48
  • aphium
    #48
    lehet hogy nagyon okosat kérdezek de miért nem, alakitják át hasznos energiává épp önmaga ellen????
  • kukacos
    #47
    Sajnos az űrhajóra se tudunk akármekkora tekercseket felvinni és azokat árammal táplálni...
  • Caro
    #46
    Jó, de már az is nagy eredmény nekünk, hogyha a sugárzás 90%-át megfogjuk.
    Mellesleg azt ne felejtsd azért el, hogy a magnetoszféra állandó, viszonylag kis indukcióvonalsűrüségű, viszont nagy.
    Ellenben az űrhajón mi határozhatjuk meg, hogy mekkora legyen a mágneses tér.
    Persze azért ennek is megvannak a maga hátulütői.
    Igaz, hogy a számítógépeket valószínüleg nem zavarná, mert kialakult indukcióvonalrendszerről van szó, nem változóról.
    De ha egy fémtárgyat akarnak benne mozgatni, akkor abban indukálódik feszültség, és a Lenz-törvény miatt ez nehezíti a mozgatását.
  • kukacos
    #45
    Az igaz, a kozmikus sugárzás nagyrészét tényleg a magnetoszféra fogja meg, de az extrém energiatartományba eső részecskékhez úgy tűnik még az sem elég. Abból gondolom, hogy a valaha megfigyelt legnagyobb energiájú részecskéket repülőre telepített laboratóriumból észlelték, ahogy elnyelődik a felső légkörben.
  • Caro
    #44
    Ja még kihagytam miért is fontos(abb) a magnetoszféra:
    (bár ez eléggé deduktív indok :) )
    A LEO-n keringő űrhajósoknak semmi bajuk sem lesz.(Az ISS-en sem)
    Pedig itt légkör nincsen, de magnetoszféra még bőven.
  • Caro
    #43
    megelőztél :)
  • Caro
    #42
    Nem csak egy.
    Több Apolló űrhajós is beszámolt arról, hogy ahogy távolodtak a Földtől fényvillanásokat láttak.
    De nem a légkör fogja meg, hanem a magnetoszféra.
    Helyesebben:A töltött részecskéket a magnetoszféra csapdába ejti, és létrehozza a Van Allen öveket.
    De nem csak töltött részecskék vannak, hanem EM sugárzás is, ami annyira erős, hogy elemi részecskéket bomlaszt el.
    Ebből jönnek létre a pi-mezonok, amiknek ugyan nagyon kicsi az élettartamuk, de mégis leérnek a földfelszínre a relativisztikus időtágulás miatt.
    Ez az ionoszférában megy végbe, de a pi-mezonok nem veszélyesek.
    Viszont a gyengébb kozmikus sugárzás nem képes elemi részecskék szétbomlasztására, de atomokéra igen.
    És itt veszélyes a vas, és a többi nehéz atom. Mert a "kilökött" atomrészek viszont jelentősen roncsolhatják az emberi szervezetet.
    A könnyű atomok kevésbé. Ezért a legjobb a hidrogén, mert az csak egy proton.
  • kukacos
    #41
    Tetsuo ez egyáltalán nem vicc... A Holdon járt űrhajósok sötétadaptált, csukott szemmel is fényfelvillanásokat láttak, percenként úgy kettőt. Az általánosan elfogadott vélemény szerint a szemgolyó üregében áthúzó nagyenergiás részecskék által keltett Cserenkov-sugárzást látták (ez olyankor keletkezik, amikor egy relativisztikus részecske halad át egy olyan közegen, amiben a fény kisebb sebességgel terjed, kicsit mint a hangsebesség felett haladó repülő).

    Pl. http://www.2ubh.com/reviews/cosmicrays.html

    "Several Apollo astronauts reported seeing bright flashes of light during their passage to the moon, even with their eyes closed, an effect that can be attributed to high energy rays hitting the retina or producing Cerenkov radiation within the fluid of the eyeball. Their plastic helmets were also pitted by heavy particles."

