38
-
Inquisitor #38 Ja, sajnos. Egyetlen fejlett ország, ami nem írta alá a nemzetközi egyezményt delfin/cet ügyben, ha jól tudom. Nemrég volt valami brutális delfin írtás, amikor a környezetvédők megint örjöngtek (persze jogosan), mire a japán kormány széttárta a kezét, mert ha betiltják a delfinírtást, akkor kibelezik őket a halászok. :( -
Inquisitor #37 "A '90es évek közepén Kínában orvosok maláriával fertőztek meg HIV betegeket, hogy vizsgálják a hatást. Ezt az Eleanor Dana Charitable Trust amerikai jótékonysági szervezet finanszírozta."
Na jó, de ennek fontos oka van, és nem csak Kínában használták. Jó ideig (most is?) foglalkoztak vele, hogy magas lázzal több betegséget (rákbizonyos formái, vírusfertőzések, stb.) meg lehet(ne) gyógyítani. Ebből az egyetlen "sikeres", a Lyme kór volt azt hiszem ... -
#36 Nekik szabad.
-
#33 O.k. csak kiegészítettem, vki lehet h nem tudja.:) -
#32 Tudod az áramlástechnika egyaránt igaz gázokra és folyadékokra, bizonyos eltérésekkel (pl. szuperkavitáció)... Meglepő mi? -
#31 Én csupán azt írtam, hogy voltak már ilyenek, a "vannak ilyenek" téma egy külön mise... :) -
#28 Ma is kísérleteznek embereken, főleg a gyógyszeripar.
Pl. HIV kutatásokban soxor csak placebót adnak afrikai és ázsiai fertőzött embereknek, (az AIDSes terhes anya gyermeke gyógyszerrel megmenthető). Bár ezeket többnyire amerikai és nemzetközi közintézmények finanszírozák/finanszírozták.
1997ben az USA-beli Center for Disease Control, Ugandában tuberkulózist megelőző antibiotikumok megvonásával, átfogó tanulmányt készített..
Az USA egészségügyi hatósága (FDA) a New Yorki Columbia és Queens egyetem kutatóival
a '90-es években New York-i fekete és latin-amerikai gyerekeken kísérletezett egy Fenfluramin nevű gyógyszerrel, aminek forgalmazását '97ben betiltotta az USA területén, ugyanis szívbillentyűkárosodás és agysejtpusztulás volt a mellékhatás.
Ezt a szert Németo-ban Ponderax néven karcsúsítóként forgalmazta az Itherapie müncheni cég.
A '90es évek közepén Kínában orvosok maláriával fertőztek meg HIV betegeket, hogy vizsgálják a hatást. Ezt az Eleanor Dana Charitable Trust amerikai jótékonysági szervezet finanszírozta.
A világ számos pontján több ezer ember csak placebót kap(ott) azokban a magasvérnyomás elleni gyógyszerkísérletekben, amit a Bayer, a Hoechst Marion Roussel és az AstraZeneca konszernek finanszíroznak(-tak).
De szinte minden nagy gyógyszergyártó cég kísérletezett és ma is kísérletezik embereken, általában a fejlődő országokban.
Nem akarok annyit írni, felsorolhatnék még rakás esetet. (Novartistól a Bristol-Myers Squibben át a Glaxo Wellcome-ig vagy éppen a budapesti Nyírő Gyula kórház és a Semmelweis Egyetem pszihiátriai osztályáig)...
...Óriási pénzekről van szó és egy kulcsfontosságú iparágról, ami ma a géntechnológiákkal még több kísérletet igényel... -
#26 Hallotam anno az F-16XL NASA kisérleteiről, de azt hittem, hogy valamikor 1996/97 körül felfüggesztették az egészet, közben most látom, hogy még tényleg él a project...THX az infot... -
Garfield #25 Pont fordítva. (Ezek a kísérletek ma is zajlanak.)
Infók:
http://www.dfrc.nasa.gov/Newsroom/FactSheets/FS-023-DFRC.html ("Project Background")
Valószínűleg ezen linkből dolgozott ezen magyar oldal készítője is:
http://www.harcirepulo.hu/F-16/F-16XL.html ("NASA-kísérletek") -
Herkulles #23 lol -
#22 milyen szar lehet ezt tengeralattjárón jelenteni... -
#20 csak rovid ideig, mert elobb utobb elfogy a bor a sok vedlestol -
#19 a japcsik ezert vajon hany delfint oltek meg... -
#17 A természet sem bánik éppen kesztyűs kézzel teremtményeivel. Lásd még a klasszikus Kakuk esetét, ahol ugye a másik madárfaj kárára, azok csemetéi helyett nevelteti fel a saját fiókáját. És még lehetne sorolni...
De az tény, hogy a Homo Sapiens Sapiens bitorolja ilyen téren a trónt... :) -
GabiWong #16 Nos ezek szomorú dolgok (sajnos az emberek meghülyültek, a természet talán egyetlen tévedáse az ember (kivétel a normális bagázs :) )).
De az állatok irtása sem kisebb büntett. -
#15 Már megtették. A náci tudósok a II.VH-ban zsidó foglyokon kisérletezték ki a nagy magasságú repüléskor a repülőgép személyzetétt érintő nehézségeket (alacsony légnyomás, rendkívűli hideg, a test lehűlésének veszélyei, stb.).
Az I.VH. elött (vagy alatt?) a britt nemzetközösség saját katonáikon tesztelte a mustárgáz hatásait. Az 1940-es és 50-es években pedig az amerikaiak (és valószinüleg az oroszok is) a saját katonáikon és részben civileken tesztelték le a sugárzás emberre mért hatásait. -
#14 Érdekesség: maga az elv, amivel a súrlódás csökkentését elérik (kis örvények létrehozása), egyáltalán nem újkeletű dolog, régóta ismert áramlástani elv. Még az 1950-es években készítettek egy repülőgépet, amelynél a szárny felületén végig kis lyukak voltak, és ezekenn keresztül levegőt fújtak ki. Mivel a szemből érkező levegő nem a merev szárnyba, hanem a "puha" levegőrétegbe ütközött, csökkent a súrlódási (itt: lég-)ellenállás. A probléma csak az volt, hogy az apró lyukak könnyen eldugultak, és az egész hacacáré nem érte meg a viszonylag kevés előnyt. -
GabiWong #13 Ezek az emberek (de bármely más személy) belegondoltak abba mien lenne, ha az embereket tesztelgetnék, felcimkéznék őket, méregetnék, vizsgálgatnák testüket?
Ien áron nem éri meg a fejlődés (szerintem). -
AtisH #9 És piacra dobják a vedlő, egyszerhasználatos csónakokat...:-D -
#6 mégse csapkod :P
pihés destroyerek LOL -
#4 lo, kb 5 övé tudom már ezt, nem tudom mit fedeztek most fel.... talán többt kéne nézniuk a spektrumot meg a discoveryt :DD -
Easy Rider #1 akkor majd tökjó motorcsónakok lesznek, melyeknek az alja kétóránként cserélődnek, és fini puha lessz [;