Hunter

A NASA meghosszabbítaná a Hubble élettartamát

A NASA szeretné meghosszabbítani a Hubble Űrteleszkóp élettartamát 2010-ben egy űrsikló szerviz küldetéssel, jelentette be az űrhivatal által megbízott csillagászokból álló testület. A felújítás kibővítené a Hubble élettartamát az elkövetkező évtizedre.

A terv lehetővé tenné, hogy a Hubble átfedje a James Webb Űrteleszkópot, ami 2011-ben kerülne felbocsátásra. Az eredeti tervek szerint a Hubble jövőre fejezte volna be munkáját, majd 2010-ben tért volna vissza a Földre egy űrsikló fedélzetén. Az űrhivatal a Columbia katasztrófája után gondolta meg magát és döntött úgy, hogy inkább az óceánban helyezik el a kiöregedett űrteleszkópot 2010-ben. A csillagászokat azonban aggodalommal töltötte el, hogy a NASA megsemmisítheti a Hubble-t, miközben az még mindig működőképes, hasonlóan a Compton Gammasugarú Obszervatórium 2000. évi esetéhez, mely szintén az óceánban végezte.


Az eredetileg Új Generációs Űrteleszkópnak nevezett 6 méteres Webb műszer valójában nem fogja kiváltani a 2,4 méteres Hubble-t, mivel más fényhullámhosszokat észlel. A Webbet úgy tervezték, hogy infravörös (0,6-30 mikrométer) tartományt vizsgáljon, nem fogja viszont látni az ultraibolya és a látható hullámhosszokat, melyben a Hubble legjelentősebb felfedezéseit érte el.

A NASA eredeti tervei szerint 2007-ben indult volna a Webb, így a Hubble csak 3 éven át jelentett volna átfedést. A Webb építésében bekövetkezett csúszások azonban most már 1 évnyi teljes kiesést jelentenek, amikor egyik űrobszervatórium sem lenne üzemben. Ez a hiány még rosszabbra fordulhat. A John Bahcall elnökölte testület figyelmeztette a NASA-t, hogy a Webb kilövése 2011 utánra csúszhat. Ha a NASA azt az átlagos tendenciát követi, mint a korább négy "nagy obszervatóriumnál", akkor 2017-nél hamarabb nem fog kilövőállásra kerülni az új műszer. A testület abban egyetért a NASA-val, hogy a Hubble visszatérését kontrollálni kell, azonban szerintük ez elhalasztható, ha sikerül egy űrsiklót kiküldeni a szükséges szervizmunkálatok elvégzésére.


"Nincs bizonyíték az optikák kopására" - jelentette ki a testület. Javasolták a Hubble pályájának növelését, valamint a hibás giroszkópok cseréjét és egy új műszer felszerelését a 2005-re tervezett szervizküldetésre. Ezen felül egy további űrsiklórepülést sürgetnek 2010-re, hogy feltelepítsék a műszerek utolsó generációját. Ha ez nem lesz kivitelezhető, akkor a bizottság másik alternatívája a giroszkópok cseréje és az új műszerek beállítása egy utolsó szerviz küldetés keretében még 2006 előtt, amikor az űrhajósok egy meghajtó egységet illesztenek a Hubble-hoz, süllyedése irányításához.

Ha nem áll rendelkezésre az űrsikló a javításokhoz - mivel a megmaradt három járműre nagy szükség lesz az űrállomás építésénél -, a bizottság szeretne robot expedíciót kiküldetni, ami kizárólag a meghajtó modul beépítésére irányul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Deus Ex #21
  Maradjon inkább az ötezer, az közelebb áll a valoosághoz. A V-2 nem robotrepcsi, hanem ballisztikus rakéta volt.
 • Cat #20
  jo az 500 km/hnak is :)
 • Bonewerkz #19
  nem en talaltam ki, lehet, hogy a dokfilmben tevedtek, a lenyeg az, hogy abban az idoben semmi nem letezett, ami megallithatott volna egy V2 raketat
 • gz8 #18
  Biztos vagy abban az 5000 km/h-ban? %-)
 • Bonewerkz #16
  igaz, kosh...
  most nezek egy nemet dokfilmet a csodafegyverekrol....
  hat ugyebar a V2es raketa olyan 5000 km/h sebesseggel kozlekedett vala az egen valamikor 50 eve... es kisebb nagyobb valtoztatasokkal meg mindig azt a technologiat hasznaljuk...
  eges ellen...
 • Kosh #15
  Ha ilyen ütemben halad az űrkutatás sose jutok haza :)
 • Epikurosz #14
  Jó, jó, de én amolyan hétköznap ateista pap vagyok...
  Így se kellek? :-)
 • [NST]Cifu #13
  Miközben a Római birodalom hanyatlott, a Kínai birodalom éppen gyöngykorát élte, ahogy az Inka birodalom is.

  A jelenlegi állapotott nem lehet hasonlítani az ókori birodalmi történelmi időlánchoz, mivel az akkori nagy birodalmak egymásra való hatása nem volt jellemző (persze kivételek adódnak, lásd még Görög-Római).
 • [NST]Cifu #12
  Köszi, de a papokból én nem kérek :)

  Ahogy a bölcs cseh közmondás is tartja, a háborúk vagy a papok, vagy a nők miatt robbanak ki
 • Bonewerkz #11
  mindenesetre, ha az ECHELON-ba, gammasugarfegyverekbe, RIAA hadjaratokba, es egyeb naci finomsagkba fektetett eroforrast szepen okosan az urkutasba, es az energia iparba fektettek volna, akkor ma mar a tatuin homokjaban sutkerezhetnenk...
  de ahogy most elnezem, eppen az osszeomlo nagyhatalmak korat eljuk, akarcsak a romai birodalom utolso rugasait...
  es ezutan nem fejlodes szokott jonni, hanem hanyatlas.... na, lepek el kell ernem a fenyemet a K-paxra, majd 2217 ev mulva jovok, addigra talan eljuttok a Holdra, Foldlakok, esetleg meg a Marsra is...