Hunter

Megnyílt a világ első hidrogéntöltő-állomása

Izland csütörtökön nyitotta meg a világ első, a nagyközönség számára is elérhető hidrogén üzemanyag-töltőállomását, hogy tiszta energiával láthassa el a járműveket a környezetszennyező kőolaj-származékok helyett.

"Az átadás nagy lépés a hidrogént felhasználó társadalom felé" - nyilatkozott Izland kereskedelmi és ipari minisztere, Valdegur Sverrisdottir a Reykjavikban lezajlott megnyitó ünnepségen. A töltőállomás, melyet a holland Shell olajtársaság üzemeltet, az Európai Unió által is támogatott projekt keretei közt három DaimlerChrysler busz üzemanyag-felvételét látja el első lépésben.

Izland szeretne más hidrogénüzemű járműveket is forgalomba állítani, beleértve személygépkocsikat és hajókat, melyek csupán vizet juttatnak vissza a környezetbe, a kőolaj-származékok mérgező gázaival, többek közt a szén-dioxiddal ellentétben, amit a globális felmelegedés fő okozójának tartanak.


"A mai megnyitó rendkívül fontos mérföldkő a kereskedelmileg életképes hidrogén-jövő felé vezető úton" - nyilatkozott Jeroen van der Veer, a Holland Királyi Olajtársaság elnöke sajtótájékoztatóján.

A hidrogén technológiának azonban még mindig megvannak a korlátai, beleértve a magas költségeket és a hidrogén tárolási és elosztási problémáit. Az Egyesült Államok és az Európai Unió azok közé tartozik, akik közreműködnek a hidrogén üzemanyagként való hasznosítása felé vezető út kiszélesítésében. Izland tervei szerint két éven át teszteli a buszokat, valamint 2030-ig célkitűzésként határozták meg a megújítható energiaforrásokra, mint a geotermikus vagy a vízenergiára való teljes átállást.

A mostani hidrogén projekt teljes költsége - beleszámítva a három buszt is - 7 millió euró körüli összeg körül mozog, a norvég Norsk Hydro és az izlandi New Energy Ltd. közös vállalkozásában valósult meg, az Unió ECTOS programjának támogatásával. Az elkövetkezendő években a tervek szerint Hamburgban, Amszterdamban, Barcelonában, Londonban, Luxemburgban, Madridban, Portóban, Stockholmban és Stuttgartban jelennek meg hasonló töltőállomások és buszok.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • StarFist #30
    Ez így, ebben a formában nem igaz. Pl. a repülőrterek környékén igen komoly problémát jelentenek az oda beköltöző madarak. Pedig ott van "zajszennyezés" rendesen.
    A szélerőművek környezetében élő állatok ugyanígy alkalmazkodnának és visszahódítanák az elhagyott életteret. Max. a létrejövő új életközösség összetétele eltérne az eredetitől.
  • Tikal #29
    És szerinted melyik a veszélyesebb? (lásd most Paks)
    Ha nem is 500, de néhány biztos elférne kis hazánkban, hisz ugy tudom valamelyik benelux államban is vannak ilyen szélerőművek.
    Inkább egyx szélvihar döntse le az erőmüvet, mint akármilyen hiba az atomerőműben...
    A zajszennyezésről nem sokat tudok, hallottam rola keveset, nem tudom mekkora zajjal jár, mekora az a terület ami lakhatatlanná válik emiatt.
    Mindenesetre továbbra is ugy látom jobban járnánk bio, szél és nap erőmüvekkel mint akármilyen fosszilissal vagy atommal.
  • Deus Ex #28
    Talán nem is akkora baly, hogy egy műszaki létesítmény környékén nem kooborolnak állatok, nem raknak fészket mindenféle madarak, és nem rágnak szét kábeleket édes kis rágcsálook. Az energia felhasználása során keletkező környezetszennyezés nem az energia szűkösségével magyarázható? Hiszen ha az energia olcsoo, akkor arra is jut keret, hogy a következményeket enyhítsük.
  • Deus Ex #24
    Ingyen van, mindemellett nem kell a szelet használat előtt kibányászni, tisztítani, dúsítani, szállítani, tárolni, a használt szél nem radioaktív, nem kell üvegbe önteni és sóbányákba dugni, nem akarják terrorísták elrabolni, és a környékbeliek sem tiltakoznak, ha az erőmű által kibocsátott szél átfúj a településükön, ezenkívül az egyszer majd elbontandó szélerőművek hulladékanyagának megközelítéséhez sem kell majd védőfelszerelés.

    Félreértés ne essék, én is azt mondom, hogy inkább 500 atomerőmű, mint egy hagyományos tüzelőanyaggal működő hőerőmű.

    Talán az Élet és Tudomány foglalkozott a szélerőművekkel a Dunántúlon létesítendő erőmű kapcsán, és ott egy roppant szimpatikus jellemzőt is leírtak. Nevezetesen azt, hogy míg egy hagyományos tüzelőanyaggal üzemelő hőemrőmű a teljes élettartama alatt nem termeli ki a létesítéséhez szükséges energiát, addig a szélerőmű a felépítés energiaszükségletének huszonöt-harmincszorosát hozza vissza.
  • Tikal #22
    Előbb mond meg hol ne rakjunk:))
    Elég nagy ez az ország ahhoz hogy le lehessen tenni jonéhányat.
  • Tikal #21
    Inkább 500 szélerőmű mint egy atom.
  • Yetike #19
    Mo-n ti hol akartok szélerőművet lerakni?
  • JTBM #18
    Kb. 8 év alatt hozza be az árát, ugyanis a szél ingyen van...
  • Lazarus #15
    :D
  • Laci73 #14
    Szerencsére repedezik a nagy kőolaj-monopólium. Az EU nagyon hamar felmérte, hogy teljesen kiszolgáltatott helyzetben van a kőolaj-utánpótlás szempontjából. Éppen ezért itt várhatóak legelőször a környezetbarát és akár sokkal hatékonyabb energiaforrás-megoldások.
    Hajrá!