Gege

Brazília, a villámok hazája

Egy kedden megjelent tanulmány szerint a világon Brazíliában csap be a legtöbb villám, itt okozza a legtöbb halálesetet, illetve okozzák a legnagyobb gazdasági kárt az elektromos viharok.

Osmar Pinto, a Légköri Elektromosságkutató Csoport tagja, aki a Brazil Űrkutató Intézet műholdfelvételeinek segítségével térképezte fel a villámcsapásokat, elmondta, hogy az ország területén évente 70 millió villám csap be, ami másodpercenként 2-3 elektromos kisülést jelent.

"Ez nagyjából kétszerese annak, mint ami a nagyjából hasonló területű Egyesült Államokat éri" - mondta Pinto. Brazília a világ legnagyobb trópusi országa, és az elektromos viharok sokkal gyakoribbak a trópusokon.

Latin-Amerika legnagyobb országában évente mintegy 100 emberéletet követelnek a villámok, mely a világon évente ily módon bekövetkező halálesetek 10 százalékának felel meg; éves szinten mintegy 200 millió dolláros kárt okoznak a távvezeték- és telefonhálózatban, egyéb társaságoknak, illetve magántulajdonban. Pinto elmondása szerint a gyakori áramkimaradások 70 százalékát a villámok okozzák.



"A légköri kisülések által leginkább sújtott területek feltérképezése sokat segíthet az ott található létesítmények védelmében" - tette hozzá Pinto.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #7
    nem kell ide tropusi vihar, sot meg csak nyari villamlas sem... eleg a muszalas pulover, meg a szaraz teli levego:)))
  • reszcsi #5
    Mi horvátországban fotóztunk 4mp-es idővel villámokat a tenger felett. Némelyik kép egész jó lett. DE mázli az tényleg kell hozzá, vagy egy marha nagy vihar :D
  • Efreet #4
    olyan rohadt nehéz ilyen szépen villámokat fotózni... (nagyon alacsony fényérzékenység, 10+perces expozició, és 1gy nagy adag mázli :) )
    amúgy google-val 'lightning photograpgy gallery' meg ilyesmik beirogatásával lehet elég korrekt oldalakat találni...
  • gz8 #1
    Gondolom a Metallica Ride the Lightning c. abumát is egy brazíliai körutazás ihlette :)))