Hunter

Fény derült a Tejútrendszer sötét közepére

Egyre kevésbé férhet kétség ahhoz, hogy egy hatalmas tömegű fekete lyuk lakozik galaxisunk, a Tejútrendszer közepén. A tudósok ezt a fekete lyukhoz közel keringő és gyorsan mozgó csillag, a Saggitarius A megfigyeléseiből állapították meg. A csillag viselkedésén alapuló számítások szerint a fekete lyuk tömege nagyjából 3,7 milliószorosa a Nap tömegének.

A fekete lyukak az univerzum egyik legegzotikusabb jelenségei. Az elméletek szerint a fekete lyuk olyan pontszerű objektum, mely olyan erős gravitációs vonzással rendelkezik, hogy bármilyen anyag számára, ami túl közel kerül hozzá a biztos végzetet jelentik.

Sokan úgy vélik haldokló csillagok összeomlásából keletkeznek, de egyre több jel utal arra, hogy a legtöbb galaxis, vagy akár mindegyik hatalmas fekete lyukat hordoz magjában. Hogy hogyan keletkeztek ezek a gigantikus tömegű objektumok, hogyan kapcsolódnak a galaxisok kialakulásához és fejlődéséhez, az a mai napig is rejtély. Bár a Tejútrendszer fekete lyukának jelenlétét - mely 26.000 fényévnyi távolságra van a Földtől - már régóta feltételezték, az új adatok állítólag megerősítik létezését.

"Nagy előrelépés" - jellemezte tömören Dr. Reinhard Genzel, a müncheni Max Planck Intézet földönkívüli fizikával fogalakozó munkatársa, a projekt-csapat egyik kutatója. "Sikerült kizárnunk néhány lehetségesnek tűnő alternatívát... így nem maradt más ésszerű magyarázat, mint a fekete lyuk jelenléte."


Az új bizonyítékokat a Nature magazinban publikálták. Tíz évnek megfelelő megfigyeléseken összpontosul, az S2 nevű csillagról, beleértve a világ legnagyobb optikai teleszkópjának, a chilei Paranal Obszervatórium megfigyeléseit is. Az adatok azt bizonyítják, hogy az S2 15,2 év alatt kerüli meg a galaktikus középpontot, legkisebb megközelítése 17 fényóra.

"Ez az egyetlen eset az egész csillagászatban melyről tudjuk, hogy ilyen közel merészkedik és meg is tudjuk figyelni. A többi csillag legtöbbje évszázados, sőt évmilliós keringési periódusokkal rendelkezik" - mondta Dr. Genzel.

Az S2, ami Napunk hétszerese azért éli túl ezt az utazást, mert a fekete lyuk esemény horizontját járja körül, azt a vonalat, amin belül az anyag már nem képes kiszabadulni a rettenetes vonzásból, mindezt elképesztő másodpercenkénti 5000 kilométeres sebességgel teszi.

"Pályája most még biztonságos, de ha összeütközik egy másik csillaggal, megváltozhat, és könnyen beszippanthatja a fekete lyuk, és ezzel sorsa megpecsételődik" - mondta Dr. Rainer Schödel, a kutatás vezetője, mely lenyűgözte a tudósokat.

"Az új adatok közelebbről vizsgálják a galaxis közepét, mint eddig bármikor" - mondta Dr. Karl Gebhardt, a Texas Egyetem egyik csillagásza.

"Az adatok fényében az egyetlen magyarázat, hogy egy nagy tömegű fekete lyuk rejtőzik ott, az eredmények pedig jól bizonyítják, hogy ezek az objektumok nem csupán elméleti síkon léteznek, ez a valóság."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HUmanEmber41st #27
    Mivel Világegyetemünk véges kiterjedésű (gömbszerű alakot tételeznek fel) lehetséges, hogy mellettünk egészen más tulajdonságú- fizikájú világegyetem-gömbök léteznek...de akkor mi van a világegyetemek között?
    Erről megint csak vitázni lehet, a mai tudomány erre nem hiszem, hogy választ tud adni.. vagy mégis?
  • Normal #26
    És az eszetekbe jutott már, hogy nem egy Big Bang volt, hanem minden galaxis külön életciklussal rendelkezik, saját ősrobbanással?
    A gömbhalmaz közepe egy idő múlva összesűrűsödik, összeonlik, és spirálisban lefolyik - aztán jön az új Bumm.
    Hmm?
  • Deus Ex #20
    :-DDDDDDDDDDDDDDD
  • Bonewerkz #19
    egyebkent nem lenne latvanyos a raketa porszivo beleejtese sem, meg akkor sem, ha annak eppen annak nagyteljesitmenyu ionhajtomuve van, es hidrogenbomba van a nozijan:)) csak lelassulna, es kesz... de elotte az arapalykelto erok, atomjaira apritanak az egeszet....
  • Bonewerkz #18
    megneznem, hogy egy pontszeru fekete lyukat mikroszkop alatt nezeget valaki... persze csak parszaz fenyevnyi tavolsagbol, egy pipec tavcsovon keresztul, egy fenysebessegfolotti urkapszula fedelzeterol:)) mivel kicsiket elnyelne a foldet, meg a napot, meg mindent a kornyeken az a luk, mialatt a muki nezegeti:)) aztan a muki csak azt latna, hogy nem lat, mert nincs mivel, ja, es foleg azt hogy mar nincs is muki, mert ot is beszippantotta a fekete luk:))
  • Xantia #16
    Amilyen lassan jön ide a fény, lehet, hogy már bele is eset a lyukba.

    Isten szereti a golfot.
  • Power #12
    Tudni még mindig nem lehet 100%-os biztonsággal. Amit a 70-es évek elején sejtettek, azt ma már jobban alá van támasztva, de még nincs bizonyítva. Ez az eset is csak egy újabb közvetett bizonyíték, hogy ott valami nagy tömegű a távcsővel nem látható objektumnak kell lennie.
    DE ez te már tudod, mi? Bízd ezt náladnál hozzáértőbbekre!
  • Gabest #10
    Tejút? Innen nézve inkább körforgalom. De várjunk csak, hogyan nézhetem innen? Ki fényképezte le ilyen messziről? :P
  • Veriel #8
    Még valami. Ha valami pontszerű, akkor az nem látszik. Ha nem látszik, akkor honnan tudják, hogy fekete? Lehet, hogy zöld, vagy piros.
  • Veriel #7
    Amúgy meg, ha pontszerű a fekete lyuk, akkor bármelyik űrhajóba simán belefér. Nem tudom, miért nem hozzák le a Földre, meg kéne nézni mikroszkóp alatt, mindjárt nem volna olyan érdekes.