Hunter

A kozmikus sugárzás szab határt az űrutazás hosszának

Könnyen lehet, hogy egy Mars-utazás során a kozmikus sugárzásnak kitett űrutazók akár bele is halhatnak az elszenvedett dózisba, figyelmeztetnek a szakértők.

Az asztronautákat olyan erős kozmikus sugárzás érheti, hogy a számítások szerint minden tizedik halálos daganatos megbetegedéshez vezethet, de ezen felül nagy a kockázata a szem hályogosodásának, a nemzőképesség elvesztésének, illetve a jövendő utódaik genetikai hibáinak, sorolja az Egyesült Államok Szövetségi Repülési Hivatalának (FAA) tanulmánya.

A kozmikus sugárzás a világűrből és a Nap fellobbanásaiból származik és az utóbbi időben igen komoly gátló tényezőként tekintenek rá az űrutazást illetően, Keran O'Brien, az Észak-Arizona Egyetem űrfizikusa szerint nem sok esély van a leküzdésére. Egy erős, jókora védőpajzsokkal ellátott űrhajó megépítése talán orvosolhatná a problémát, azonban számításai szerint ez is legfeljebb 75 millió kilométeres távolságig nyújtana védelmet, ami nagyjából a Föld-Nap távolság fele, így az emberiség jó esetben is csak a Marsra vagy a Vénuszra juthatna el, a Jupiter vagy a Szaturnusz rendszerbe nincs igazán esélye épségben megérkezni.

Klikk ide!

Az FAA Polgári Űrrepülés-gyógyászati Intézete - mellyel O'Brien is együttműködik - azt a sugárzási dózist vizsgálta meg, amit egy ember egy 2,7 éves Mars utazás során szedhet össze. Ez a periódus egy oda-vissza utazást, valamint egy évnyi Marson tartózkodást foglal magában. A tanulmány becslése szerint az ember dózisa igen magas értéket, 2,26 sievertet ütne meg. Ez elegendő arra, hogy 10% legyen a 25 és 34 év közötti férfiaknál és 17% ugyanezen korosztály nőtagjainak életük során a rák kialakulására. Ez a kockázat jóval magasabb az Egyesült Államok Nemzeti Sugárvédelmi és Mérési Tanácsa által egy űrhajós pályafutására maximálisan ajánlott 3%-nál.

Az idősebbek esetében a kockázat alacsonyabb, mivel a ráknak kevesebb ideje van a kialakulásra, azonban a nőknél mindig is nagyobb esélye volt a daganatos megbetegedéseknek, mivel tovább élnek és hajlamosabbak az emlő- és a petefészekrákra. A tanulmány szerint a kozmikus sugárzás megnöveli a szemhályog kockázatát is, mitöbb a férfiaknál átmenetileg a nemzőképesség is csökkenhet, valamint azzal is számolniuk kell a Marsra utazóknak, hogy jövendő gyermekeik egészsége is megsínyli az expedíciót.

Az FAA tanulmányának elsőszámú szerzője, Wallace Friedberg rámutat egy másik munkájára is, mely szerint a kozmikus sugárzás nehéz atommagjai súlyos agykárosodást okoztak egereknél, ami emlékezetvesztéshez vezetett, tehát ennek a kockázatával is lehet számolni.

