Hunter

Nem bír a talajmintával a Phoenix

Behelyezte első talajmintáját a Phoenix robotkarja az egység TEGA elnevezésű műszerének egyik apró égetőkamrájába, a műszer infravörös érzékelője azonban nem észlelte a beöntött mintát, így nem nyitotta meg a kamrához vezető bejáratot.

A földi irányítás megkísérelte a már behelyezett minta fellazítását, azonban ez sem hozott eredményt. A korábbi kommunikációs hiba után az arizonai Phoenixben felállított irányítóteremből pénteken adták ki a küldetés tudósai a robotkarnak a minta beöntését a TEGA négyes számú kamrájába. A tudósok korábban két kamra védőajtajának kinyitását rendelték el, az egyik azonban csak részlegesen nyílt ki, ami bár nem túl kedvező, mindenesetre nem hátráltatta volna a tudományos műveletet, amennyiben elég talajminta kerül az égetőkamrákhoz vezető szintén lezárt bejárati részre.

"Tisztességes mennyiséget akartunk, mivel a TEGA ajtaja nem nyílt ki teljes egészében. Biztosak akartunk lenni, hogy elegendő mintát tudunk bejuttatni" - mondta Matt Robinson a robotkar szoftverének felügyelője, a NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának munkatársa.


A talajminta békésen pihen a TEGA előterében

A TEGA múlt héten már elszenvedett egy elektromos hibát, ezt azonban a tartalék rendszerre való átkapcsolással áthidalták, az újabb probléma azonban érzékenyen érintette a TEGA-csapatot. "Látva erőfeszítéseiket, kissé feszült a csapat, ami végigkísérte a műszer teljes fejlesztését. Egy rendkívül bonyolult eszközről van szó, talán a Földet valaha elhagyó legbonyolultabbról" - mondta Peter Smith, a Phoenix főfelügyelője.

A tudósok szombat óta vizsgálják a műszer legújabb anomáliáját. Feltevéseik szerint az anyag szemcséinek nagysága lehet a ludas. A lezárt bejárati részen csak 0,1 centiméter átmérőjűnél kisebb részecskék juthatnak át. Ray Arvidson a robotkar egyik felelőse szerint túlságosan csomós a talajminta, amit valahogy szemcsésebbé kell tenniük. Erre több alternatíva is létezik. Vasárnap, a Phoenix 14. marsi napján a TEGA mechanikus rázórendszere próbálkozott a minta meglazításával, szemcsésebbé tételével. A minta a vibráció hatására mozdult ugyan egy kicsit, de még közel sem annyit, hogy a megfelelő mennyiség eljusson a kamráig. Van, aki szerint túl sok anyagot töltöttek be a TEGA előterébe, ami azért különös, mert eddig a tudósok azon aggódtak, hogy a robotkar által fellapátolt mennyiség kevés lesz az eredményes elemzéshez.


Hét percnyi rázkódás sem hozott látványos eredményt (avagy fedezzük fel a két kép közötti különbségeket), a módszerrel még egyszer megpróbálkoznak, különösebb reményt azonban nem fűznek hozzá

A küldetés irányítói időközben kidolgoztak egy másik módszert is, az úgynevezett "szórásos" módszert. A Phoenix már felmarkolta a második talajmintát, ami a fenti eljárás tesztelését fogja szolgálni, először a talajon, majd a leszállóegység MECA (Mikroszkópos, Elektrokémiai és Vezetési Elemző) műszerén próbálják ki. A dolog lényege, hogy robotkar lapátrészének megrázásával - amit lapát végén elhelyezett, a jég kikaparásához használatos reszelőszerű eszköz mozgatásával érnek el - megpróbálják kiszórni a nagyobb csomókat. A fennmaradt apróbb szemcséket öntik be az adott műszerhez, most a MECA-hoz, amennyiben a mai napra tervezett talajon végzett kísérlet sikeresnek tűnik. Ha a MECA be tudja fogadni az így kiszelektált szemcséket, akkor újra megpróbálkoznak a TEGA-val is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #51
    Te sem vagy egy reménytelen eset. :-))
  • Garga Pitic #50
    Mint a póker. Amig zsetonod van, nyerhetsz.
    Amig kapcsolat van az eszközzel és idelent össze tudnak hívni egy agymenést, van remény. Általában valami "józan, parasztias" megoldás a nyerő.

