16
  • Kryon
    #16
    "Azért nem olyan bonyolult létrehozni egy szobát,amiben tudják szabályozni a nyomást...".......Ilyenje van a NASA-nak,hangárnyi méretűek is,de egyenlőre csak azt akarják kipróbálni,hordhatók-e egyáltal ezek az űrruhák..:-)
  • TeszteloPontHu
    #15
    "Az ME ruhák a két bolygó közötti nyomáskülönbség miatt közvetlenül a földi környezetben nem tesztelhetők."

    Azért nem olyan bonyolult létrehozni egy szobát, amiben tudják szabályozni a nyomást...
  • [HUN]PAStheLoD
    #11
    ugytudom van rajta egy kis lyuk.. a természet elővigyázatos volt :]
  • TheZsenyka
    #9
    Az emberi szervezet képes ellenálni teljes vákumnak körülbelül 90 másodpercig anélkül, hogy bármilyen maradandó károsodás érné a testet. Az egyetlen veszélyforrás, ha megpróbálja visszatartani a vákum állapot előtt beszívott levegőt, mivel a vákum hatására robbanászerűen távozik a levegő a tüdőből és ha akadályba ütközik, akkor romboló hatást fejt ki a szövetekre, elsősorban a tüdőre.

    Történt is ilyen eset szkafander teszt alatt. A tesztelő körül tökéletes vákumot hoztak létre, de a ruha ereszteni kezdett és pár másodperc múlva az illető ruhája rövid idő alatt dekompresszálódott. Kb. 10 másodperc után elvesztette az eszméletét. Szó sincsen szemkigúvadásról vagy felrobbanásról. Sőt, a vér sem forr fel, mint ahogyan néhányan előadják. A véráramlás és a vénák rugalmassága megakadályozza, hogy ilyesmi történjen. Természetesen itt most nem olyan alanyról beszélünk, akit hasbalőttek és hét nyilvessző áll ki a hátából, hanem egy átlag emberről, aki átlagos állapotban van. Viszont bármilyen vákumnak kitett testnedv (pl. nyálkahártya, izzadtság stb.) felforr. Természetesen ez megint csak nem okoz semmilyen sérülést, hiszen a forráspont annyira alacsony, hogy nem okozhat károsodást.
  • Csudri #8
    Na akkor a nyomáskülönbség problémája letudva (talán). Akkor már csak a porral kell megbírkózni. Egy tanárom mondta az egyetemen, hogy annyira finom a por a Marson, hogy most még lehetetlen megoldani, hogy ne "másszon" bele az illesztésekbe, úgyhogy szinte akármilyen ruhát is használnak majd, kb 2 naponta cserélni kell.
  • cifuatwork
    #7
    A hőrmérséklet terén tévedésben vagy, a leghidegebb a déli pólusokon van, itt a -138°celsius is előfordul, az egyenlítőn viszont a +27°celsius is lehet, a bolygó középhőmérséklete pedig -43°celsius.

    Forrás: A Naprendszer bemutatása: Mars
  • Cat #6
    baromság volt, mivel nem kalkulálták bele hogy A Marson -80 - 120fok van, csávó meg levegőért kapkodott. A szeme kiguvad is hülyeség, ugyanis a vérerek azonnal megpattannak a nyomáskülönbség miatt
  • Inquisitor
    #4
    "Körülbelül 13 másodpercen belül elájulnának, amint az oxigén kiszűrődik a testből."
    Akkor nem is volt akkora marhaság a Total Recall-ban, ahogyan túlélték a végét a szereplők.

    Elképzelem a testhezálló ruha beállítását:
    Nyakbőség? 42 ... ja nem 43! Arghhhhh. :)
  • Punker
    #3
    :)
  • insp
    #2
    Tetszik.