Gyurkity Péter

Kozmikus szökőáron van túl a Voyager 1 

A NASA űrszondája már a harmadik lökéshullámot regisztrálta, a vártnál jóval sűrűbb közegben.

Néhány hónappal ezelőtt még az volt a vita tárgya a szakemberek körében, hogy vajon a Földtől legtávolabb jutó Voyager 1 valóban elérte-e a csillagközi teret, mostanra azonban a kép jóval tisztábbnak látszik, mi több, a csillagászok az adatok további elemzése alapján megállapították, hogy már a harmadik nagyobb lökéshullám is elérte az eszközt.

A NASA december 15-én ismertette a legfrissebb eredményeket, amelyek a novemberi adatokat mutatják meg számunkra és magyarázzák meg azok jelentését. Ebből megtudhattuk, hogy a Voyager 1 – amely kétségkívül az eddigi legnagyobb utat járta be az emberiség által űrbe bocsátott eszközök közül – immár három nagy lökéshullámot tapasztalt, ami nemcsak pusztán az általa visszaküldött számokból, de a műszerek által rögzített hangokból is kiderül. A furcsa effektusok a kutatók magyarázata szerint egyfajta kozmikus szökőár eredményei, ezek időről-időre elérik a szondát, majd pedig áthaladnak az adott régión, miközben maga a Voyager is egyre jobban távolodik a Naprendszertől.


Érdemes megjegyezni, hogy az eredetileg tavaly észlelt első ilyen lökéshullám alapján állapították meg a Naprendszer elhagyásának tényét, bár ezt később néhányan vitatták. Ezen hullámok egyébként a Napból eredő korona kilökődések eredményei, amelyek a csillagközi plazma elérésekor lökéshullámként terjednek tovább, a hangok pedig az ionizált gáz rezonálásából erednek. Azt még nem tudjuk, hogy a lökéshullámok milyen gyorsan terjednek és mekkora területet fednek le, de az eddig megfigyelt gyakoriság már egyértelműen jelezte a kutatók számára, hogy a csillagközi tér egyáltalán nem olyan nyugodt és unalmas, mint azt korábban vélték.

A plazma sűrűsége is eltér a várt szinttől, ez jóval magasabb annál, bár ebben nyilván a hullámok is szerepet játszanak, ahogy áthaladnak a Voyager által is bejárt, éppen megfigyelt területen. Az adatok elemzése tovább folytatódik, itt a Voyager 2 is segítségünkre lesz, amint néhány éven belül ez az eszköz is elhagyja majd a Naprendszert.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #4
  Húvazze, kozmikus szökőár!? Csak nem minmeghalunk!!!!???
  XD
 • Vol Jin #3
  Nem.
 • Sequoyah #2
  "vártnál jóval sűrűbb közegben"
  Nincs ennek koze a sotet anyag miletehez? Nem lehet ezzel a nem vart extra anyagmennyiseggel magyarazni a sotet anyag/energia fogalommal leirt hianyt?
 • gothmog #1
  "amely kétségkívül az eddigi legnagyobb utat járta be az emberiség által űrbe bocsátott eszközök közül"
  Szerintem ez így pont hülyeség, bár aki akarja, nyilván érti, mit akart mondani a cikkíró.