Hunter

Veszélyesek a buborékok?

Laboratóriumi tesztek azt bizonyítják, hogy a buborékok képesek elsüllyeszteni a víz felszínén lebegő tárgyakat. A felfedezés megerősíti azt a feltételezést, miszerint a tengerfenékről felszabaduló metán buborékok okozhatják a rejtélyes eltűnéseket a Bermuda Háromszögben.

A görög matematikus, Archimédesz felismerte, ahhoz, hogy valami lebegni tudjon a víz színén a folyadék sűrűségének nagyobbnak kell lennie, mint a tárgyé. Így a kérdés az, ha elegendő buborékot keverünk a vízhez, ezáltal csökkentve a sűrűségét akkor a lebegő tárgy elsüllyed-e. A megfigyelések szerint a válasz igen, ezért egyre többen ezt a folyamatot sejtik a rejtély okozójának.

Vannak azonban akik kételkednek, mint Bruce Denardo, a Tengerészeti Továbbképző Iskola egyik munkatársa. Rámutat, hogy a felszabaduló buborékok gyakran vízáramlatot is hoznak magukkal, ami felfelé irányuló erőt gyakorol a lebegő tárgyra. Denardo és munkatársai elhatározták, hogy kipróbálják elméletüket. Megtöltöttek egy négy literes üveg serleget vízzel, majd változó sebességgel levegőt juttattak az aljára. Ezután levegővel töltött fémlabdákat dobtak a vízbe. Buborékok nélkül szépen elúszkáltak a felszínen, a buborékok bekapcsolása után azonban elsüllyedtek. "Meglepett" - mondta. "Ez az, amit naivan feltételezhet az ember, mi is felhajtó erőre számítottunk."

Ezzel azonban Denardo még nem zárta le az ügyet. Mivel a kísérletet zárt közegben végezték, ezért arra gyanakszik, hogy a felhajtó áramlatnak nem volt helye kialakulni. A nyílt tengeren ezek az erők sokkal könnyebben formálódnak.


A végső következtetés azonban így hangzik: "Ha a jelenséget elő lehetett állítani laboratóriumi körülmények között, akkor az valószínűleg felbukkan a természetben is." Ha a buborékok valóban képesek elsüllyeszteni egy hajót, akkor talán a hadsereg is szeretné alkalmazni őket, mint fegyvert. Michael Stumborg a Haditengerészet egyik kutatója javaslatot tett egy "felhajtó erő bomba" építésére, ami összegyűjtené, majd kieresztené a buborékokat. Egy víz alatti jármű képes lenne kivonni metánt a tengerfenék rétegeiből, majd azt elszállítani a célpont alá. "A metán kieresztése csökkentené a hajó felhajtóerejét, és elvileg elsüllyesztené" - tette hozzá Denardo. A buborékos elv működhet hajók esetében, viszont felmerül a kérdés, hogy mi lett a rejtélyes övezetben eltünt légi járművekkel.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • M-rex #22
  Deee az is lehet, hogy Moby Dick az!
 • M-rex #21
  Szerintem ezek a buborékok metánmeghajtású mutáns medúzák, akik azért süllyesztik el a dolgokat, mert azt hiszik, hogy ott van bab.Így újratölthetik hajtóművüket:)))
 • Semicolon #19
  Igazad lehet Zsenka :DDD
 • TheZsenyka #18
  Végre tudom mi lett a Titanic-al... ehh... jégmetánbuborék volt... tudom én...
 • _RudY_ #13
  A miért talán magyarázható, de hogy HOL vannak az eltűnt cumók, azt kellene már kideríteni!
 • East #12
  na ja, meg az is felmerül hogy mi okozza az egyik pillanatban erős, a másikban gyenge mágneses teret.
  Ezek azt hiszik hogy mindent megmagyarázhatnak?!
 • TeddyBeer #8
  Ezt Öveges professzor kb 40 éve bemutatta...
 • Laalee #7
  ezt honnan kopiztatok blikk?:)
 • Zoi #4
  Kozel sem olyan hihetetlen ez a cikk, mar korabban is felroppent ez a feltetelezes...
  Egy aktiv vulkani teuleten a felszabadulo gazok bizony jelentosen lecsokkenthetik a tenger viz (illetve az igy kapott elegy) suruseget.
 • radical #3
  Vagy a metán berobbant a repülőgép hajtóművétől és a gép is felrobbant.