Hunter

Ebolára immunissá tettek majmokat

Kanadai, francia és amerikai kutatók komoly előrelépést értek el a 90 százalékos halálozási rátájú Ebola és Marburg vírus elleni küzdelemben. Az általuk kifejlesztett vakcina teljes védelmet nyújtott a kísérleti majmoknak a kórokozók ellen.

Jelenleg mindkét, egymással rokon vírus erőteljes pusztítást végez Afrikában. Az eddigi legnagyobb ismert járvány idén márciusban tört ki Angolában. A WHO orvosai a mai napig a megfékezésén dolgoznak. Az egészségügyi világszervezet 399 emberi megbetegedést regisztrált, melyből május 26-ig 355 végződött halállal. Eközben a Kongói Köztársaságban májusban újabb Ebola járvány ütötte fel a fejét: eddig 12 megbetegedést jelentettek, melybe kilencen haltak bele.

A két rokon vírus elméletileg ritkán támadja meg az embereket, mivel átadásuk is csak közeli kapcsolattal, a testnedvekkel mehet végbe. Ennek ellenére - a tudósok aggodalmának köszönhetően, mely szerint a jövőben fertőzőbbé válhatnak az emberek esetében vagy akár biológiai fegyverként is felbukkanhatnak - erőteljes kutatások indultak az ellenszer után. Mindkét vírus vérzéses bélgyulladást eredményez, a vírusgazda ismeretlen, elvileg a vadon élő állatokban lakoznak. A vakcinák előállítására irányuló, eddig halott vírusokat, virális DNS-t alkalmazó erőfeszítések elég kiábrándítónak bizonyultak.

A Kanadai Nemzeti Laboratórium tudósai francia és amerikai kollégáikkal egészen más irányból közelítették meg a problémát. Egy élő, ge­ne­tikailag módosított vírussal oltottak be makákó majmokat. A módosított vírusban egy felszíni glikoproteint, egy cukortartalmú fehérjét cserél­tek ki az Ebolából és a Marburgból származó proteinnel. A vakcina egyetlen injekciója teljes mértékben megvédte a majmokat attól a vírustól, melyből proteinje származott, igaz a másik vírussal szemben hatástalan maradt. Ezen felül a vakcinában alkalmazott legyengített tenyészet nem idézett elő semmilyen tünetet az állatoknál, illetve a majmok sem terjesztették az élő vakcinavírust, ami ereje teljében hólyagos szájgyulladáshoz vezet.

Ez rendkívül fontos, mivel azt a tudósok is elismerik, hogy az élő vírusok több biztonsági kérdést is felvetnek, viszont egyértelműen hatásosabban stimulálják az immunrendszert, mint a halottak. Mivel a majmoknál az emberekkel szinte teljesen megegyezően zajlik le a vírus pusztító munkája, ezért az orvosok jó esélyt látnak arra, hogy majdan az emberi teszteknél is hasonló sikereket érjenek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • sftomee #19
    Dehogynem. Azt kell megakadalyozni hogy ne b*****nak ejjel nappal mikor meg ennivalo sincs. Vagy ha mar csinaljak legalabb ne szulessen gyerek. Itt csakis ez lehet a megoldas. Nexus: szerinted oda kene adni a penzunket nekik es mindent ingyen. Hadd gazdagodjanak mi? Valoszinu akkor is gyartanak a gyereket mert nekik ez nepszokas. Ezek allatok semmi masok. Sajnos. Ha van koztuk par % normalis azok miatt senki nemfog lemondani a milliardjarol, sem a keves penzerol. Szoval az alenyeg hogy ennek sose lesz vege, mert ez mind csak elmelet...
  • NEXUS6 #18
    "Hmmm... Oké, hogy megmentjük az afrikaiakat.. De valahogy születésszabályozást is el kéne érni náluk, mert vészes mértékben szaporodnak, talán ez az egyik oka annak is, hogy nagy ütemben irtják is egymást."

    Nem az a gáz, hogy veszélyes mértékben szaporodnak, hanem hogy ki vannak szorítva a javak elosztásából, a mi gazdagságunk az a frikai bányákon (is) alapul. Az ő szegénységük, meg a mi kapzsiságunkéra, de inkább a multikéra. A háborúk, a járványok meg a szegénységre alapulnak.

    És mellesleg gazdag, fejlett, iskolázott országokban szaporodni sem divat annyira.
  • megrab #17
    Király!

    Az atomháborút túlélik a csótányok és a patkányok, a biológiai fegyverek ellen meg megvédjük a majmokat.

    Csak lesz valaki aki túlél minket
  • AtisH #16
    Aztán majd az ebola helyett a windows fog terjedni....
  • [HUN]PAStheLoD #15
    ezt akartam mondani, de így csak +1 :)
  • DOT #14
    Hmmm... Oké, hogy megmentjük az afrikaiakat.. De valahogy születésszabályozást is el kéne érni náluk, mert vészes mértékben szaporodnak, talán ez az egyik oka annak is, hogy nagy ütemben irtják is egymást.
  • Temaruk #13
    Köszi a választ! Igen, ez tűnik logikusnak. Csak nem hallottam még ilyet, hogy élő vagy halott vírus. Mindig vita tárgya, hogy mi is a vírus. Ezért kicsit furcsának tűnt.
  • Sub #12
    A halott az elölt vírust jelent ami nyilván nem "működik" már a gazdasejben sem. Ebben a kísérletben meg élő full verziós vírusokat használtak oltóanyagként.
  • Temaruk #11
    Nemmm...igenn! Az ellen nem véééd!
  • Temaruk #10
    Igazán nem kötekedni akarok, de élő vírus? Halott vírus? Ez nekem új, vmiről lemaradtam... Élő vagy halott vírus alatt mire gondol?

    Tudtommal élettelen közegben egy vírus "életjelenségeket" (aktivitást) nem mutat, csak gazdasejtben.