Az űrhajók pajzsainak fokozása víz, hidrogén vagy műanyagok alkalmazásával bizonyos mértékű védettséget nyújthatna az űrhajósok számára, ennek azonban szintén gátat szabhat az űrjármű súlyhatára, illetve a tervezésbeli sajátosságai. Egy másik lehetőség a sugárzás csökkentésére az űrhajók sebességének növelése, illetve a sugárzás káros hatásait csökkentő gyógyszerek vagy ételek alkalmazása. Persze van, aki ennél is radikálisabb módszereket szeretne, ami nagyjából a teleportálást foglalja magában, azonban a jelenlegi technikákat és az emberi űrrepülés színvonalát figyelembe véve még az űrhajó sebességnövelése is elég futurisztikusnak tűnik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • aphium #48
    lehet hogy nagyon okosat kérdezek de miért nem, alakitják át hasznos energiává épp önmaga ellen????
  • kukacos #47
    Sajnos az űrhajóra se tudunk akármekkora tekercseket felvinni és azokat árammal táplálni...
  • Caro #46
    Jó, de már az is nagy eredmény nekünk, hogyha a sugárzás 90%-át megfogjuk.
    Mellesleg azt ne felejtsd azért el, hogy a magnetoszféra állandó, viszonylag kis indukcióvonalsűrüségű, viszont nagy.
    Ellenben az űrhajón mi határozhatjuk meg, hogy mekkora legyen a mágneses tér.
    Persze azért ennek is megvannak a maga hátulütői.
    Igaz, hogy a számítógépeket valószínüleg nem zavarná, mert kialakult indukcióvonalrendszerről van szó, nem változóról.
    De ha egy fémtárgyat akarnak benne mozgatni, akkor abban indukálódik feszültség, és a Lenz-törvény miatt ez nehezíti a mozgatását.
  • kukacos #45
    Az igaz, a kozmikus sugárzás nagyrészét tényleg a magnetoszféra fogja meg, de az extrém energiatartományba eső részecskékhez úgy tűnik még az sem elég. Abból gondolom, hogy a valaha megfigyelt legnagyobb energiájú részecskéket repülőre telepített laboratóriumból észlelték, ahogy elnyelődik a felső légkörben.
  • Caro #44
    Ja még kihagytam miért is fontos(abb) a magnetoszféra:
    (bár ez eléggé deduktív indok :) )
    A LEO-n keringő űrhajósoknak semmi bajuk sem lesz.(Az ISS-en sem)
    Pedig itt légkör nincsen, de magnetoszféra még bőven.
  • Caro #43
    megelőztél :)
  • Caro #42
    Nem csak egy.
    Több Apolló űrhajós is beszámolt arról, hogy ahogy távolodtak a Földtől fényvillanásokat láttak.
    De nem a légkör fogja meg, hanem a magnetoszféra.
    Helyesebben:A töltött részecskéket a magnetoszféra csapdába ejti, és létrehozza a Van Allen öveket.
    De nem csak töltött részecskék vannak, hanem EM sugárzás is, ami annyira erős, hogy elemi részecskéket bomlaszt el.
    Ebből jönnek létre a pi-mezonok, amiknek ugyan nagyon kicsi az élettartamuk, de mégis leérnek a földfelszínre a relativisztikus időtágulás miatt.
    Ez az ionoszférában megy végbe, de a pi-mezonok nem veszélyesek.
    Viszont a gyengébb kozmikus sugárzás nem képes elemi részecskék szétbomlasztására, de atomokéra igen.
    És itt veszélyes a vas, és a többi nehéz atom. Mert a "kilökött" atomrészek viszont jelentősen roncsolhatják az emberi szervezetet.
    A könnyű atomok kevésbé. Ezért a legjobb a hidrogén, mert az csak egy proton.
  • kukacos #41
    Tetsuo ez egyáltalán nem vicc... A Holdon járt űrhajósok sötétadaptált, csukott szemmel is fényfelvillanásokat láttak, percenként úgy kettőt. Az általánosan elfogadott vélemény szerint a szemgolyó üregében áthúzó nagyenergiás részecskék által keltett Cserenkov-sugárzást látták (ez olyankor keletkezik, amikor egy relativisztikus részecske halad át egy olyan közegen, amiben a fény kisebb sebességgel terjed, kicsit mint a hangsebesség felett haladó repülő).

    Pl. http://www.2ubh.com/reviews/cosmicrays.html

    "Several Apollo astronauts reported seeing bright flashes of light during their passage to the moon, even with their eyes closed, an effect that can be attributed to high energy rays hitting the retina or producing Cerenkov radiation within the fluid of the eyeball. Their plastic helmets were also pitted by heavy particles."

    De itt egy cikk is róla:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12678106&dopt=Abstract

    Itt meg egy oldal az Apollo repülés közben alkalmazott sugárzásvédelemről:

    http://www.lunaranomalies.com/rad.htm

    (És ez a küldetés csak 7-9 napig tartott!)
  • Tetsuo #40
    Jah, azt a filmet én is láttam, a végén mindenkit kinyírtak az idegenek! Állati. :)
  • bgerison #39
    Állandóan felmerül valami kis gubanc. Attól félek, hogy nem nagyon fogom megélni ezt a mars utazást. Pedig még fiatal vagyok.