SG.hu

Jön az atomerőművek virágkora

Valóságos energetikai forradalmat hirdetett Jacques Chirac, amelynek célja, hogy az ország gyakorlatilag függetlenné váljon az energiahordozók importjától.

Ennek jegyében a francia államfő szerint húsz év múlva a francia vasutak egy csepp olajat sem fognak használni. A különböző alternatív energiaforrások hasznosítása mellett a tervek elsősorban a nukleáris energiatermelés növelésére épülnek. Az elnök bejelentette, hogy 2020-ban elkezdik az első negyedik generációs, még a mostaniaknál is biztonságosabb atomerőmű építését. Az energiaszükségletének 70 százalékát atomenergiából fedező országban 1993 óta nem épült nagy nukleáris erőmű, de az EdF 2012-ben megkezdi egy harmadik generációs, 1600 megawattos atomerőmű építését, amelyben részt vállalna az olasz Enel közművállalat is.

Az Egyesült Államokban, ahol 26 éve épült az utolsó reaktor, Bush elnök szerint az évtized vége előtt megkezdődik az új atomerőművek létesítése. Nagy-Britanniában újragondolják az erőművek korábban tervezett bezárását. Japán 2010-ig öt új atomerőmű üzembe állítását tervezi, ezzel az ország energiaellátásában az atomenergia aránya a jelenlegi 30 százalékról 40 százalékra nő. A legdinamikusabban a kínai atomenergia-ipar bővül: az ország egyre nagyobb energiaszükségletének fedezésére 2020-ig harminc új reaktor áll munkába. Várható, hogy az Európai Unió is inkább bátorítani fogja az atomerőművek építését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]Stanlee #23
    Hallo Hallo! :-)

    Na szoval, a Co2 kibocsajtasban 100%-ban igazad van. talan a gaz es a szeneromuveket kellene leallitani eloszor. Abbanis igazad van, hogy a klimat nem lehet nyaron kikapcsoltatni - de minek, ha a napelemek pont akkor termelik az aram, amikor a legkondi kell. kiegeszitik egymast. nem kell atom e miatt.

    A megujulok meg egeszen jo uton haladnak. No-ban mar 10% feletti a reszesedese a megujuloknak az elektromos aram termelesebol, az atomenergia 32%-ot ad.

    Szoval hazankban is lehet uj atomeromuvet epiteni, de ugyanakkora penzt szanjanak a megujulok fejlesztesere is. akkor igen boldog lenne a szivem:-)
  • fflx #22
    egyebkent lehet, hogy vannak olyan orszagok, ahol azt meg lehet tenni, hogy valaki megkeri az embereket, hogy ne stanby-ba tegyek a tevet, hanem kapcsoljak ki, de az tuti, hogy nagy besertodes lenne, ha mondjuk betiltanak nyarom a klimakat...
  • fflx #21
    megnezhetnel par statisztikat, hogy a megujulo energia a teljes energiafelhasznalas hany szazalekat fedezi. (akar a nemeteknel, akar a vilagon, akarhol)
    es nezd meg azt is, hogy az atomeromuvek akar szinten nemetorszagban hany szazalekot fedeznek.
    es akkor rajossz, hogy KURVASOK energiat allitunk meg elo mindig szen es egyeb foszilis anyag elegetesevel!!! es ez az ami inkabb kellene, hogy zavarjon, hamar zold felfogasu vagy. mert engem ez speciel sokkal jobban zavar, minthogy nem bekovetkezett dolgoktol tartsunk. mert a szen elegetese az folyamatosan tortenik. es ugye nem kell hozza kemiai nobel, hogy C + O2 >>> CO2 azaz szendioxid >>> uveghazhatas. nembeszelve a rengeteg egyeb karos anyagrol. es hat be kell latni, latva a megujulo energiatermeles reszesedeset, hogy jelenleg egyetlen alternativa az, hogyha atomeromuveket epitunk.
  • [HUN]Stanlee #20
    En idiota zold felfogasu vagyok ebben a temaban. A megujulok elterjedeset tamogatom. 1500 Megawatt, semmi. A nemeteknek 16000 Megawatt szeleromuvuk van. igaz nem termelnek mindig, de megis lehet rajuk is alapozni. Meg a ne a standby-t hasznaljuk, azert az is eleg okos dolog. ha mondjuk csak 25 millio haztartassal szamolunk a nemeteknel, es pl 2 tv + 2 hifi + 2 video + 2 belteri + 2 monitor/haztartas napi 5 watt feleslegesen elfogyasztott energia darabonkent, akkor igen nagy szamokat kapunk (kb 52 MW energi/h). igaz nem egy atomeromu, de azert megiscsak valami :-)
    Szoval fejleszthetunk atomot is, de mellette a megujulokat is tamogassuk, es ne ugy gondoljunk az atomenrgiara, mint ami a jovo energiaehseget meg tudja majd oldani.
  • Dr4gonlord #19
    Németek sokszor rendkívül kicsinyesek. Érdeklődve várom, hogy az (többnyire) eszetlen idióta "zöldek", majd mit szólnak. Nem, mintha érdekelne, vagy nem, mintha tehetnének valamit.
  • fflx #18
    igen, de addig is felhuznak par atomeromuvet biztos ami biztos. ok azert annyira nem hibbantak mint a nemetek ilyen teren. naluk azt mondta az egyik okostojas, hogyha mindenki kikapcsolna a kikapcsolo gombbal a keszulekeket, nem csak standby-ba raknak, akkor nemetorszag 2 reaktort is leallithatna... :) namost komolyan, ilyenek dontenek dolgokrol???
  • uniu #17
    hmm, jo 5let ez a olaj dolog kihagyasa. Hosszu tavon ez a vilag hatalmi ujrarendezesehez vezet. Az nyugtalanito, hogy hova tesszuk majd a nuklearis hulladekot... jopar ezer evig... A vizzaro reteg sem biztos, hogy vizzaro tobb ezer ev tavlatabol, sott ebben barmi geologiai atrendezodes eselye is megvan.
    A franciak vmi fuzios eromuvet fejlesztenek, igaz ?
  • Kis-Bob #16
    Nem csupán a víz szivárgása a fontos. A sugárzást is tompítani kell, ezért szokták pl. sótömzsökbe elhelyezni őket.
  • fflx #15
    egyebkent "erdekes sztorik" mindig is voltak. ezek altalaban a legtobb baj okozoi

    http://www.npp.hu/erdekesseg/cicus.htm
  • fflx #14
    termeszetesen nem. nagyon hosszutavon talan nem. nade rovidtavon, amig valami sokkal jobb megoldas nincs, addig talan a szen es gaz elegetesevel nyert energia eloallitasat kivalthatja.

    egyebkent a mediat nem biztos, hogy baj, hogy kizarjak ezekbol a dolgokbol. sokat tanultak a regi idokbol es szamukra gyakorlatilag azon kivul, hogy mutansok es radioaktivitasok vannak semmi mas tema nem erdekes. hameg ilyen nincs, akkor meg kitalaljak. mert ugye a temat hozni kell. na ezert inkabb nem kellenek. mert targyilagos tenykozlesre nagyon ritkan hajlandoak.