SG.hu

Műholdas telefon­szolgáltatást kezdett reklámozni a Starlink

A SpaceX Starlink egy jövőre induló Direct to Cell műholdas telefonszolgáltatást kezdett hirdetni, amely állításuk szerint a meglévő telefonokkal is működni fog, és szöveges, hang és adatkommunikációhoz biztosít majd hozzáférést.

A Starlink weboldala szerint a Direct to Cell 2024-től kezdődően szöveges üzenetküldő szolgáltatást kínál majd, 2025-ben pedig hang- és adatátviteli képességekkel bővül majd. Ez a cég szerint "mindenütt elérhetővé teszi majd az SMS-ezést, a telefonálást és a böngészést, bárhol is legyen a szárazföldön, a tavakon vagy a tengerparti vizeken", valamint támogatja az IoT-eszközök csatlakoztathatóságát is. A szolgáltatás a leírás szerint úgy működik, "mint egy mobiltelefon-torony az űrben", a hálózati integráció pedig a szokásos roamingpartnerekhez hasonló. Ez azt jelenti, hogy a partnerhálózatok ügyfelei képesek lesznek a Direct to Cell szolgáltatásra roamingolni, amikor a szolgáltatójuk mobiltornyának hatótávolságán kívül tartózkodnak.

A SpaceX műholdas összeköttetést biztosító leányvállalata tavaly jelentette be, hogy a T-Mobile US-szal együttműködve műholdas telefonszolgáltatást kíván nyújtani. A terv akkor az volt, hogy kezdetben "gyakorlatilag az Egyesült Államok kontinentális részén", valamint Hawaiin, Alaszka egyes részein, Puerto Ricóban és az USA felségvizein biztosítanak lefedettséget, majd a jövőben más globális szolgáltatókkal bővítik a szolgáltatást. A T-Mobile US mellett a Starlink most a kanadai Rogers, az ausztráliai Optus, az új-zélandi One NZ, a svájci Salt és a japán KDDI szerepel a "kölcsönös globális hozzáféréssel rendelkező partnerországok között".

A Starlink közlése szerint a szolgáltatás "a meglévő LTE-telefonokkal" működik, és a szöveges, hang- és adatátviteli hozzáférés biztosításához nincs szükség a telefon hardverének, firmware-ének vagy speciális alkalmazásainak módosítására. Nem világos, hogy a "meglévő LTE-telefonok" azt jelenti-e, hogy ez egy 4G szolgáltatás lesz, vagy az 5G-t később kínálják majd. Árat nem közöltek.


A műholdakkal való telefonos összeköttetés körül nagy volt a felfordulás, miután az Apple tavaly bevezette az iPhone 14 műholdas támogatását. Ez magában foglal egy SOS vészhelyzeti funkciót, amely műholdas kapcsolatot használhat, ha nincs elérhető mobilszolgáltatás. A Qualcomm az év elején bejelentette, hogy a Snapdragon 8 Gen 2 platformjára épülő okostelefonok képesek lesznek kétirányú üzenetküldésre az Iridium műholdkonstelláción keresztül. Az Egyesült Királyságban működő Bullitt Group okostelefon-gyártó vállalat is bejelentette, hogy az Egyesült Államokban élő előfizetők számára egyes mobiltelefonok képesek lesznek műholdas üzenetküldő szolgáltatások elérésére. A múlt hónapban a Vodafone lebonyolította az AST SpaceMobile által üzemeltetett BlueWalker 3 műholdon keresztül az első űrből indított 5G hívást módosítatlan mobiltelefonokkal. Ez a teszteszköz a 2024 első negyedévére tervezett öt kereskedelmi BlueBird műhold indítását előzi meg.

A Starlinknek az AT&T részéről lehetséges szabályozási kihívással kell szembenéznie, amely szintén műholdas telefonszolgáltatást tervez nyújtani az AST SpaceMobile-on keresztül. Az AT&T májusban beadványt nyújtott be az amerikai Szövetségi Hírközlési Bizottsághoz (FCC), hogy megakadályozza, hogy a Starlink a T-Mobile frekvenciaspektrumát használva működtesse szolgáltatásait, mivel állítása szerint ez zavarhatja saját földi mobiltelefon-szolgáltatásait. A SpaceX az FCC hivatalához nemrégiben benyújtott beadványban a rivális Omnispace műholdas telefonszolgáltatótól is visszaverte, amely azt állította, hogy a SpaceX és a T-Mobile tervezett hibrid űr-földi telefonszolgáltatása zavarni fogja a saját rendszerét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #5
  A starlink jobb mint az osszes alternativ muholdas rendszer, mert alacsonyabban van nalluk es jobb mint a vilag vegen, foldi atjatszo lanccal mukodo GSM rendszerek, mert kevesebb hop-on megy at a forgalom. A cellularis rendszerek kozzul csak a varosi 5G GSM kesleltetese kisebb, mivel ott a torony altalaban kozvetlenul optikai halozatra csatlakozik es az 5G protocol stack is ugyanugy kis kesleltetesu mint a starlink megoldasa.

  A fenti megoldasban az a trukk, hogy a starlink software defined radio-t hasznal, tehat tetszoleges frekvencian tudnak forgalmazni es mivel a muholdak csak egy magasabban levo es gyorsan mozgo cellularis bazisallomasok, nagyon erzekeny antennakkal, igy kepesek akar a normal GSM frekvenciakon is kommunikalni, csak jo nagy (kb. 24 km-es) cellamerettel es gyakori cellavaltassal. (ha all a user a felszinen, a specialis relativitaselmelet miatt akkor is ugy erzodik a szoftvernek mintha gyorsan mozogna a "statikus" bazisallomasokhoz kepest)

  ps: A starlink kepes lenne meg felszini tv adast es akar sima wifi-t is biztositani, bar eleg jelentos mertekben zavarva (elnyomva) a tobbi felszini jelforrast. Plusz a szoftveresen iranyitott antennak miatt hasznalhato nagyfelbontasu radarkent is, valos idoben beolvasva a felszint. (adatkommunikaciorol egy frame erejeig radar modba kapcsolva majd azonnal vissza, valoszinuleg eszre sem veszik a lent kommunikalo keszulekek a kimaradast)
 • Tetsuo #4
  Igen, A Starlink esetében nem rossz, de földi szolgáltatókkal nem tud versenyezni ott, ahol az rendesen ki van építve.
 • Omega #3
  A Starlink esetében úgy sejtem pont az a nagy dobás, hogy alacsony a késedelem, mert rövidebb utat jár be a jel, mint a régebbi megoldások esetén. (pl. Iridium)
 • Tetsuo #2
  Ahogy a műholdas internet.
 • csicso82 #1
  A műholdas telefon/internet a világ végén okés (tippre pl. az alaszkai vadonban vagy Szibériában egy kunyhóban) de a késleltetés én úgy tudom bazira nem "fancy" egyfajta kényszermegoldásnak jó.