Gyurkity Péter

Sikeres volt a NASA bolygóvédelmi tesztje

A DART nem vétette el célját, ezzel valószínűleg sikerült a kiszemelt aszteroida eltérítése.

Az amerikai űrügynökség érdekes küldetéséről legutóbb azt írtuk, hogy aszteroidát akarnak eltéríteni az illetékesek, ez a munka azonban hosszú hónapokat vett igénybe. Az első eredmények most, közvetlenül az ütközés után futottak be, a jelek szerint sikerült eltalálni a kiszemelt célpontot.

A DART (Double Asteroid Redirection Test) alapvető elemét képező űrszonda 10 hónapon keresztül repült a számára kijelölt célpont felé, amely tulajdonképpen egy furcsa páros volt, ez pedig egyben meg is nehezítette az eszköz dolgát. A mindössze 160 méter átmérőjű Dimorphos ugyanis a nála jóval nagyobb, 780 méteres Didymos körül kering, tehát előbbi objektum eltalálása jóval bonyolultabb volt – viszont pontosan ez volt a cél, hogy igazolják a megoldás hatékonyságát. A NASA hivatalos közleményében, valamint az azzal egy időben közzétett képsorozaton azt láthatjuk, hogy a szonda megközelíti, majd pedig el is találja a kisebbik példányt, ezzel sikerrel zárva le a küldetést.

A DART a navigációs és irányítórendszer mellett egyetlen komponensre támaszkodott, amely a Didymos Reconnaissance and Asteroid Camera for Optical navigation (DRACO) nevet kapta meg. Az 570 kg-os eszköz az utolsó 90 ezer kilométeres távon ennek segítségével követte le a célpont mozgását, majd pedig találta azt el, miközben 22530 km/h-s sebességgel száguldott az űrben. A cél a keringési sebesség módosítása, annak lelassítása volt, azt azonban csak az elkövetkező napokban elemzik majd ki, hogy mennyiben sikerült mindezt megvalósítani. A sikeres becsapódás mindenképpen nagy előrelépés, emellett azonban nyilván a hatás mértéke is fontos részlet.

A Földre a páros egyik tagja sem jelent veszélyt, így kényelmesen kísérletezhetünk velük – az ESA a tervek szerint 4 év múlva veszi majd közelebbről szemügyre őket, mégpedig a Hera-projekt keretében, hogy felmérjék a Dimorphos tömegét és a most keletkezett krátert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!