztában.
 • rebekakocsis #27
  Filly pónikról is született könyv. Na ezt add össze. Akkor azok is léteznek.
 • rebekakocsis #26
  Te és a hozzád hasonlók onnan és hasonló "magas szintű" helyeken informálódnak. Nyilván nem ment át az írónia. A hülyeségeiddel neked lenne ott a helyed. Ott a hasonló magas kvalifitású emberkékkel tudsz erről eszmét cserélni.
 • xrt #25
  "És ugye ott van a Kréta-Negyedkor határa, ahol ugyancsak megugrott a Platina-Irídium koncentráció az üledékes kőzetekben. Ez bizonyítja, hogy az értelmes dinoszauruszok - ahogy róluk Däniken is írt -, mielőtt kipusztították magukat egy Termonukleáris háború hosszú telével, még éppen az előtt, feltalálták a Katalizátoros autót..."


  Bírom a szarkazmust.
  Hazudnék ha azt állítanám hogy Däniken egyik könyvét sem olvastam volna persze nem csak azt, de nem inkább épész érveket kellene itt felvetned ahelyett hogy a begyöpesedett kőbe vésett elméleteket ajnározd?
 • xrt #24
  "Erre a kérdésre egyszerű a válasz, az 1800-1900-as években még nagyon keveset tudtak a talált csontvázakról, ezért számtalan esetben pontatlanul rakták őket össze, más állatok csontjait is belekeverték, vagy pl orrcsontot felcseréltek egy lábujjra, stbstb. Sok ilyen csontváz a mai napig ki van állitva múzeumokban. Semmilyen farokszárnya nem volt valójában, ne aggódj."

  No ezt olvasd végig (te írtad) és magyarázd meg nekem. Ha hamis leletek vannak kiállítva néha eltitkolva amik nem magyarázhatók, akkor a magyarázhatóak mennyire valósak???? Mert vagy ez, vagy az...
  Esetleg nem arról van szó hogy némely történelmi tényt hamisítják?  "Emberek meg dínók pedig nem léteztek egy időben, szóval a lábnyomos sztori az hamisítvány vagy ilyesmi."

  Sajnos mint már írtam sem bizonyítani nem tudom, sem nem tudom hogy valós-e, de született könyv erről is.


  Nos tudom innen sokan kiátkoznának, tudom sok felvetésem még általam is kétséges, de mindent amit leírok, azért teszem hogy gondolatébresztő legyen, és vitára késztessek lehetőleg mindenkit.