Hunter

A fekete lyukak adják a valaha észlelt legmélyebb hangot

A nagy fekete lyukak basszusban énekelnek. Egy bizonyos monstrum feltehetőleg évmilliárdok óta B-n zümmög.

"A hang erőssége összehasonlítható az emberi beszéddel" - mondta Andrew Fabian, az angliai Cambridge-ben működő Csillagászati Intézet munkatársa, a tanulmány vezetője. Azonban a hang magassága közel 57 oktávval a középső C alatt van, egy átlagos zongora mindössze 7 oktávot tartalmaz. Ez messze, messze az emberi hallásküszöb alatt helyezkedik el, és úgy vélik ez az univerzum valaha észlelt legmélyebb hangja. A hanghullámok a Perszeusz klaszterből, egy 250 millió fényévnyire levő hatalmas galaxishalmazból áradnak.

Fabian és munkatársai a NASA Chandra röntgensugarú obszervatóriumát vették igénybe a klaszter szívéből kiáramló röntgensugarak megvizsgálásához. A kutatók feltevése szerint egy nagy tömegű, napunknál 2,5 milliárdszor nagyobb fekete lyuk helyezkedik el a Perszeusz közepén, amit a középpont körül észlelhető folyamatok támasztanak alá. Mivel a fekete lyukak erőteljes gravitációs vonzásuk miatt közvetlenül nem figyelhetők meg, így a kutatók a peremvidéken kialakuló tevékenységekre összpontosítottak, ahol az óriás beszippantja az anyagot. A csillagászok 2002-ben elvégzett megfigyelései koncentrikus fodrozódásokat mutattak ki a klasztert kitöltő gázban.


"Hatalmas arányokról beszélünk" - magyarázta Fabian. "A fodrozódások mérete 30.000 fényév." Fabian elmondása szerint a fodrozódásokat a kozmikus gáz ütemes kipréselése és hevítése okozza, amit a klaszterben összezsúfolódott galaxisok által létrehozott erős gravitációs nyomás idéz elő. Amikor a fekete lyuk anyagot húz magához egyben anyagsugarakat is lövell ki, és ezek az erőteljes sugarak adják azt a nyomást, ami hanghullámokat képez. A hang zenei hangjegyét a fodrozódások egymástól való távolságából és a hang terjedési sebességéből számították ki a kutatók. Fabian szerint az éneklő fekete lyukak elmélete más galaxisokra is levetíthető, azonban nem feltétlenül érvényes a Tejútrendszerre.

A Chandra megvizsgálta a galaxisunk középpontja által kibocsátott röntgensugarakat, melyből a csillagászok arra következtetnek, hogy ott is egy fekete lyuk rejtőzik, mivel azonban egy fiatal izgága galaxisról van szó, melynek szívében rengeteg folyamat zajlik, ezek belezavarhatnak abba a hangba, amit ez a fekete lyuk esetleg énekel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Alien_AM #25
    Ettől félek én is :D
  • Bonewerkz #24
    vagy arra, hogy a pokol igenis letezik...
  • The Garrett #19
    Várjunk csak... DE akkor a fekete lyukban szellemek járnak :D
    lásd előző cikk.
  • gz_8 #17
    Snags writes "Astronomers have used the Chandra X-ray Observatory to observe the deepest, lowest-frequency sound waves ever observed. By my calculations, the 'B-Flat 57 octaves below middle-C' has a period of 9.8 million years. Despite arguments that explosions in space movies should be silent, it is legitimate to call these sound waves because at that frequency, particles of space dust can 'see' each other through gravity. These notes are 'over a million billion times deeper than the limits of human hearing', so to call it infra-sound would be a bit of an understatement."

    Ezt kivonatképpen :)
  • TSL16b #16
    Ilyen alapon az állatfajok kihalása is hanghullám. "Középsõ C"-rõl nem tanultunk énekórán (marha nehéz lett volna megadni a frekvenciát, mi?), sem pediglen "besz"-rõl, ami a leszállított b lenne. A b az b (leszállított h, ahogy már helyesen megjegyezte bocsika). Hullámterjedéshez közeg is kell (nem rendõri), ha mindenféle anyagok lövellnek ki, akkor ott anyagterjedés van, nem hullám. A nagyokos fizikus rögtön rákérdezne, hogy "mi rezeg?", és kivételesen még igaza is lenne.
  • gz_8 #14
    Ha tanultál volna hangtant (vagy legalább matekot és fizikát), akkor tudnád, hogy hülyeséget számolsz.
    Egy oktávval ugye pont kétszer akkora (vagy fele, attól függ, mit veszel alapnak) frekvenciát jelent.
    Ez a c hang a violinkulcsban írva az első pótvonalon van, frekvenciája 261,63 Hz. A kontra 65,4 Hz, ami két oktávval van alata, tehát a hang frekvenciája negyede ennek a bizonyos c-nek. Ha utánaszámolsz, az 57 oktávval lejjebb levő hang frekvenciája f = 261,63/2^57 = 1,815*10^-15 Hz!

    Leülhetsz
  • Epikurosz #13
    Márpedig az infrahang frekvence 16 herc alatti
  • b #12
    basszuskulcs, könyörgöm tanulj meg olvasni!!

    > Amikor a fekete lyuk anyagot húz magához egyben anyagsugarakat is lövell ki
  • Lion #5
    mert nem tudják
  • Bonewerkz #4
    ez mind ok, csak eppen a rezgesszamot nem adtak meg