Hunter

Már nem a gyémánt a világ legkeményebb anyaga

Ásványi bárium titanát részecskék és olvasztott ón keverékéből készült az az új anyag, ami egy bizonyos hőmérséklet tartományban még a gyémántnál is erősebbnek bizonyult.

Az új anyagot két amerikai intézet, a Washington Állami Egyetem és a Wisconsin-Madison Egyetem, valamint a németországi Bochum városában működő Ruhr Egyetem kutatócsoportja állította elő. A kutatók két köznapi anyag ötvözésével érték el a gyémánttal vetekedő mesterséges anyagot. Elsőként ónt hevítettek 300 Celsius fok fölé, majd egy, az elektronikában gyakran használt, kerámia technikával készülő szigetelő, a bárium titanát darabjait keverték bele.

A részecskéket, melyek átmérője egyenként egytized milliméter körül mozgott, egy ultrahangos szonda segítségével egyenletesen oszlatták szét az ónban. Az összetett anyagot 3 centi hosszú és 2 milliméter széles formákba helyezték, majd miután kihűlt, elvégezték a szilárdsági teszteket. A hajlásra való reakció méréséhez a minta egyik végét egy erős tartórúdhoz rögzítették, a másik végét pedig egy mágnessel látták el, amihez egy parányi tükröt csatlakoztattak. Ezután egy elektromágnessel ütemes erőt fejtettek ki az anyagra másodpercenként százszor, míg a tükörre lézerfényt irányítottak. A kompozit anyag ellenállását a hajlító erőre - az úgynevezett Young modulusra - a lézerfény változásait nyomon követő fényérzékelő rögzítette.

A kísérletet különböző hőmérsékleteken hajtották végre, melyek közül a legideálisabbnak egy szűk, 58-59 Celsius fok közötti tartomány bizonyult, ezen ugyanis a minták erősebbnek bizonyultak a gyémántnál is, egyes darabok pedig akár a tízszeresét is elérték a gyémánt hajlítással szembeni ellenállásának.

Az anyag keménységét a bárium titanátnak, illetve annak kristályszerkezetbeli változásainak köszönheti. A kristályszerkezet a hőmérséklet csökkenésére tágulni kezd, az ón mátrixának fogságában azonban túlfeszül. A keletkező energia felhalmozódik, majd egy bizonyos hőmérsékleten kiszabadul és ellenszegül a hajlító erőnek. Mivel az energiát az anyagnak kell tárolnia, alkotói csak egy "látszólagos Young modulust" mértek, magyarázta Mark Spearing, a brit Southampton Egyetem kompozit anyagkutatója a New Scientist magazinnak.

A valódi Young modulus egy anyag jellemző tulajdonsága és jóval állandóbbnak kellene lennie egész széles hőmérsékleti skálán is. Ennek ellenére az új anyagnak máris lehetnek hasznos alkalmazásai, tette hozzá Spearing, például a rázkódás elleni burkolatok gyártásában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • syn7h37ic #68
    Viszont felesleges beszólásra volt időd...
  • babajaga #67
    Nem olvastam el a cikket, mert nem kell, felesleges. kár az időért, értelmesebben is el tudom tölteni.
  • uniu #66
    Ha igazan hulye hirt akartok latnii, akkor tudom ezt ajanlani: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=50257
  • rebot2 #65
    "Rémtörténeteket én is ki tudok találni... :) "

    CSAK azt.
  • babajaga #64
    "van 1 vizvalaszto fiatalok es "idosebbek" kozt, tenyleg mintha mas vilagban elnénk"

    Van egy nagyon egyszerű dolog. Ha ugyanarról a dologról ketten pont ellentétest állítanak, akkor az egyik valótlant mond. A cikkben sehol sem szerepel hogy az elkészített anyagnak megmérték a keménységét és az a gyémántnál keményebbnek bizonyult. Ennyire egyszerű. Valaki azt mondta de hisz az a cikk címe. De az csak cím és nem tény.

    Fotós topicban valaki azt írta egy optikáról hogy lencsesor. Kiigazítom hogy a szakkifejezés lencserendszer.Már azért is rendszer mert van eredője míg a sornak nincs.És nem lehet rábeszélni hogy hibás amit mond.
  • Epikurosz #63
    Mennyé má'. Ha nincs jóérzés, nincs jószex sem. :-)
  • uniu #62
    "Ez egy életkori sajátosság, majd kinövöd."
  • wanek #61
    ????
  • uniu #60
    "Illem meg jóérzés - itt kezdődik minden." de nem a jo sex :)))
  • uniu #59
    Inkabb Herr Wanek-nek szolt a postom :)De Epi a te velemenyed is szamit!:)