Balázs Richárd

Mennyire veszélyesek a vezeték nélküli eszközök?

Orvosok, tudósok és nonprofit szervezetek egy csoportja kampányt indított az Egyesült Államokban a vezeték nélküli eszközök terhesség alatti használata ellen, "megvédendő a kismamákat és születendő gyermekeiket".

A mobiltelefonok, wi-fi routerek és egyéb vezeték nélküli telekommunikációs eszközök sugárzásától való félelem elsősorban a rák kialakulásának kockázatán alapul, az új kezdeményezés a BabySafe projekt azonban a magzat potenciális kitettségére összpontosít, neurológiai és viselkedési problémákat vizionálva.

Az aggodalmakkal kapcsolatban nehéz egyértelműen állást foglalni. A szóban forgó eszközök alacsony energiájú, nem-ionizáló rádiófrekvenciás sugárzást bocsátanak ki, jelenleg pedig nem tudnak olyan biofizikai mechanizmusokról, melyek a nemzetközileg ajánlott korlátozások mellett kedvezőtlen hatásokat válthatnak ki az emberekben. Ezen túl a sugárzás általában alig hatol át a szöveteken, energiáját hő formájában adva le az első néhány centiméteren, ezáltal a magzatok agya kellő védettséget élvez a méhen belül.

Mindazonáltal, amennyiben a sugárzás mégis képes áthatolni, úgy az komoly veszélyeket jelent a fejlődésben lévő agyra. Részben ennek okán az Angliában létrehozott, a mobiltelefon használat lehetséges egészségkárosító hatásait vizsgáló Stewart-bizottság 2000-ben azt javasolta - elővigyázatosságként - hogy a gyermekek kerüljék ezeknek az eszközöknek a szükségtelen használatát.

Azóta több tanulmány is vizsgálta a kognitív funkciókra és a viselkedésre gyakorolt hatásokat, vagy állatkísérletekkel, vagy emberi közösségek epidemiológiai megfigyeléseivel. Az eredmények szerint az állatoknál ezek a hatások "nem erősek", azonban figyelmeztetnek, hogy viszonylag kevés kísérleti modellt vizsgáltak.

Az amerikai kezdeményezés egy egészen friss tanulmányt hoz példaként, ami a figyelemhiányos hiperaktivitáshoz hasonló tüneteket észlelt a mobiltelefon sugárzásának kitett egerek kicsinyeinél. A tanulmány azonban egyértelműen kijelenti, "a kitettség nem azonos az emberi magzatok által tapasztalttal", illetve rámutat az állatmodellek emberi méretekre történő felnagyításának korlátaira. Ezen felül a ketrecekben elhelyezett mobiltelefonok nem feleltek meg a jelenlegi szabványoknak, így nem lehet pontos felmérést készíteni a kitettségről.

Négy 2012-ben és azt követően készített járványtani tanulmány enyhe hatásokra utal a neurológiai fejlődésben a szülés előtti mobiltelefon használat kapcsán, három esetben azonban komoly módszertani korlátokat állapítottak meg, ezért a kiértékelő csoportok komolyabb tanulmányokat javasoltak, melyekben a kitettséget már azelőtt felmérik, mielőtt bármilyen negatív hatást észlelnek. A terület kutatásai tele voltak kétértelmű pozitív felfedezéssel, melyeket a későbbi, szigorúbb tanulmányok már nem tudtak reprodukálni. Bár a veszélyre utaló jelek nem tűnnek komolynak, a kognitív fejlődésre gyakorolt lehetséges hatásaik megállapításához több információra van szükség, ezért is kapott kiemelt kutatási prioritást az Egészségügyi Világszervezettől.

Amíg ez lezajlik addig is sokan szeretnék pusztán elővigyázatosságból csökkenteni kitettségüket. Ennek érdekében nem szabad elfelejteni, hogy az eszközök csak akkor bocsátanak ki sugárzást, amikor továbbítják, és nem akkor, amikor veszik a jeleket, magyarázta a New Scientist-nek David Coggon, a brit Southampton Egyetem orvos professzora. Emellett a kitettség rohamosan csökken a forrásul szolgáló antennától való távolság függvényében.

Az új kampány által ajánlásai szerint a kismamáknak használat közben nem ajánlott a testükön tartani a vezeték nélküli eszközöket, és kerülniük kell a hosszan tartó kitettséget a közeli wi-fi routerek mellett amikor jelet továbbítanak, ezáltal lényegesen csökkenthető a méh fenyegetettsége. A routerek kikapcsolása éjszakára ugyanakkor aligha hoz különösebb eredményt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • armageddon666 #2
    Biorezonancia? Lásd: áltudomány.
  • endrev #1
    Először is a wifi tablet 30 mW környékén sugároz szemben egy mobilnetes használat 0,5-1 W-jával. (A mobiltelefonálás közben 1-2 W a sugárzás közvetlenül a fül mellett, ezért ajánlott headsetet használni, az nem viszi magával a fülhöz a térerőt.) A térerő a távolság négyzetével csökken, ugyanakkor a fluxus nagy része kerül a bőr mentén, kis hányada halad át a testen.

    A frekvencia is számít, mert nem mindegy, hogy milyen szervvel stb. rezonál (lásd: biorezonancia), tény hogy ezt vizsgálni kellene, de nagyjából esélytelen, hogy pont eltaláljon egy fontos frekvenciát, persze azért jobb óvatosnak lenni és nem órákig netezni a tablettel a pocakon.