Hunter

Mégis akadtak túlélői a Columbiának

A Columbia űrsikló fedélzetén egy tudományos kísérlet keretei közt utazó férgeket életben találták a roncsok között, jelentette be a NASA.

A C. elegans néven ismert férgekre több héttel ezelőtt bukkantak rá a roncsok összegyűjtése során. A több mint 78 000 roncsdarabot átválogató technikusok csak a hét elején nyitották ki a férgeket és halott moha sejteket tartalmazó tárolókat. A szerencsétlenül járt Columbia fedélzetén közel 60 tudományos kísérlet utazott. "Ismereteim szerint ez az egyetlen életben maradt kísérlet, amit eddig megtaláltunk és azonosítani tudtunk" - nyilatkozott Bruce Buckingham, a NASA egyik szóvivője a Kennedy Űrközpontban.


A férgek és a moha ugyanabban a zárható ládában voltak elraktározva az űrsikló középső fedélzetén, 6 tárolóban, melyek egyenként 8 Petri csészét számláltak. A ceruzahegynyi lakók egy új szintetikus tápanyag tesztelésének részesei voltak. A 7-10 napos életciklussal rendelkező férgek az űrsiklón januárban elhelyezett populáció negyedik-ötödik generációi lehetnek. A C. elegans bár primitív organizmusok, mégis számos biológiai jellemvonásukban megegyeznek az emberrel. 1999-ben a C. elegans volt az első többsejtű organizmus melynek sikerült elkészíteni a teljes géntérképét, emellett pedig kétneműek. Hímekre és hermafrodita nő nemű egyedekre oszthatók. Utóbbi képes önmaga megtermékenyíteni ez első 300 körüli petesejtjét, később azonban a nagyobb számú utódlás érdekében igénybe veszi a hímet is.

A mohával a gravitáció sejtek rendeződésére gyakorolt hatását vizsgálták. A repülés alatt Rick Husband parancsnok permetezte be a mohát egy vegyszerrel, ami megsemmisítette a protein rostokat, majd tartósította a mintákat.

A kísérletet a NASA Ames Kutató Központ kutatói állították össze. A kutatók egyelőre még nem tudják van-e tudományos értéke magának a kísérletnek, mivel azt a leszállás után órákon belül elemezniük kellett volna, bár az új tápanyag célja a férgek életének meghosszabbítása volt, a túlélés mindenesetre megvalósult.

"Elképesztő, hogy a történtek után is fenn áll a lehetősége, hogy adatokhoz jussunk" - mondta Dr. Fred Sack, a kísérlet vezetője. "Sose gondoltuk volna, hogy így látjuk viszont, csak egy megolvadt masszára számítottunk."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • zippofcy #10
    Csak nem valami effelere? : "A hos amerikai elsportolo az utolso 20 meteren kiugrott a zuhano roncsdarabbol es epsegben ert foldet" ENNYIRE meg az amcsik se ostobak hogy ezt bevegyek :)
  • MaSzKa #9
    A túlélök magunk vagyunk
  • Galy #7
    Én is másra számítottam :-)
  • Gabest #4
    mert elegánsan tudnak landolni