Hunter

Jönnek az irányított energiafegyverek

Néhány hónapon belül Peter Anthony Schlesinger reményei szerint egy lézersugárral tűz alá vesz egy pár csirkét vagy más állatot, amik jó pár méterrel távolabb egy ketrecben foglalnak helyet.


Amerikai taktikai lézer (THEL)
Ha minden terv szerint megy, a csirkék a kotyogás kellős közepén megdermednek, a sugár által keltett elektromos töltés következtében láb- és szárnyizmaik megbénulnak, miközben szívük és tüdejük normálisan működik tovább. A végeredményre többek között a Pentagon képviselői is kíváncsiak lesznek, akik anyagilag is támogatták Schlesinger munkáját, és a csirkék lebénításán túl sokkal többet látnak ebben az eszközben. Az ilyen eszközök - az úgynevezett irányított energia fegyverek - meghatározóak lehetnek az elkövetkező évek háborúiban is.

Az irányított energia számos előnyt kovácsolhat a harctereken, olyan helyszíneken, mint Irak és Afganisztán, ahol a katonáknak meg kellett birkózniuk az ellenséges, ugyanakkor fegyvertelen tömeggel, valamint a veszélyes felkelőkkel. Amellett, hogy mint egy hosszútávú kábító fegyver megbénítja a lehetséges támadókat vagy a nem-harcolókat, az irányított energia fegyverek kiüthetik a rakéták és az út menti bombák elektronikáját, vagy akár kiiktathatnak egy járművet egy nagy sebességű üldözés során, állítják a fejlesztők. A legambiciózusabb program az Egyesült Államok Légierejének légi fegyvere, egy módosított Boeing 747-esre erősített lézer, amit rakéták lelövésére használnának.


A rakéták lelövésére szolgáló átalakított Boeing 747-es

Új-Mexikóban - ahol a fenti fegyver fejlesztése zajlik - a kutatók a Raytheon céggel közösen dolgoznak egy Aktív Visszaverő Rendszer (AVR) névre hallgató fegyveren, ami mikrohullámokkal felhevíti a vízmolekulákat az ember bőrében, olyan fájdalmat okozva, hogy a fenyegetést jelentő emberek azonnal menekülésbe kezdenek. "Égető érzést okoz a bőrön" - magyarázta Rich Garcia, a fejlesztő labor szóvivője, aki mint tesztalany megtapasztalta az AVR hőjét. "Ha kikapcsolják a sugarat, vagy elállunk az útjából, minden visszatér az eredeti állapotába, megszűnik a fájdalom." A Humvee-ra szerelhető fegyver kísérleti jelleggel már az év végére átadásra kerül, a hadrendbe állításra 2005 végén lehet számítani.

Az irányított energia fegyverek használata azonban jelentős vitákat váltott ki azoknak a haláleseteknek a kapcsán, melyeket állítólag a Taser kábító fegyverek okoztak. Az iraki foglyok bántalmazása kapcsán az amerikai hadsereget az utóbbi időben különösen árgus szemekkel nézik emberi jogi téren. A hadsereg tisztviselői meggyőződéssel állítják, hogy az AVR nem sért meg egyetlen nemzetközi törvényt vagy egyezményt, és nem okoz tartós egészségkárosodást.

Az irányított energia fegyverek mellékhatásait a kilencvenes évek óta vizsgálják. Az AVR emberkísérleteiben több mint kétszázan vettek részt különböző katonai szervezetekből és kormányhivatalokból, többen a hetvenes éveikben jártak. Az átlagosan három lövés után senkinél nem volt hosszas egészségkárosodás felfedezhető, állítják a hivatalos szervek. "Ez az eszköz nem hatol mélyre" - jegyezte meg William Roach alezredes, a kutató laboratórium egyik vezetője.

Azonban a tény, miszerint az irányított energia emberekre mért hatásáról készült tanulmányokat nem hozták nyilvánosságra, mégis arra utal, hogy a hadseregnek takargatni valója van, ami okot ad az aggodalomra. A Nemzetközi Vöröskereszt szerint ezek a fegyverek olyan új sérüléseket okozhatnak, melyekre az egészségügy még nincs felkészülve, ezért szükségét látják a mellékhatások független vizsgálatának, miközben a fegyverek gyártói pontosan eszközeik életmentő mivoltát bizonygatják, ami a rakéták és bombák megsemmisítése esetén nem is ütközik ellenállásba. "Biztató, hogy az Egyesült Államokban "emberibb" fegyverek után kutatnak" - összegzett Loren Thompson, a Lexington Intézet védelmi agytrösztje. "Arról azonban nagyon nehéz lesz meggyőzni a többi országot, hogy célkitűzéseink etikusak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #81
    Mostár csak egy igazi űrhajó hiányzik meg Csubakka a másodpilota
  • TwiceR #80
    ehh, Nemsokára jön a lézerkorszak ?? Neee, StarWars lesz vagymi?!
  • Tetsuo #79
    USAban fű alatt v megtévesztő módon intézik L a dolgokat, vigyázva a közvéleményre.
    Az EU kormányát reméljük nem (csak) a multik irányítják..
  • HUmanEmber41st #78
    jaja, de azért nekem a nyugati "demokrácia" szimpatikusabb
  • [HUN]PAStheLoD #77
    a demokrácia önmaga ellensége ... hisz lehetőséged van szabadon csoportosulni , gyülekezni , szólásszabadság .. etc. csak sajnos sokan ezt félreértik és így történhetnek olyan dolgok mint amik az USA-t jellemzik.

    ehhez képest a radikális iszlám államok csak annyiban térnek el, hogy ott elöbb lőnek aztán kérdeznek ... azaz aki "nem hivő" azt "megtérítik" ... ill. ott nem a demokrácia fenntartása érdekében fegyverkeznek és hoznak megszorító intézkedéseket , hanem a HIT miatt... csak az ideológia más , de ugyan olyan rossz mind a 2.
  • HUmanEmber41st #76
    Szerintem nekik meg nincs joguk megmondani, hogy miben higgyek .
    Ehhez senkinek semmi köze. Sajnos a szélsőségesek (mohamedánok) ezt nem így gondolják.
  • HUmanEmber41st #75
    Ja hát azok sem voltak jobbak a deákné vásznánál.
    Amikor hajtották fel a szerencsétlen rabszolgákat, akkor jó messziről, tömegesen megkeresztelték őket, és azt mondták, hogy mostmáraztán engedelmeskedni kell a fehér uraknak, mert ezt parancsolja az Isten..
    Na meg az inkvizíció, meg a jezsuiták...Azért mostanában már nincs gépfegyver a hittérítő papoknál...
  • Tetsuo #74
    Nézd, megértem h meg akar ölni, hiszen magyar katonák vannak arab földön, mikor az ég1adta világon semmi keresnivalónk nincs ott!
    Hiába akarunk jót, nincs jogunk beleszólni!!
  • HUmanEmber41st #73
    Az a bizonyos mohamedán TÉGED IS meg akar ölni, mert nem vagy mohamedán. Ezt ne felejtsd el. Ha az USA felvállalta, hogy megvéd az ilyenektől, én speciel ennek csak örülni tudok.
    Jó, csak addig, amíg ehhez érdeke fűződik, de az is valami..
  • Tetsuo #72
    Nna akkor ebben 1et értünk, én még hozzá tenném az USA jelenlegi (gazdasági)politikáját.