MTI

A nagyhatalmak és az űrfegyverkezés

Kína alighanem a két nagy vetélytársa, az Egyesült Államok és Oroszország megijesztésére szánta azt a katonai csapást, amellyel a múlt héten megsemmisített egy "túlkoros" meteorológiai műholdat a világűrben.

Német szakértők szerint azonban az ázsiai ország még messze van a korszerű űrfegyverek kifejlesztésétől. A Die Welt által megszólaltatott szakemberek egyszerűen "faltörő kos" módszernek titulálják azt az eljárást, amellyel a kínai hadsereg megszabadult a kiszolgált szatellitától. Szakmai körökben ez számít a legprimitívebb módszernek műholdak kiiktatására.

"Egy űreszközt rakétával szétporlasztani - nos, ez nagyjából annyira kifinomult módszer, mint légkalapáccsal összetörni egy nagyteljesítményű számítógépet" - mondta a német újságnak Fritz Merkle, a brémai székhelyű OHB Technology cég műszaki igazgatója. (Ez a cég fejlesztette ki és gyártja a német hadsereg új kémműholdjait, amelyek igen korszerű biztonsági technikával vannak ellátva.)

A világűrbe juttatott műszaki eszközök sebezhetőek, és erre nem a múlt heti kínai rakétatalálat hívta fel először a figyelmet. Katonai illetékesek már hosszú ideje tisztában vannak azzal, hogy érzékeny technikai eszközeik egyre fokozódó fenyegetésnek vannak kitéve. Merkle szerint azonban a rakétával történő támadás jelenti a legkevésbé valószínű forgatókönyvet az elképzelhető válsághelyzetek közül. "Akinek ma komolyan szándékában áll műholdak működésének megzavarása vagy megbénítása, az jóval kifinomultabb és hatékonyabb eszközökhöz folyamodik" - mutatott rá Merkle. Meggyőződése szerint a legtöbb ilyen hatékony eszköznek már a kínaiak is a birtokában vannak.

Manapság több tucat kém- és felderítő műhold kering az űrben Föld körüli pályán. A legtöbbjük értéke egymilliárd dollár körül van - vélekedik Michael Khan, az Európai Űrkutatási Hivatal (ESA) darmstadti központjának műholdszakértője. Ezeket az eszközöket növekvő veszélyek fenyegetik, amelyek nagyjából négy kategóriába sorolhatók be:
  • Műholdkalózok. Tavaly kínai hackereknek sikerült hatalmukba keríteni egy állami tv-műholdat, megszakítani a rajta keresztül sugárzott adást, és helyette saját zavaró adó segítségével "műsort" szolgáltatni.
  • Nagy teljesítményű mikrohullám-generátor, amely a Földről képes megbénítani a radar műholdakat.
  • Lézersugarak. Ezekkel "elvakíthatók" a műhold optikai szenzorai. Tavaly Kína ezzel a módszerrel zavarta meg egy amerikai kémműhold működését.
  • Gyilkos műholdak. Ezek a műholdak nem sokkal a céllal történő összeütközés előtt felrobbannak, miáltal (a sörétszórás elve alapján) megnövekszik a találati valószínűség.

    Az érzékeny műholdak védelme drága és bonyolult. Merkle szerint manapság egy műhold kifejlesztésének a költségeiből mintegy 15 százalékot emésztenek föl a védelmi intézkedések. Ez megmutatkozott az OHB Technology munkájában is. A brémai cég által kifejlesztett kémműholdakat eredetileg már 2005-ben át kellett volna adni a Bundeswehrnek, de végül csak jó 15 hónapos késéssel sikerült őket fellőni a világűrbe. Az ok: a cég szakemberei még egyszer nekifutottak az adatátviteli rendszer kódolásának, hogy nehezebbé tegyék annak feltörését.

    A németek rémképeinél is ijesztőbben hangzanak az Amerikából hallatszó ijesztgetések. A washingtoni kongresszus elé terjesztett éves jelentésében a védelmi tárca felhívta a figyelmet a kínai hadsereg által kifejlesztett műholdelhárító fegyverekre. A kínai "haditengerészeti kutatóintézet magas rangú tisztje" szerint az ázsiai nagyhatalom a helyzet komolyra fordulása esetén ezekkel akar támadást intézni az Egyesült Államok felderítő és koordinációs műholdjai ellen. A Pentagon illetékesei abból indulnak ki, hogy Kína 2010-ig létrehoz a világűrben egy kémműholdak megsemmisítésére szolgáló rendszert. Ezzel egyidejűleg a kínaiakat és az oroszokat az Egyesült Államok űrfegyverkezési programja aggasztja.

    Az űrfegyverekbe invesztált kutatási összegek ugyanakkor a polgári célú kutatásokat is felgyorsítják. "A gazdasági problémákkal küzdő országok végső soron nem csak katonai célból fektetnek pénzt az űrkutatásba, hanem azért is, mert a tudományos és műszaki eredményekből az egész gazdaság profitál" - mutatott rá Stephen Schmid professzor, az iowai egyetem tanára. A Motorola vagy az Intel nagy hasznot húz az olyan mérnökök munkájából, akik az amerikai űrkutatási ügynökség (NASA) telepein kaptak kiképzést.
  • Hozzászólások

    A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
    Bejelentkezéshez klikk ide
    (Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
    • BiroAndras #103
      "Sokkal logikusabb egy elcserélik az olajat fegyverre, élelmiszerre hapedig konfliktusuk van egymást lövik haloma."

