Hunter

Felfedezték a delfinek gyorsaságának titkát

Japán fizikusok felfedezték, hogyan tehermentesíti a delfint bőre az úszás közben a víztől ránehezedő erőktől és segíti a gyors és egyenletes siklást. A felfedezés segíthet a tudósoknak gyorsabb, hatékonyabb hajók, óceánjárók és tengeralattjárók kialakításában.

A tudósok egy ideje már tudják, hogy a delfinek áramvonalas alakja segít a bőrüknek feszülő víznyomás, valamint a súrlódás csökkentésében is. Egészen mostanáig azonban senki sem tudta, hogy a delfinek puha, pihés bőre, amit kétóránként elhullajtanak, szintén kulcsfontosságú szerepet játszik a fenti terhek levetkőzésében és a gyors haladásban. A bőr szerepének megismeréséhez a Kiotói Műszaki Intézet kutatói elkészítettek egy részletes számítógépes szimulációt, ami bemutatja a víz áramlását a delfin bőrén, modellezve minden egyes bőrpihét és leválásuk módját.


Yoshimichi Hagiwara professzor és munkatársai rájöttek, hogy a bőr lágysága és fodrossága segíti a súrlódási ellenállás csökkentését, tanulmányukat a Journal of Turbulence szaklapban tették közzé. Felfedezték, hogy maga a bőr levetése is csökkenti a parányi vízörvények okozta ellenállást. Ezek az örvények akkor alakulnak ki, amikor a víz a delfin testének felszíne körül áramlik, szintén lelassítva a vízi emlőst. Szimulációjuk kipróbálásához a kutatók egy laboratóriumi kísérletet építettek, ami egy parányi hártyákkal bevont hullámos lap felhasználásával utánozza a delfin bőrét, melyről a hártyák a víz hatására fokozatosan leválnak.

"Elég nehéz lenne méréseket végezni egy úszó delfin mellett, ezért készítettük el ezt a kísérletet, ami pontosan visszaadja azt a módszert, ahogy a delfin bőrének felszíni rétege kölcsönhatásba lép a víz áramlásával" - magyarázta Hagiwara professzor. "A kutatás jobb betekintést nyújt számunkra a delfin azon mechanizmusaiba, melyek azért fejlődtek ki, hogy gyorsabb és hatékonyabb haladást eredményezzenek a vízben, ami a nagyobb közegellenállás miatt sokkal nehezebb feladat, mint a madarak számára a gyors repülés. A kutatás segíthet a vízijárművek esetében kamatoztatni ezeken a természeti megoldásokon alapuló technikákat."

A professzor és csapata jelenleg a laboratóriumi modell fejlesztésén dolgozik, hogy még pontosabban tudják utánozni a delfin bőrét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Inquisitor #38
    Ja, sajnos. Egyetlen fejlett ország, ami nem írta alá a nemzetközi egyezményt delfin/cet ügyben, ha jól tudom. Nemrég volt valami brutális delfin írtás, amikor a környezetvédők megint örjöngtek (persze jogosan), mire a japán kormány széttárta a kezét, mert ha betiltják a delfinírtást, akkor kibelezik őket a halászok. :(
  • Inquisitor #37
    "A '90es évek közepén Kínában orvosok maláriával fertőztek meg HIV betegeket, hogy vizsgálják a hatást. Ezt az Eleanor Dana Charitable Trust amerikai jótékonysági szervezet finanszírozta."
    Na jó, de ennek fontos oka van, és nem csak Kínában használták. Jó ideig (most is?) foglalkoztak vele, hogy magas lázzal több betegséget (rákbizonyos formái, vírusfertőzések, stb.) meg lehet(ne) gyógyítani. Ebből az egyetlen "sikeres", a Lyme kór volt azt hiszem ...
  • Tetsuo #36
    Nekik szabad.
  • Tetsuo #33
    O.k. csak kiegészítettem, vki lehet h nem tudja.:)
  • cifuatwork #32
    Tudod az áramlástechnika egyaránt igaz gázokra és folyadékokra, bizonyos eltérésekkel (pl. szuperkavitáció)... Meglepő mi?
  • cifuatwork #31
    Én csupán azt írtam, hogy voltak már ilyenek, a "vannak ilyenek" téma egy külön mise... :)
  • Tetsuo #28
    Ma is kísérleteznek embereken, főleg a gyógyszeripar.
    Pl. HIV kutatásokban soxor csak placebót adnak afrikai és ázsiai fertőzött embereknek, (az AIDSes terhes anya gyermeke gyógyszerrel megmenthető). Bár ezeket többnyire amerikai és nemzetközi közintézmények finanszírozák/finanszírozták.
    1997ben az USA-beli Center for Disease Control, Ugandában tuberkulózist megelőző antibiotikumok megvonásával, átfogó tanulmányt készített..
    Az USA egészségügyi hatósága (FDA) a New Yorki Columbia és Queens egyetem kutatóival
    a '90-es években New York-i fekete és latin-amerikai gyerekeken kísérletezett egy Fenfluramin nevű gyógyszerrel, aminek forgalmazását '97ben betiltotta az USA területén, ugyanis szívbillentyűkárosodás és agysejtpusztulás volt a mellékhatás.
    Ezt a szert Németo-ban Ponderax néven karcsúsítóként forgalmazta az Itherapie müncheni cég.
    A '90es évek közepén Kínában orvosok maláriával fertőztek meg HIV betegeket, hogy vizsgálják a hatást. Ezt az Eleanor Dana Charitable Trust amerikai jótékonysági szervezet finanszírozta.
    A világ számos pontján több ezer ember csak placebót kap(ott) azokban a magasvérnyomás elleni gyógyszerkísérletekben, amit a Bayer, a Hoechst Marion Roussel és az AstraZeneca konszernek finanszíroznak(-tak).
    De szinte minden nagy gyógyszergyártó cég kísérletezett és ma is kísérletezik embereken, általában a fejlődő országokban.
    Nem akarok annyit írni, felsorolhatnék még rakás esetet. (Novartistól a Bristol-Myers Squibben át a Glaxo Wellcome-ig vagy éppen a budapesti Nyírő Gyula kórház és a Semmelweis Egyetem pszihiátriai osztályáig)...
    ...Óriási pénzekről van szó és egy kulcsfontosságú iparágról, ami ma a géntechnológiákkal még több kísérletet igényel...
  • cifuatwork #26
    Hallotam anno az F-16XL NASA kisérleteiről, de azt hittem, hogy valamikor 1996/97 körül felfüggesztették az egészet, közben most látom, hogy még tényleg él a project...THX az infot...
  • Garfield #25
    Pont fordítva. (Ezek a kísérletek ma is zajlanak.)

    Infók:

    http://www.dfrc.nasa.gov/Newsroom/FactSheets/FS-023-DFRC.html ("Project Background")

    Valószínűleg ezen linkből dolgozott ezen magyar oldal készítője is:
    http://www.harcirepulo.hu/F-16/F-16XL.html ("NASA-kísérletek")
  • Herkulles #23
    lol