Hunter

A Rita már erősebb, mint a Katrina

Szerdán ötös erősségű viharrá lépett elő a Rita hurrikán, ami jelenleg óránként mintegy 260 kilométeres sebességgel tomboló szeleivel a még Katrina csapását nyögő Mexikói-öbölnél jár.

Az idei év kilencedik hurrikánja várhatóan Texas állam partjainál éri el péntek este vagy szombat hajnalban a szárazföldet, ahol megkezdték az evakuálást. A Houstontól 65 kilométerre, egy szigeten fekvő Galvestonban a hatóságok semmit sem bíznak a véletlenre, kötelezik a lakosokat otthonaik elhagyására.

A város 1900. szeptember 8-án az Egyesült Államok történetének legnagyobb áldozatokat követelő természeti katasztrófáját szenvedte el. Egy négyes erősségű névtelen hurrikán a becslések szerint 8000 embert pusztított el azon a napon. A Nemzeti Óceáni és Légköri Minisztérium feljegyzései szerint 1900. szeptember 7-én, a reggeli órákban tűzték ki a viharjelző zászlókat, a figyelmeztetés ellenére azonban a lakosság több mint fele nem vonult biztonságos távolságba a közelgő vihar elől. Másnap reggel a sziget alacsonyabb területeit már víz borította, a lakosok többsége azonban tapasztalt már ilyet, sőt sokan mint látványosságot kezelték a hatalmas hullámokat, még közelebb merészkedve a tengerparthoz, hogy jobban láthassák a magasba tornyosuló víztömeget.

Klikk ide! Klikk ide!
A NASA Ritáról készített felvételei szeptember 17-én és 20-án - klikk a nagyobb változathoz

A korábbi viharokkal ellentétben ez a hurrikán szinte teljesen telibe találta Galvestont, a vihar szeme földcsuszamlást idézett elő a sziget északnyugati részén, a városon pedig a legerősebb szelek és a legnagyobb hullámok söpörtek végig. A katasztrófa kemény lecke volt, a hatóságok azóta is különös figyelemmel kezelik a várost. A károk 1900-ban elérték a 20 millió dollárt, ami mai árfolyamon több mint 700 milliónak felel meg. A tragédia több áldozatot követelt, mint bármely más természeti katasztrófa, többet, mint a johnstowni árvíz, a San Franciscó-i földrengés, az 1938-as New England-i hurrikán és a chicagói tűzvész együttesen.

Texast legutóbb 1983-ban érte el nagyobb hurrikán, név szerint az Alicia tombolta ki magát az állam délkeleti részén. A mostani trópusi vihar a Rita nevet azután kapta, miután szelei elérték a 62 km/órás sebességet - ez a 2005-ös hurrikánszezon tizenhetedik nevesített vihara. Habár még további viharok is lehetnek idén, 1851, a regisztráció kezdete óta ez az ötödik legaktívabb időszak. A Nemzeti Hurrikán Központ jelentése szerint 1933-ban 21, 1995-ben és 1887-ben 19, 1969-ben pedig 18 trópusi vihar fejlődőtt hurrikánná. Rita az összes szezont tekintve a legkorábban bekövetkező r kezdőbetűjű szélvihar.


New Orleans polgármestere felfüggesztette a lakosság visszatelepülését, ugyanis ha a Rita továbbra is a várt útján haladna, és nem fordulna hirtelen északi irányba New Orleans felé, keleti széle akkor is érintené Louisianát, ahol a legkevésbé sem hiányzik az újabb vízmennyiség.

Animáció a Rita valószínűsíthető útvonaláról a következő 5 napban

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Horváth János #102
    Na igen ott születnek, de miért haladnak a nyugati öblök felé, amiután az öböl melegvizéböl nagyobb eröre tesznek szert?
    Felvetették már a Keleti-Atl.Óceán (Golf-áram) rendelleségeit is Anglia-Izland térségeiben.
  • Epikurosz #101
    "pl. a közelmult sok földrengései nem okozhattak-e a Mexikói-öbölben kéregrepedést, és ezáltal a mélytengeri árkok sok "melegvizet" küldenek a felszíni vizebe, és ezáltal van a melegedés?"

    Ha jól tévedek, ezek a hurrikánok az Atlanti óceán felett keletkeznek...
  • BiroAndras #100
    Európában nem igazán jellemző. Magyarországon meg gyakorlatilag lehetetlen.
  • Horváth János #99
    Lehet , hogy most keletkezik az új hurrikán, valahol -netán- Európában.
  • Horváth János #98
    Ugy érzem kifulladt a lap, de várom az ujabb eseményeket!!
  • uniu #97
    Az egy doboz elazott gyufa lenne ahhoz kepest :)
  • BiroAndras #96
    "A nuklearis bombakat joval a foldfelszin felett robbantjak be a maximalis pusztitas eleresehez(nem a bunker-rombolokat). A mai viszonylatban kicsinek szamito Hiros. bombanal ez 0,5km volt. Tehat a hurrikan szemeben felrobbantott (nehany km a fold felett) nuke egy szabalyos nuklearis tamadasanak felelne meg."

    No, így már világos. Csak azt nem vágtam, hogy hogy lesz a hidrogénbombából atombomba...

    "akkora mennyisegben, es begyujtva lenne a vilag elso tuzvihara"

    Már volt tűzvihar. Pl. a II. VH-ban Hamburg bombázásánál.
  • plamex #95
    Tetszik ez
    IMG SRC="http://www.sg.hu/kep/2005_09/0922rita1.jpg"
  • uniu #94
    A nuklearis bombakat joval a foldfelszin felett robbantjak be a maximalis pusztitas eleresehez(nem a bunker-rombolokat). A mai viszonylatban kicsinek szamito Hiros. bombanal ez 0,5km volt. Tehat a hurrikan szemeben felrobbantott (nehany km a fold felett) nuke egy szabalyos nuklearis tamadasanak felelne meg. Az oroszok a Car nevu (?)hidrogenbombat, 6-10km robbantottak fel a fold felett.
    Horvath Janos: precizos bombaid a hurrikanban ugy viselkednenek mint homok a szelben... a napalmot a hurrikanba is nagyon erdekes 5let... akkora mennyisegben, es begyujtva lenne a vilag elso tuzvihara... Asszem az Apokalipszist tudnam elkepzelni igy.
  • Horváth János #93
    Érdekes megfigyelés az, hogy nagyerejü földrengés után pár napra, vagy szinte utána "özönvízszerű" esőzések alakulnak ki.Ez nemcsak az indonéz szigetvilágot, hanem lássunk közelebb, pld.Törökország területeit is súlytotta.
    Tehát a rengés föld- kisugárzása a szárazföldet is esőzésekkel tetézi.
    Itt összefüggést látok a légkör-föld kölcsönhatására.
    A Mexikói-öböl amugy is be van "szipkázva" a sok olajfúró tornyokkal,nem sok kell, hogy a kéreg felrepedjen, amúgy sem van messze a nyugati parti San Franciskó, vagy a Észak-Dél amerikai törésvonal.
    A melegáramlatok megfigyelésére pedig a tengereken kellene létrehozni lehorgonyzott rádioadókat, hogy lássuk a felmelegedés nagyságát, áramlatok irányát. Ez pedig lehet hogy nem 1-2 fok C. - amit a széndioxid okoz hanem drasztikusan 5-8 fok is lehet az adott térségben, több száz négyzetkilométeren,ami elég egy tekintélyes hurrikán születésére.