      Valami ilyesmit csináltak régebben. A probléma az, hogy nem csak egymást lövik azokkal a fegyverekkel. Sok terroristát épp az amcsi hadsereg és a CIA képzett ki, és fegyverzett fel.
    • lele #102
      és a ruszkik?
    • Szabatom11 #101
      Egy 20200 km magasságban keringő Amerikai felderítő műhold likvidálása közel sem egyenlő egy 800 km magasságban keringő meteorológiai műhold kiiktatásával. Azonkívül is ha az USA újraindítja eredeti csillagháborús terveit, az ellenrakétákat, vagy az ellenséges atomrakétákat világűrbe telepített lézererődökkel, vagy földi telepítésű lézerágyúkkal is a becsapódás előtt a föld légkörén kívül szét lehetne porlasztani. Ráadásul az Amerikai műholdak a legmodernebb zavaróberendezésekkel is fel vannak szerelve.

      Állítólag kínának nem is érdeke kiterjeszteni a fegyverkezési versenyt a világűrbe. ( legtöbb hírben ezt olvastam)

      Bár ha kína még építene is v.milyen űrfegyvert, az akár azt is jelentheti, hogy válaszul az Amik szó nélkül megsemmísítik a kínai "csodaarzenált" mert Amerika ezzel hosszú távon is megtarthatja katonai hatalmát más országok fölött, hogy csak maguknak engedik meg az űrfegyverkezést.

      Nekem amúgy az is a véleményem, hogy egy-két évtizeden belül a kínai fejlődés drámai módon lelassul, mert a káros gázok stb. kibocsájtásával soha nem látott összegeket kéne költeniük a környezetvédelemre. Ráadásul ha kína folytatná a licensztolvajkodást, kínát akár ki is zárhatják a világkereskedelemből.

      Abban egyetértek, hogy Tajvan fenyegetésével a Kitty Hawk, vagy bármely Nimitz osztályú hadihajó egy cirkáló- és romblókötelékkel gyakorlatilag veszteség nélkül elbánhat a kínai hadiflottával. Annál is inkább, mert a jövőben az USA új generációs anyahajóit a legkorszerűbb lézerfegyverekkel kívánja felszerelni, amelyek a kisebb atomrobbanófejeket is a túlvilágra juttatják.

      De mondjuk adott esetben Kína legfeljebb sz.tem csak másodhegedűs legyen, és az USA MARADJON MEG PRÍMÁSNAK!
    • fade2black #100
      Ígyvan. De ettől még a lové túlnyomó része az olaj/gázból van.

      Egyébbként totál nemértem az USA jelenlegi stratégiáját. Sokkal logikusabb egy elcserélik az olajat fegyverre, élelmiszerre hapedig konfliktusuk van egymást lövik haloma. No mind1 ebbe nemenjünk bele ez egy totál más téma.
    • Molnibalage #99
      Az olajhoz képest nem túl jelentős. Egy évben összesen pár milliárd dollár értékű szeződést ha összehoznak, ebből vajon mennyi a tiszta haszon? Olajból és másból tényleg tööb jön, de nem csak az olaj a jelentős tétel. Mellesleg az olaj megasabb ára előtt is jól ment már nekik...
    • Sidewinder #98
      Okké akkor mondd csak továbbra is ezt de attól még az is tény,hogy az utóbbi pár évben rendszeresen ott vannak,hol az első,hol a második helyen a világ fegyverexporőreinek sorában.És azok se 10Ft-os bizniszek.
    • fade2black #97
      Továbbra is csak annyit tudok mondani, hogy azhogy Moszkva rogyásig van pénzel gyak két dolog következménye: $60os olaj, más nyersanyaggárak drágulása.

      Érdemes összevetni a brent, xom és az RTS árának alakulását. Gyanús hasonlóságok vannak a közös pontot meg nemnehéz kitalálni.
    • fade2black #96
      30MKI az orosz/izraeli/francia repülőgépfejlesztés csúcsa.
      szuper, méltó ellenfele egyszinten van a grippennel ami F15ökkel....

      De nelegyünk már hülyék mi van ha nem egy 80as évekbeli/korszerüsített f15 jön szembe hanem egy F22?

      Sztem kb pont akkora a különbség az F22 és a többiek közt mint anno volt az f15 vs szovjet high tech között. Az jóltudjuk mekkora is volt....
    • Sidewinder #95
      Az AL-31FP-vel kapcsolatos kijelentést nem az én magánvéleményem hanem az Aeromagazinban írták.Gondolom az AL-31FP-t előbb elkezdték sorozatgyártani mint magát a gépet mert még visszavoltak fegyver meg elektronikai integrációs tesztek.
    • Molnibalage #94
      "AL-31FP a világ első sorozatgyártású tolóerővektoros hajtómműve"

      Sajnos ez nem igaz, mert az F-22 sorozatgyártása régebb óta megy, de nem sokkal, úgyogy az az első, de ettől függetlenül nem hülyék az orszok.

      Az meg, hogy egy kabin hogyan néz ki belülről azért számít valamit, de attól egy gép harci képessége nem sokkal lesz több. A MIG-29-es alapvető problémája, hogy nagyon kicsi a hatótávolsága és a kis méretből adódóoan a radarja sem olyan szuper, mint a hasolnó méretű nyugati gépeké vagy az szintén orosz SZU-27 radarja.