    http://hirek.csillagaszat.hu/mars/mikroszkopos-vizsgalatra-keszul-a-phoenix.html
  • Molnibalage #49
    Ajjaj..
  • Epikurosz #48
    OFF
    Pocsékul állunk, Balikám.
    Képzeld mit mondott a Miller (na, ki ő? Nem osztrák, hanem a ruszki gázpromos): Akár 250$ is lehet az olaj, a gázár pedig duplázódhat. Ha nincs még egy Paks, nemtom mi lesz itt. OFF
  • Molnibalage #47
    Ja, a Józsi Bácsi beszólás elég necces volt.
  • Epikurosz #46
    "Az "idiótáid" megoldották a problémát, míg te itt dúlsz-fúlsz."

    Na, ja, miután rájuk szóltam.
  • valamit #45
    Az "idiótáid" megoldották a problémát, míg te itt dúlsz-fúlsz.

    http://www.nasa.gov/mission_pages/phoenix/news/phoenix-20080611.html

    "NASA's Phoenix Mars Lander has filled its first oven with Martian soil. "We have an oven full," Phoenix co-investigator Bill Boynton of the University of Arizona, Tucson, said today. "It took 10 seconds to fill the oven. The ground moved."

    Boynton leads the Thermal and Evolved-Gas Analyzer instrument, or TEGA, for Phoenix. The instrument has eight separate tiny ovens to bake and sniff the soil to assess its volatile ingredients, such as water."

    Amúgy ez a szonda 350 kg. Elment a Marsra (alig néhány millió kilóméter), gond nélkül leszállt, képeket közvetített onnan, ásott a marsi talajba, rendelkezik egy stereo kamerával ami által az eddig legjobb képeket adja a Marsról, hő és gázfejlődéses analizátora a talajminta vizsgálatára 8 darab van, mikroszkópikus, elektrokémiai és vezetkőképességi analizátora is van, optikai és atomerőmikroszkópja, vízkémiai laborja 4 db van, a talaj magnézim, kálcium, szulfát tartalmának vizsgálatát is elvégzi, felderíti a pH tartalmát és vezetőképességét, a méreg, oxidáns és sótartalmát, a talaj hőmérsékéletét méri, a hő és elektormos vezetőképességét, a marsi időjárást megvizsgálja, az ottani páratartalmat, a szélsebességet, hőmérsékletet és folyamatosan rögzíti a küldetése alatt az ottani meteorológiai adatokat. Mindezt innen pár millió kilóméterre, átlag -50 fokban, ahol ember sose járt még, gép se járt még, napelemekkel. Úgyhogy ilyen szöveggel, hogy "Józsi bá, a kazincbarcikai kotrógépkezelő, jobban megtervezte volna ezt a kibaszott szondát." magad teszed nevetségessé.
  • NYCBoy #44
    Tényleg minden tiszteletem a NASA-nak, de tényleg eszükbe juthatott volna, hogy esetleg nem csak liszt finomságú por van a marson! Egyébként gondolom/remélem nálam okosabb emberek ülnek ott, és majd megoldják valahogy. De az is igaz lehet, hogy gondoltak erre és a probléma sokkal összetetteb, csak ez jön le a hírekből. Az újságírók között is akad elvétve egy-egy aki nem űrkutató, rakétatudós, vagy exogeológus.
  • dondore #43
    Igen okosnak kell lenned, hogy nem amerikaiként felvegyenek a nasa-hoz. Add be inkább az esa-hoz.
  • 0Speed0 #42
    kb.