    De itt egy cikk is róla:
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/entrez/query.fcgi?cmd=Retrieve&db=PubMed&list_uids=12678106&dopt=Abstract

    Itt meg egy oldal az Apollo repülés közben alkalmazott sugárzásvédelemről:

    http://www.lunaranomalies.com/rad.htm

    (És ez a küldetés csak 7-9 napig tartott!)
  • Tetsuo
    #40
    Jah, azt a filmet én is láttam, a végén mindenkit kinyírtak az idegenek! Állati. :)
  • bgerison
    #39
    Állandóan felmerül valami kis gubanc. Attól félek, hogy nem nagyon fogom megélni ezt a mars utazást. Pedig még fiatal vagyok.
  • kukacos
    #38
    A kozmikus sugárzás extrém nagyenergiájú részecskéit szinte csak a Föld légköre tudja megfogni. Valamikor olvastam, hogy a Holdon járt űrhajósok egyikének fején átment egy ilyen apróság, a sisakja mindkét oldalán megtalálták a ki- és bemeneti nyomokat. A pasas fején átmenve nyilván kinyírt jó néhány idegsejtet is.
  • Caro
    #37
    Az ózon az UV-t nem engedi át, nem pedig az elemi részecskéket!
    De a mostani védőmechanizmusok is nagyjából arról szólnak, hogy hogyan lehet "mikroföldet" építeni ottkint.
  • Alexease
    #36
    Lent van
  • Alexease
    #35
    Most szall le a Discovery, ~20 perc a foldeteresig. NASA TV elo.
  • jeec
    #34
    Innen, érdekességképpen, az utolsó:
    Numberical Simulations of Active Radiation Shielding Concepts - Tamas Gombosi, AOSS
  • jeec
    #33
    http://aoss.engin.umich.edu/Radiation/presentations/

    R-Shield -
    Radiation Fielding for Interplanetary Exploration and Discovery

    (gugli, 2 perc :)
  • Alfa Of NS
    #32
    "A Blackrose által is említett baktériumok például feltehetőleg rendkívül erős reparáló mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek az átlagosnál jóval magasabb sugárzási szinten is életképessé teszik őket."

    Valamikor lattam a TV-ben egy musort egy elolenyrol, ami olyan gyorsan javitja a sajat DNS-et, hogy a nagy sugarzas miatt fellepo karokat is kepes kezben tartani, igy elvan a tobbi eloleny szamra halalos sugarzasban is.
  • Atyus
    #31
    Egy űrhajóra tervezett mini ózonpajzs nem segítene ?
  • vax
    #30
    És ráadásul ez még csak egy olyan "probléma" amit ismerünk. Hány lehet amit még nem is tudunk. Sajnos.
  • kukacos
    #29
    Cat ez nem igaz: születésed után pár hónappal elpusztultál volna rákban, ha nem lenne egy rakat molekuláris mechanizmus a sejtjeidben - ha úgy tetszik, természetes úton kifejlesztett biotechnológiai trükkök -, amelyek folyamatosan javítgatják a repedező DNS-eid vagy például automatikus önmegsemmisítést indítanak el, ha a sejt elrákosodik, satöbbi. A Blackrose által is említett baktériumok például feltehetőleg rendkívül erős reparáló mechanizmusokkal rendelkeznek, amelyek az átlagosnál jóval magasabb sugárzási szinten is életképessé teszik őket. Az ember esetében erre nem volt szükség az evolúció során, mert mi normális esetben többnyire csak átlagos sugárzással szembesülünk.

