SG.hu

A NASA vizet és szerves anyagokat talált az aszteroida-mintában

A tudósok az OSIRIS-REx mintagyűjtő tartalmának kezdeti elemzése során szénre és vízre is találtak bizonyítékot. Lelkendezve beszéltek a kilátásoktól, hogy ez az anyag mit fog elárulni nekünk bolygónk eredetéről, sőt talán még rólunk is.

Hét évnyi űrutazás után szeptember végén landolt egy Utah állambeli sivatagban a Bennu aszteroidáról származó mintákat szállító kis űrszonda. Az aszteroida porának és kőzetének a földi életből származó szennyeződését megakadályozó, gondosan megkoreografált eljárások után a mintákat két hete szállították át a houstoni Johnson Űrközpont egyik tisztaszobájába. Azóta a tudósok megvizsgálták az elsődleges tartályon kívül összegyűjtött anyag egy részét. Az első adatokat egy szerdán megtartott rendezvényen hozták nyilvánosságra. "Remekül sikerült" - mondta Dante Lauretta, az Arizonai Egyetem tudósa, az OSIRIS-REx küldetés vezető kutatója.

A tudósok még fel sem nyitották a fő konténert, ez a folyamat az elkövetkező hetekben fog megtörténni, amikor megkezdődik az összes anyag katalogizálása. A küldetés elindítása előtt a tudósok azt mondták, hogy a 60 grammnyi anyag visszanyerése már sikernek tekinthető. Bár a teljes tömeg meghatározására irányuló erőfeszítések még folynak, Lauretta szerint az első becslések szerint az aszteroidafogó küldetés körülbelül 250 gramm kavicsot és port gyűjtött össze a Bennu felszínéről. Miután az anyagot katalogizálták, kis mennyiségben kölcsönadják majd 35 ország 230 tudósának, akik az Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification and Security-Regolith Explorer, vagyis az OSIRIS-Rex missziós csapat tagjai.

Miért olyan nagy dolog egy aszteroida felszínéről származó érintetlen minták elemzése? A Bennu egy földközeli pályán keringő, körülbelül fél kilométer átmérőjű aszteroida. Úgy gondolják róla, hogy egy időkapszulája lehet azoknak a kőzet- és vegyi anyagtípusoknak, amelyek akkor léteztek, amikor a bolygók több mint 4 milliárd évvel ezelőtt kialakultak Naprendszerünkben. A Bennu tanulmányozásával a tudósok visszatekintenek abba az őskorba, amikor a Föld kezdett átalakulni egy rendkívül forró, pokoli felszíni környezettel rendelkező világból egy inkább sárgolyóhoz hasonlóvá. Ha ezeket a kavicsokat és sziklákat kifinomult berendezésekkel szurkáljuk itt a Földön, Lauretta és a többi tudós talán választ kaphat arra a kérdésre, hogyan alakultak ki a Földhöz és a Marshoz hasonló földi bolygók, és hogy esetleg aszteroidák telepítették-e a Földre az élet építőköveit.


Az OSIRIS REx mintatároló egységét a legnagyobb óvatosság mellett kezelik

A por egy részének előzetes elemzése alapján Lauretta elmondta, hogy a tudósok megütötték a főnyereményt egy olyan mintával, amely közel 5 tömegszázalékban tartalmaz szenet, és bőséges mennyiségű vizet tartalmaz hidratált agyagásványok formájában. Nagyon valószínű, hogy az ehhez hasonló aszteroidák szállították évmilliárdokkal ezelőtt a Föld óceánjaiban, tavaiban és folyóiban ma található víz túlnyomó többségét. Az aszteroida porából származó nyomok - mind a víz, mind a szerves molekulák - összerakásával a tudósok úgy vélik, jobban megérthetik, hogyan vált a Föld egy lakatlan sárgolyóból a mai, élettel teli világgá. "Ez egy hihetetlen anyag" - mondta Daniel Glavin, a küldetés egyik társkutatója. "Tele van szerves anyagokkal. Ha biológiailag alapvető szerves molekulákat keresünk, akkor a megfelelő aszteroidát választottuk, és a megfelelő mintát hoztuk vissza. Ez egy asztrobiológus álma."

