Gyurkity Péter

Bolygóvédelmi gyakorlatot tartottak

Nemzetközi összefogás keretében végeztek el egy újabb tesztet, amely ismert célpontra irányult.

A NASA kapcsán a napokban számoltunk be arról, hogy az ügynökség új űrruhákat rendelt két friss partnerétől, eközben azonban számos egyéb területen folytatják a munkát. Most a bolygóvédelem került ismét a középpontba, legalábbis egy bejelentés erejéig, amelyben a nemzetközi összefogással elvégzett teszt eredményeit teszik közzé.

A hivatalos közleményben arról olvashatunk, hogy a mintegy 100 szakember részvételével elvégzett kísérletre még tavaly kerítettek sort, ennek eredményeit azonban csak most közölték a nagyérdeművel. Az International Asteroid Warning Network (IAWN) és a NASA Planetary Defense Coordination Office (PDCO) közreműködésével lefolytatott munka az Apophis névre keresztelt aszteroidát szemelte ki, annak pályáját figyelte meg, mégpedig a tavaly márciusi közeli áthaladás során, amely lehetőséget nyújtott a további részletes adatok rögzítésére. A kutatók ezen új megfigyelést elkülönítették a korábbi információktól, vagyis úgy tettek, mintha az Apophis egy teljesen új, frissen beazonosított veszélyforrás lenne, az eredmények azonban visszaigazolták a veszély minimális jellegét.

A szóban forgó aszteroida először 2004-ben került a figyelem középpontjába, akkor ugyanis azt jósolták, hogy 2029-ben végzetes becsapódásra kerülhet sor. Ezt az elmúlt néhány évben komoly mértékben módosították, a további megfigyelések révén ugyanis kiderült, hogy 100 éven belül nem jelent majd veszélyt bolygónkra a kődarab, viszont a most elvégzett munka során az összefogás megerősítése, valamint az adatok gyors rögzítése és azok elemzése volt a fontos cél, a tulajdonképpeni „tettes” már kevésbé volt érdekes. Mindenesetre ismét megerősítették, hogy az Apophis egyelőre nem jelent ránk veszélyt, kétségtelen tény azonban, hogy továbbra is szükség lesz a folyamatos monitorozásra.

Ebben a NASA NEOWISE-küldetése is részt vesz, amely évekkel ezelőtt egy nagy aszteroidára hívta fel a figyelmet, a jövőben pedig várhatóan további bejelentésekre kerít majd sort.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Fefy #6
  Semmi gond, majd felküldjük Bruce Willis-t és szétrobbantja az űrkavicsot, ha rossz pályán lenne...
 • quatlander #5
  "Egyrészt-másrészt"
 • wraithLord #4
  Szóval még most is csak abból áll a "védelem", hogy 100 évre előre meg tudják állapítani, hogy minmeghalunk-e.
  Szerencsére nem sok az esélye annak, hogy bármi is telibe kapja a bolygót (mármint ami részleges vagy teljes pusztulást tud okozni), úgyhogy van még idejük tényleges bolygóvédelemben gondolkodni, és nem csak annak hívni. :D
 • lammaer #3
  Szóval jelenleg az emberiség egyetlen dolgot tud tenni, vadul számítgatja a röppályát és imádkozik hogy ne legyen telitalálat....

  Mindegy, én már éltem majdnem 50 évet, úgyis a B oldal jön.... majd kiülök a verandára azt nézem a tüzijátékot.
 • kvp #2
  Ha jol ertem, akkor tartottak egy "mindmeghalunk" gyakorlatot. A gyakorlat sikeres volt, megallapitottak, hogy kozos osszefogassal jonnenek ra, hogy jelenleg meg nem tudnak semmit sem tenni egy ilyen tipusu veszelyforras ellen. Hat ok.
 • kjhun #1
  A cikk címét és az "űrkavics"-ot látva, azt hittem, hogy eltérítettek egy ilyent, a pályájáról, hogy lám-lám, már itt tart a technika, a gyakorlatba átültetve azt, amit a fantasztikus filmekben láthattunk eddig.Tévedtem.
  Utoljára szerkesztette: kjhun, 2022.06.12. 14:50:49