    Persze a leendő űrhajósokat kitenyésztő génmanipulátoroknak nem lesz könnyű dolga, mert a bacikkal szemben a többsejtű élőlényeknél a rákkal is számolni kell. A természet ezt földi körülmények között már elég ügyesen megoldotta, általában jóval a szükségesnél hosszabb időre biztosítja a sejtek összhangját (természeti körülmények között a rák okozta halálozás igen ritka, sokkal valószínűbb, hogy negyvenévesen elvisz egy tüdőgyuszi). Mégis, károsodások esetén elsősorban itt szokott felborulni a test egyensúlya, és nem világos, hogy az összetettebb szervezetek esetében mennyire lehet kiküszöbölni a sugárzás hatásait.
  • kukacos
    #28
    BlackRose egyáltalán nem mond hülyeséget, sőt. Az emberes űrhajózás egyik legnagyobb akadálya az emberi test törékenysége. Azokra a rakétákra, amelyek egy embert a Marsra tudnának vinni, az életfenntartó rendszerek szükséges tonnái helyett sokkal értelmesebbnek tartom nagyteljesítményű (értsd autonóm, önellátó, stb.) kutatólaboratóriumokat pakolni, amelyek nem igényelnek levegőt, nem fenyegeti őket a kozmikus sugárzás és budira se kell kimenniük, nem kell hazahozni őket, nem baj, ha felrobbannak, és nagyjából ugyanazokat a feladatokat tudják majd ott elvégezni.

    Sajnos az űrhajózás is politika, és a nagyközönség számára sokkal jobban eladható a Mars-űrhajó terve, mert annak jelentősége az átlagember számára érthetőbb, mint a Pathfinder-féle küldetések jelentősége. Nem mintha az a veszély fenyegetne, hogy belátható időn belül lesz olyan (amerikai vagy egyéb) kormány ezen a bolygón, amely felvállalná egy Mars-expedíció horribilis költségeit (a szájuk persze folyamatosan járni fog), a kutatók meg majd szépen ellesznek a fokozatosan javuló automatákkal.

    Hosszútávon az embernek csak úgy van keresnivalója az űrben, ha áttervezi a saját testét, és alkalmassá teszi az ilyen szélsőséges körülmények elviselésére (is). Ez történhet valódi genetikai átalakítással, akár úgy, hogy saját "szellemi másolatait", gépeket küld hódítani. Már ha ez a hódítás dolog akkor még érdekelni fogja...
  • Antifasiszta
    #27
    állítólag össze rókázod és vizeled magad a sugárzás hatása alatt meg utána lerohad a bőröd és utána csontig ég a bőröd meg a szervezeted és astala vista
  • BlackRose
    #26
    "Samples were examined in SRNL's shielded cells, and SRNL researchers working with personnel from the University of Georgia discovered Kineococcus radiotolerans : a microorganism able to withstand radiation doses thousands of times the dose that is lethal to humans. It is also capable of withstanding UV exposure and prolonged desiccation, along with various chemical toxins that have proven lethal to previously discovered radiation-resistant bacteria."

    http://www.ornl.gov/info/news/pulse/pulse_v175_05.htm


    ... akkor mégsem tudom rosszul...

    P.S. ha valamit mondok akkor azt csakis azért teszem, mert olvastam... láttam... ha valamit nem tudok azt tisztán szoktam mondani, hogy "nem tudom" tehát itt most utánnanéztem és megkerestem, ha jól emlékszem a Nature folyóiratban olvastam, vagy esetleg a LLNL Science & Technology-ban... de mindegy, itt van akit érdekel nézzen utánna.

