Sugárzással táplálkozik egy gomba
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8
Az eredeti cikk címe:
Ionizing Radiation Changes the Electronic Properties of Melanin and Enhances the Growth of Melanized Fungi
Aztán ennek összefoglalója, amire az itteni cikk hivatkozik:
Einstein researchers' discover 'radiation-eating' fungi
Idézõjelben a sugárzás evés, de nem számít, harmadik átiratra egy gomba már sugárzással táplálkozik.
Tipp: ha valaki valamit fölöslegesnek érez, azt sokszor emlegeti. :-)
Kara kánként folytatom tanításom.
Kara kánként folytatom tanításom.
Egyébként ez egy online ûrstratégia
sry for off
hát,izé...
Ilyen esetben semmi köze nincs a sugárzás romboló hatásához, az általa okozott dózishoz, és ez alapján nem lehet összehasonlítani egy gamma fotonnal.
És eleve sem a dózist sem az egyenérték-dózist nem a frekvenciából mérjük, hanem az átadott energiából, amibe még bõven beleszól az abszorpciós együttható is.
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
\"We choose to go to the moon in this decade and do the other things, not because they are easy, but because they are hard\" - John F. Kennedy
A melaninos dologban viszont teljesen igazad van, azt valóban elírtam.
Sooner or later all our games turn into Calvinball...
Ezt nem tudom honnan szedted... Minden m tömegû v sebességû testhez hozzárendelhetõ egy hullámhossz (de Broglie-féle hullámhossz). (A fényhez is és a minden más nyugalmi tömeggel nem rendelkezõ kvantumhoz is.)
Ha valaki szerti az onlyne stratégiai játékokat az regisztráljon itt:
http://www.travian.hu/?uc=hu1_16506
Nekem tetszik! Sztem megéri!
hát,izé...
dixitque deus fiat lux
én ennyit írtam:"A fotoszintézisnél az energia /ATP/ elõállításához csak fény és víz kell."
Te:"A fény szakaszban keletkezõ ATP a sötét szakaszban elhasználódik "
Keletkezik ATP? Keletkezik.
Az más kérdés,hogy el is használódik!...
dixitque deus fiat lux
A fény szakaszban keletkezõ ATP a sötét szakaszban elhasználódik a szén-dioxid fixálására.(Meg a Rubisco enzim összerakására) Olyan nincsen, hogy a növény fogja magát, és azt mondja, hogy hoppá ebbõl az ATPbõl inkább mégse szenet fixálok hanem elteszem késõbbre, jól jön az még...
A gombára én is azt mondtam, hogy szaprotóf, nem tudom miért írtad le nekem mégegyszer.
Nem állt szándékomban leszólni senkit, de ha valaki ilyeneket ír "A fotoszintézisnél az energia /ATP/ elõállításához csak fény és víz kell."
az még egy középiskolai biológiadolgozaton is megbukik. Szvsz ha valamihez nem értek akkor nem szólok hozzá. És persze akinek nem inge...
és vegyél vissza mielõtt leszólsz "egyeseket", szerintem!
dixitque deus fiat lux
A növényekben a fotoszintézis fény szakaszában keletkezik az ATP, amikoris a H20 szétbomlik oxigénre és protonokra.A membránban a II. pigmenterendszerrõl, megflelõ energiájú fény jelenlétében egy elektron leugrik és a citokrómok elvezetik az I. pigmentrendszerhez, ahol a bejövõ elekron ledobja az I pigmentrendszer Mg+ elektronját, így az a membrán másik felére kerül és potenciált hoz létre.Ennek hatására a vízbõl származó protonok (H+) átáramlanek egy membránfehérjén ami a mi esetünkben egy ATP szintetáz és a proton áramlás ATP szintézist indukál.A beáramló protonok egyesülnek az elektronnal és H atomot hoznak létre amit majd a NAD molekulák elszálítanak a fontoszintézis sötét reakció részéhez, a kálvin ciklushoz.
Cukor egyáltalán nem kell, az jön majd létre a CO2+ATP+NADH-ból.
Mitokondrium szintén nem kell, az az aeorb sejtlégzés.
dixitque deus fiat lux
1.:A fotoszintézis NEM energiatermelõ folyamat. NEM keletkezik közben ATP sem. Az ATP elõállítása (ami még mindig nem energiatermelõ hanem energiaigényes folyamat!) a növényekben éppúgy mint nálunk a mitokondriumokban történik. Az energiát az ATP elbomlása biztosítja majd. A fotoszintézis a növény testét felépítõ és a növénynek energiaraktárul szolgáló széhidrátok alapját állítja elõ. (A glülózt) A különlegessége csak az, hogy ehhez az energiát nem más élõlényeg makromolekuláinak elbontása biztosítja, hanem a nap.
2.:Senki nem írta, hogy a gomba autotróf lenne, szvsz nem is lehet az. Valószínûleg egyszerûen az egyes lebontó enzimeinek a beindításához szükséges energiát nyeri a sugárzásból, hogy aztán kényelmesen csemegézhessen valami korhadákon. (Kb. ugyanezt csinálja mondjuk egy gyík amikor kifekszik a napra melegedni)
3.:"És erre mi is képesek lennénk-e?" Már azok vagyunk, nem hülyeségbõl van a bõrünkben a melanin. A cikkíró/kérdésfeltevõ hallott már a D vitaminról?
Meg a fotoszintézis amúgy is cukrot állít elõ nem?
Na ezzel viszont tényleg vitába szállnék. A semmibõl igenis lehet semmi. 😄
Honnan van ez a totális kémiai analfabétizmus? A fényben és a vízben hol a rossebbe van foszfor? Mert az Adenozin-trifoszfát az foszfort tartalmaz.A semmibõl pedig nem lesz semmi.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.
Túlzott mértékû fogyasztása természetesen káros lehet az egészségre. 😄
és cukor, és mitokondrium, ahol mûködik az egész és foszfor molekulák.. adenozin-trifoszfát, már ha belegondolunk hogy milyen molekula lehet, több kell neki fénynél és víznél..
\"The voices are back... Excellent.\"
Miért lenne minden élet kioltója? Inkább az élet forrása.
Már az elsõ atomkisérleteknél is jól megfigyelhetõek voltak igen gyorsan növõ gombák. 😄
AE
Gondolj 1 csótányra, az is 250-szeresét (vagy még többet) kibírja a radioaktaív sugárzásnak ellentétben velünk.
\"Born to Lose, Live to Win\" --Motörhead
És hát ugye mint azt mások is írták a gombák szerves anyagokkal táplálkoznak. Nem képesek szervetlen anyagból szerves anyagot elõállítani.
Érdekes módon a forrásban mégis csak a növekedés felgyorsulásáról beszéltek. Szó sem volt arról, hogy a gombák hirtelen áttértek volna egy teljesen újfajta anyagcserére, és CO2-t vonnának ki a levegõbõl, pedig ez igazán könnyen mérhetõ lenne.
A forrásul szolgáló hír mindenesetre rögtön az emberiség energiaproblémáinak megoldását hirdeti. És kimeríthetetlen energiaforrásként szolgál majd az ûrhajósok és ûrtelepesek számaára...
Ez biztos, hogy nem olyan cucc, mint az olajfaló volt abban a cseh "dokumentumfilmben"?
De még a rovarok is valamennyivel.
Ha elég vékony, akkor a részecske energiájának csak kis részét adja le benne.