Hunter

Nem lesz armageddon 2029-ben

Miután mindeddig példa nélkül álló "sárga riadót" rendeltek el, a csillagászok bejelentették, hogy a további vizsgálatok szerint nincs esély ara, hogy a frissen felfedezett 2004 MN4 aszteroida nekicsapódjon a Földnek 2029-ben.

A NASA Sugárhajtómű Laboratóriumának Földközeli Objektum Programjának hétfői közleménye lázas adatgyűjtést indított el a júniusban felfedezett űrsziklával kapcsolatban. Volt olyan pont, amin a csillagászok 1:40 arányú esélyt adtak egy 2029. április 13-i ütközésnek, ami ráadásul még péntekre is esett volna. Ez a becslés vezetett el odáig, hogy 4-es osztályzatot adjanak a tízes Torino-skálán, amit a földközeli aszteroidák és üstökösök által támasztott kockázat becslésére használnak. A 2004 MN4 előtt egyetlen objektum sem kapott 1-nél magasabb értéket.


A 2004 MN4 jelenlegi poziciója

Az aszteroida jelenlegi ismereteink alapján 430 méter hosszú. Ez nem elég nagy egy tömeges kipusztulás előidézéséhez, mint ami 65 millió évvel ezelőtt eltüntette a dinoszauruszokat, azonban amennyiben az aszteroida rossz időben rossz helyen csapódott volna be hatalmas szökőárakat, vagy egy nukleáris robbantással egyenértékű pusztítást hozott volna létre.

Szerencsére a riadó arra késztette a csillagászokat, hogy beleássák magukat az aszteroidáról készült felvételek archívumába, olyan adatok után kutatva, melyeket esetleg mindeddig figyelmen kívül hagytak. A 2004 MN4 pályájáról beérkezett legfrissebb adatokhoz társították az arizonai Spacewatch Project által még március 15-én készített felvételt, melyeken felfedezhető az aszteroida, nyilatkozott Donald Yeomans, a Földközeli Objektum Program igazgatója. "Miután hozzátettük ezt az öt észlelést, a 2029-es becsapódás eshetősége nullára esett vissza" - mondta Yoemans.


A 2004 MN4 aszteroida 2029 április 13-án be fogja tölteni az eget

A 2029-es esemény azonban így is figyelemre méltó, mivel ez lehet a Föld egyik legkisebb távolságú találkozója egy potenciális veszélyt jelentő aszteroidával. Yoemans szerint a minimális távolság 64 000 és 77 000 kilométer közé tehető. "Igencsak látványos lesz" - tette hozzá.

A találkozás olyan közeli lesz, hogy a Föld gravitációs vonzása meghajlítja az űrszikla pályáját, így a 2029 utáni számításokhoz jókora bizonytalansági tényező járul. "Mindazonáltal jelenlegi kockázatelemzésünk szerint a 2004 MN4 nem jelent közvetlen veszélyt a Földre a 21. században" - összegzett Yoemans munkatársa, Paul Chodas.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Epikurosz #105
    De lesz 2012-ben!
  • Epikurosz #104
    Ez a "csőcselék" többek között épp azért "randalírozott", hogy végre közbiztonság legyen ebben az országban.
  • babajaga #103
    A kormánynak az égvilágon semmi lehetősége nincs. A rendőrség által elfogott barmokat a bíróság egy ejnye bejnyével elengedi. A randalírozó gyújtogató romboló csőcselék megfékezéséért elismerést kapott a rendőrség a társadalom egy rétegétől?
  • Epikurosz #102
    Oké, de Magyarországon sok az ilyen "elmebeteg rohadékagyú állat" és a jelenlegi kormány a kisujját sem mozdítja a megfékezésük érdekében. Mi lehet ennek az oka?
  • babajaga #101
    Az elmebeteg rohadékagyú állatok, az elmebeteg rohadékagyú állatok csoportjához tartoznak és nemcsak magyarországon vannak, hanem minden országban, hiszen minden országban van emberi szemét, amely még arra sem alkalmas hogy az utcára kimenjen, még azt sem érdemli meg hogy a nap rásüssön.
  • Epikurosz #100
    Ennek a 77 éves néninek most lett világvége. Az elkövetőket még nem fogták el, de mindenki sejti, hogy milyen csoporthoz tartozhatnak. Becslésem szerint hetente történik hasonló eset Magyarországon.
  • dez #99
    (A NASA kihagyott egy tényezőt.)
  • dez #98
    Ha jól tudom, ezzel kapcsolatban volt épp tegnap egy olyan hír, hogy a NASA 45000:1 esélyét adó számításait egy srác újraszámolta, és 450:1 jött ki, ami azért már nem olyan kevés. Ezt aztán csillagászok is ellenőrízték, és bejelentették, hogy a srácnak igaza van - ezért lett hír.
  • Epikurosz #97
    Igen, történt egysmás. Most már nem 2029-ben, hanem 2012-ben lesz a világvége, maja naptár szerint.
  • Windforce #96
    Van mar fejlemeny azota? Nem tert le a Fold a palyajarol? Es az aszteroida?