    "Kineococcus radiotolerans" irány a Googli, vagy esetleg az MSN Search :)))
  • Antifasiszta
    #25
    biztosan rosszul tudod
  • BlackRose
    #24
    lehet, hogy igazad van, de olvastam egy micro-organizmusról (sajnos nem jut eszembe a neve) amely nagyon magas sugárzási szintet képes elviselni... most mégegyszer hangsúlyoznám, hogy ehhez nem vagyok szakértő, de esetleg miért nem lehetne egyszer majd ezt valahogyan kihasználni...
  • Antifasiszta
    #23
    ilyen az élet
  • Cat #22
    a sugárzás közvetlen a sejteket, a géneket roncsolja - azt te se nanotechnikával, se biotechnológiával nem teszed ellenállóbbá, egyszerüen szétbomlanak a kromoszómák
  • BlackRose
    #21
    lehet, de szerintem elkerülhetetlen dolog... ha akarunk megmaradni ezen a Földön akkor muszáj lesz magunkat "javítani", mert hamarossan nem csak a kozmikus sugárzást nem fogjuk tudni átélni, hanem a saját magunk álltal megváltoztatott környezetünket sem, túl mérgező, túl káros lesz hamarossan... és szerintem az egyetlen esélyünk a túlélésre az, hogy magunkat módósítsuk akár technológiák álltal is. Persze ez a saját véleményem ami nem alapozott tudományos megfigyeléseken...
  • valaé valaé ná
    #20
    Azért a teleportálásnál józanabb dolog lenne a hibernáció.
  • [NST]Cifu
    #19
    Nem akarok kukacoskodni, de szerinted nem egyszerűbb a járművet biztonságossá tenni, minst saját magunkat? :)
  • BlackRose
    #18
    Na most lehet, hogy kinevetne valaki... de ez nem akadályoz meg, hogy azt mondjam, hogy mi lesz ha pl. majd egyszer pajzs nélkül utazhatunk, úgy, hogy pl. a biotechnológia / genetika - nanótechnológia stb. álltal ellenálóbbá tesszük magunkat... persze nem gondolom, hogy holnap, de mondjuk 10-20 vagy akár 500 év múlva...
  • [NST]Cifu
    #17
    A 75 millió km valószinüleg a Földtől számított távolság. Hogy mi alapján az már más kérdés. Szvsz egy meg nem nevezett Mars-űrhajó tervet vettek alapul, és ahhoz viszonyítottak.
  • Thrawn
    #16
    Ezt a 75 millió kilométert nem értem. Talán helyesebben az az idő, ami alatt a mai technikával 75 millió kilométert tesz meg az űrhajó? Mert akkor nem jut el sem a Marshoz, sem a Vénuszhoz (oda nincs is értelme, ember úgysem szállhat le belátható időn belül). A pálya ugyanis nem sugárirányú, hanem érintő pálya, ún. Hohmann-ellipszis. Ezen a pályán a Marsig vezető út több százmillió kilométer.
  • Gade
    #15
    Bocsi. Most olvastam visza a forumot és meg találtam.
  • Gade
    #14
    Tulajdon képp mi az a kozmikus sugárzás? És itt a földön miért nincs? Valaki fel világositana mert én ehez nem értek. Elöre is köszi.
  • [NST]Cifu
    #13
    De, elvileg lehetséges, Caro is ezt vetette fel a #4-es hsz.-ben.
  • quantum
    #12
    "Lényege annyi, hogy víztartályokkal veszik körbe a legénységnek otthont adó modult, ez elnyeli a napból áradó sugárzás jelentős részét."

    Akkor már vegyék meg Árpi bunkerét abban van 300 000 literes víztartály...
    Ja és, hogy a kozmikus sugárzás ellen véd-e? Igen, nem, az ellen nem véd de a viszbül veszi ki a zokszigént. És mindjárt lesz levegő is a Marson...persze jég kell, de Árpi biztosan ezt is meg tudná oldani. Vagy a nővérje:)
  • year
    #11
    Ahogy A Föld is elektomágneses terével visszaveri a kozmikus sugárzást ugyanugy lehetne az űrhajó köré is ilyen elektromágneses teret gerjeszteni. nem?
  • dnes82
    #10
    Egy ujabb semmitmondo, leragott csontot boncolgato cikk.
  • snorbi
    #9
    Érdekes, hogy már 50 éve űzik, de még mindig mennyire gyerekcipőben jár az űrrepülés. Egyszerűen túl primitív még a technika hozzá, és persze másra sokkalta több pénzt költenek... :\