A Föld és a rajta lévő élet eredetének feltárásán túlmenően a küldetés anyaga más kérdésekre is betekintést nyújt majd. A NASA és néhány vállalat az aszteroidákból származó erőforrások kitermelésében érdekelt, hogy az emberiség által a Naprendszer mélyére vezető felfedezésekhez szükséges erőforrásokat gyűjtsön. A Bennu alapos vizsgálata információt fog nyújtani arról, hogy milyen erőforrások vannak az ilyen típusú, szénben gazdag aszteroidában, és hogy mennyire lesz nehéz ezeket begyűjteni és üzemanyagként feldolgozni.

A NASA természetesen a bolygóvédelemben is érdekelt. A Bennu a Mars és a Jupiter közötti fő aszteroidaövön kívüli pályán keringő aszteroidák közé tartozik, nagy érdeklődésre tart számot, mivel potenciálisan keresztezheti a Földet. A tudósok szerint 1:2700-hoz az esélye annak, hogy a Bennu most és 2182 szeptembere között becsapódhat a Földbe. Bár a Bennu csak körülbelül egyhuszad akkora, mint az a nagy aszteroida, amely közel 70 millió évvel ezelőtt kiirtotta a dinoszauruszokat, elég nagy ahhoz, hogy több várost elpusztítson vagy hatalmas cunamit okozzon. A Bennu természetének megértése segít a tudósoknak és a mérnököknek kitalálni, hogyan lehet a jövőben a legegyszerűbben megváltoztatni a fenyegető aszteroidák pályáját.


A világot jelenleg elárasztják a rossz hírek, az ukrajnai és izraeli szörnyű konfliktusok uralják a nemzetközi közbeszédet. Az aszteroidaminta begyűjtésének története azonban lelkesítő hír. Megvalósításához a NASA szorosan együttműködött Japán és Kanada űrügynökségeivel, és tucatnyi ország tudósai fognak részt venni a visszahozott anyag tanulmányozásában. Egy ilyen erőfeszítés nem megosztja, hanem egyesíti az emberiséget. "Miért csináljuk ezt?" - tette fel a költői kérdést Bill Nelson, a NASA adminisztrátora. "Mert a NASA-nál megpróbáljuk kideríteni, hogy kik vagyunk, mik vagyunk, honnan jöttünk, mi a helyünk ebben a végtelenben, amit Univerzumnak nevezünk".

Nem ez az első olyan küldetés, amely aszteroidáról származó mintákat hoz vissza, korábban a japán űrügynökség már kétszer megvalósította. A Hayabusa 1 űrszonda 2010-ben 1500 apró aszteroidaszemcsét juttatott vissza a Földre, egy évtizeddel később pedig a Hayabusa 2 űrszonda még többet, mintegy 5 grammot küldött vissza. Az OSIRIS-Rex anyaga azonban sokszorosan bőségesebb, és a mintába ágyazott nagyobb kőzetekkel valószínűleg több érdemi tudományos adatot fog szolgáltatni. Az OSIRIS-Rex csodája az, hogy még mindig nem tudjuk, mit fogunk találni, de a kutatásnak abban a kínzó pillanatában vagyunk, amikor biztosak lehetünk benne, hogy a következő hónapokban és években elkápráztatnak minket ezek a felfedezések. Az ilyen nagy tudományos küldetések megmutatják, milyen lehet az emberiség a legjobb formájában. Széleskörű nemzetközi együttműködésre van szükség, és sokféle hátterű és szakterületű ember összefogására, hogy olyasmit tegyünk, amire az egyén egyedül nem képes - messze túlmutatva civilizációnk bölcsőjén, hogy valami újat tudjunk meg a kozmoszról, a világunkról és önmagunkról. Ha együtt dolgozunk, nagy dolgokra vagyunk képesek. Ha együtt dolgozunk, fajunk jövője határtalan.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • NEXUS6 #2
    Első gondolatom, hogy ezexerint még kevésbé és egyre kevésbé az a kérdés, hogy a Földre hogy kerültek, vagy keletkeztek az alapvető szerves vegyületek.

    Hanem sokkal inkább és egyre inkább az, hogy aztán ezekből az egyszerűbb szerves molekulákból hogyan, véletlen, vagy szükségszerű rendszer szerűséggel, és vagy ezek hiánya esetében szükségszerű külső beavatkozásra (pánspermia, isteni beavatkozás) jött-e létre az élet.
  • Csaba161 #1
    Ez a kép pont olyan, mintha a Pirx a bádogos kalandjaiból - a nagysikerű magyar tv-sorozatból - vették volna.

    Utoljára szerkesztette: Csaba161, 2023.10.16. 18:13:59