Gyurkity Péter

Bemutatták a NASA aszteroida-vizsgálóját

A sajtó képviselői szemügyre vehették a műholdat, eközben már az SLS rajtjára is készülnek.

A NASA háza táján nemrég a jövő évre vonatkozó költségvetési javaslat volt a legújabb érdekes hír, ebben arról olvashattunk, hogy 26 milliárdot kaphat az ügynökség, viszont a napokban három további fejleményre is sor került, bár ezekből csak kettő vonatkozik a saját erőfeszítésekre.

A JPL hivatalos oldalán számoltak be a sajtó képviselőinek látogatásáról, amelynek során a meghívottak közelebbről is szemügyre vehették a Psyche névre keresztelt műholdat, amely a tervek szerint az azonos nevű aszteroidát vizsgálhatja majd meg, felderítve annak összetételét és múltját. Ha minden jól megy, a fellövésre idén augusztusban kerítenek majd sort, ezt követően jövőre a Mars közreműködésével állhat majd az ideális pályára az eszköz, amely végül 2026 elején érkezne meg a kijelölt helyszínre, a Mars és a Jupiter közötti aszteroida-övbe, ahol megfigyelné a célpontot. Ez utóbbival kapcsolatban jelenleg megoszlanak a vélemények, egyesek szerint a 280 km átmérőjű objektum fémben gazdag, ezzel jelentős anyagi haszonnal kecsegtet, mások azonban arra figyelmeztetnek, hogy az általa kifejtett gravitációs hatás erősebb, így a sűrűség még nagyobb lehet, mint azt eddig gondoltuk.


A NASA eközben gőzerővel dolgozik az SLS első rajtján, amely már az Artemis 1 küldetésre való felkészülés részét képezi. Eddig több alkalommal is kénytelenek voltak elhalasztani az újabb tesztet, legutóbb egy héliumszelep okozott gondokat, az újragondolt eljárás révén azonban már csak nagyon kevés üzemanyaggal töltötték volna fel a felső fokozatot, ezt követően pedig április 14-én került sor az újabb próbálkozásra, amit végül a folyamat során észlelt szivárgás miatt kénytelenek voltak törölni. Azt még nem tudjuk, hogy mikor kerülhet sor a fontos tesztre, erre azonban mindenképpen szükség lesz, a tervek szerint pedig június és augusztus eleje között jöhet el a tulajdonképpeni fellövés, amely egy hosszú sorozat nyitánya lenne.

Az ügynökség arról is beszámolt, hogy a SpaceX és az Axiom az első, immár teljes mértékben kereskedelmi jellegű ISS-küldetést is lebonyolította, ezzel egy külsős legénységet juttattak el a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére, ők gond nélkül érkeztek meg és dokkoltak be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!