SG.hu

A NASA nagyon készül a Bennu-aszteroida mintájának érkezésére

Az aszteroida sziklás felszínéről az OSIRIS-REx űrszonda gyűjtött mintát, a földetérés szeptemberben várható.

Az aszteroidák a bolygók kialakulásának eredeti korszakából visszamaradt ősi anyagok, amelyek az élet molekuláris előfutárait tartalmazhatják. A tudósok rengeteget tanultak olyan aszteroida-darabkák tanulmányozásából, amelyek természetes úton, meteoritokként jutottak a földre. Ahhoz azonban, hogy megértsük, hogy az aszteroidák milyen szerepet játszottak több mint 4 milliárd évvel ezelőtt a Föld felszínén, a tudósoknak érintetlen, földi szennyeződésektől mentes mintára van szükségük az űrből.

A Bennu aszteroidáról származó minták Földre való visszatérése a NASA és a missziós partnerek több mint 12 éves erőfeszítéseinek csúcspontja lesz. Az OSIRIS-REx űrszonda szeptember 24-én repül el majd a Föld mellett, kiengedi a mintát visszahozó kapszulát, és ezzel befejezi elsődleges küldetését. A kapszula a becslések szerint körülbelül egy csésze Bennu anyagot tartalmaz, egészen pontosan 250 gramm +/- 101 grammot. A leérkezés Utah államban, egy 59 x 15 km-es ellipszis alakú területen belül lesz valahol. A hét évnyi űrutazás legnehezebb feladata lesz az aszteroidamintát úgy kell visszajuttatni a Földre, hogy közben meg kell védeni a hőtől, a rezgésektől és a földi szennyeződésektől.

Az OSIRIS-REx csapata a következő hat hónapban a minta visszaszerzéséhez szükséges eljárásokat fogja gyakorolni. Számítógépes modellek segítségével tesztelik a navigációs terveket különböző időjárási, naptevékenységi és űrszemét-forgatókönyvek mellett, hogy amikor a kapszula reggel belép a Föld légkörébe, 13 perccel később a célterület belsejében érjen földet. Külön személyzet feladata a mintát visszahozó kapszula leszállóhelyének biztosítása és helikopterrel történő elszállítása egy tisztaszobába. Talaj- és levegőmintákat vesznek a leszálló kapszula körül, ezek a minták segítenek majd azonosítani, hogy az aszteroidamintával kapcsolatba kerültek-e apró szennyeződések. Amint a kapszula a tisztaszobát tartalmazó épületben van, a csapat tagjai eltávolítják a hőpajzsot, a hátsó burkolatot és más alkatrészeket, hogy előkészítsék a mintatartályt a Houstonba szállításra.


Az anyag számára a NASA houstoni Johnson Űrközpontjában építettek egy új laboratóriumot, ahol a tudósok kicsomagolják, legfeljebb egynegyedét szétosztják világszerte elemzésre, a többit pedig eltárolják. A Bennun megfigyelt törékenyebb kőzetek valószínűleg nem élték volna túl meteoritként a Föld légkörén való áthaladást. "A Földön két dolog van mindenütt jelen: a víz és a biológia" - nyilatkozta Dr. Jason Dworkin, az OSIRIS-REx projekt tudósa. "Mindkettő súlyosan megváltoztathatja a meteoritokat, amikor földet érnek, és összezavarhatja a minta kémiai és ásványtani tulajdonságai által elmesélt történetet. Egy érintetlen minta betekintést nyújthat a Naprendszer fejlődésébe".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • t_robert #1
    na ilyenkor szokott a pech beütni. Például a mintát szállító visszatérő egység elég a légkörben vagy nem nyilik ki a fékező ernyő és a minta tartály több 100 km-es sebességgel furodik be a földfelszínbe. Mint valamelyik japán üstökös kutató szonda esetében történt. Alig birtak valami kis használható anyagmintát megmenteni az amúgy is igen kevés az üstököstől begyűjtött anyagmintából. (csóvából gyűjtöttek ha jól dereng)