Hunter

Sugárzással táplálkozik egy gomba

A műanyagtól az azbeszten át, egészen a repülőgépek üzemanyagáig a gombák képesek szinte bármit elfogyasztani. Kutatók most egy újabb csemegét találtak, a sugárzást.

Az már régóta köztudott, hogy a gombák képesek a radioaktív összetevők lebontására, maga a sugárzás azonban teljesen új színfolt a terítéken. A gombák elsősorban azért léteznek, hogy az anyagot kémiai elemeire bontsák, melyeket más organizmusok fel tudnak használni, a sugárzásból viszont energiát nyernek ki, mellyel saját növekedésüket segítik elő.

A felfedezés Jekatyerina Dadacsova professzor és munkatársai nevéhez fűződik a New Yorki Yeshiva Egyetemen, akik megfigyelték, hogy egyes gombák egy pigmentet, egy melanin nevű molekulát alkalmazva nyernek ki energiát a sugárzásból. Ez emberi oldalról is hasznos lehet: a jövő hosszú utakat megtevő emberi űrexpedíciói, vagy a bolygók kolonizálóinak első számú élelmiszerforrásává léphetnek elő ezek a gombák, melyek megélnének az ionizáló sugárzásban bővelkedő világűrben. A szóban forgó gombák mindazonáltal nem túl étvágygerjesztők, leginkább az elhanyagolt zuhanyfüggönyökön képződő penészfoltokra emlékeztetnek.


A felfedezés alapjául azok a megfigyelések szolgáltak, melyek szerint a csernobili atomerőmű 1986-os leolvadása óta rendkívüli mértékben megnőtt a körzetben a melaninban gazdag "fekete gombák" száma. Dadacsova és kollégája, Arturo Casadevall úgy vélte, a gombák az erőmű romjait beszennyező sugárzásból kaphatták a táplálék-kiegészítést, ezért három gombafajt béta-sugárzásnak vetettek alá. Az uránium és plutónium hasadása során keletkező cézium-137 izotóp sugárzása mindhárom - Cladosporium sphaerospermum, Cryptococcus neoformans és Wangiella dermatitidis - fajra jótékony hatással volt.

Csernobil esetében megfigyelték, hogy a legtöbb gomba a különböző sugárzási források irányába terjeszkedik, mintha megpróbálnák elérni ezeket az összetevőket. Ugyanezek a gombák közös jellemvonása, hogy hajlamosak az emberi bőrben is megtalálható barnásfekete színt adó melanin pigment előállítására, ami az elméletek szerint számos környezeti hatás ellen nyújt védelmet számukra. Dadacsova csapata felfedezte, hogy a sugárzás hatására a gombák melanin molekulái alakot váltanak, ami négyszer alkalmasabbá teszi őket egy gyakori metabolikus kémiai reakció levezetésére. A melaninnal nem rendelkező gombafajok általában nem reagálnak gyorsabb növekedéssel a sugárzásra.

Felmerül a kérdés, hogy az emberi bőr melaninja képes lehet-e hasonlóképpen energiává alakítani a sugárzást? Casadevall szerint nem kizárt, a kapott energia azonban feltehetőleg túl kevés, messze nem elég egy dolgozó űrhajósnak. "Erre jelenleg nincs bizonyítékunk" - mondta Casadevall. "A tény azonban, miszerint a gombáknál végbemegy a folyamat, megnöveli az esélyt, hogy ugyanerre az állatok és a növények is képesek."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #77
    A moderátorok miért nem veszik észre az ilyen pöcsöket?? HE?
  • pipaxy #76
    Egyetértek.

    Az eredeti cikk címe:
    Ionizing Radiation Changes the Electronic Properties of Melanin and Enhances the Growth of Melanized Fungi

    Aztán ennek összefoglalója, amire az itteni cikk hivatkozik:
    Einstein researchers' discover 'radiation-eating' fungi

    Idézőjelben a sugárzás evés, de nem számít, harmadik átiratra egy gomba már sugárzással táplálkozik.
  • Epikurosz #75
    Rossz lehet neked. Mi fáj, mondd?
    Tipp: ha valaki valamit fölöslegesnek érez, azt sokszor emlegeti. :-)
  • kacsi01 #74
    téged meg ki a faszom kérdezett?
  • Epikurosz #73
    Unalmas vagy, kismajom
  • kacsi01 #72
    Hulladék vagy wanek. egy senki.
  • BiroAndras #71
    Nem hinném, hogy ez a gomba sugárzással táplálkozik. Ha ehhez elég energia lenne abban a sugárzásban, akkor még itt is belehalnánk. Inkább arról lehet szó, hogy olyan jól alkalmazkodott az erős háttérsugárzáshoz, hogy mostanra már igényli is. Ez megszokott jelenség minden extrém környezeti feltétel esetén.
  • magyarszurke #70
    akkor most én is:ogame.org 28-uni.regeljetek,kressetek rá a TheMine szövetsége az alliance menüben és írjsatok egy kérvényt,hogy be akartok lépni a szövetségbe.
    Egyébként ez egy online űrstratégia
    sry for off
  • Caro #69
    Azért hoztam fel az interferenciát, mert a de Broglie hullámhosszt akkor használjuk, ha a részecskék hullámjelenségeit akarjuk kimutatni.
    Ilyen esetben semmi köze nincs a sugárzás romboló hatásához, az általa okozott dózishoz, és ez alapján nem lehet összehasonlítani egy gamma fotonnal.
    És eleve sem a dózist sem az egyenérték-dózist nem a frekvenciából mérjük, hanem az átadott energiából, amibe még bőven beleszól az abszorpciós együttható is.
  • Rudicsek #68
    Tudom, h nem EM hullám, ezt még én tisztáztam a a második postban. Én csak szemléltetni akartam, hogy ahogy az EM hullámoknak is van hullámhosszuk és frekvenciájuk, úgy a béta sugárzásnak(elektronoknak) is van. Azt nem értem h az interferenciát miért kevered bele. Minden mozgó m tömegű testnek (legyen az részecske vagy kvantum) van frekvenciája, hullámhossza. Szóval az hogy "A béta sugárzásnak nincsen hullámhossza." nem igaz semmiképpen sem.