Gyurkity Péter

Jönnek az útba épített rendőrlámpák

Mégpedig azért, hogy a telefont bámuló gyalogosok észrevegyék őket.

Érdekes kísérletbe vág hamarosan az ausztráliai Új-Dél-Wales tartomány illetékes hatósága, amely egy forgalmas kereszteződésben az útba épített rendőrlámpákat próbálja ki a gyalogosok nagyobb védelmében. Szerintük az emberek jó része már fel sem néz a kereszteződések megközelítésekor, így a földön elhelyezett lámpák hatékonynak bizonyulhatnak.

A helyi kormányzat 250 ezer ausztrál dollárt költ a projektre, amelynek keretében hat hónapon keresztül vizsgálják majd a földbe épített lámpák létjogosultságát, összevetve a friss és a régebbi adatokat, legalábbis ami a gyalogosokat érintő balesetek számát illeti. Mivel általában ez utóbbiak forognak a legnagyobb veszélyben egy-egy balesetnél, egy olyan rendszert kell kialakítani, amely lépést tart az idők változásával, és egyben alkalmazkodik az új szokásokhoz. Ezek közé tartozik az okostelefonok mindennapos használata, amely mára oda vezetett, hogy a járókelők egy része már fel sem néz, hogy meggyőződjön a zöld jelzésről, mielőtt lelépne az úttestre.


A kísérletre az úgynevezett Towards Zero kezdeményezés keretében kerül majd sor, amely nyilván az ilyen és hasonló balesetek számának drasztikus csökkentésére irányul. A tavalyi év során 61 járókelő vesztette életét közúti balesetekben, ez csaknem 50 százalékos növekedést jelentett az egy évvel korábbi adathoz képest, az okostelefont bámuló emberek ilyen módon történő kisegítése pedig jó eséllyel hatékony eszköznek bizonyul majd. Azt egyelőre még nem jelentették be, hogy pontosan mely kereszteződésben helyeznék el az új lámpákat, de erre valószínűleg Sydney forgalmas üzleti negyedében kerül majd sor.

A németországi Augsburgban korábban egy vasúti kereszteződésben alkalmaztak hasonló megoldást, itt ugyanis szintén növekvő problémát jelent a járókelők lustasága, pontosabban az okostelefon kijelzőjének folyamatos bámulása.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • coolpet #11
  hmm, fenysorompo hangjelzessel?

  Lelep tilosnal akkorat visit egy kurt a fulebe, hogy masik oldalrol kapja a parjat :)
 • kvp #10
  Le vannak maradva... Ilyet telepitettek pesten a 4-es metron a peronszegelyekbe a fizikai kapuk helyett.
 • Szefmester #9
  Nehogy azt hidd. Míg Pesten melóztam, naponta futottam össze a metróból feljövő sztereotip geeket (puhos, pattanásos, hosszú cpofba kötött haj, kopaszodó folt, szemüveges, szájtátós) nagy zárt fülessel a fején, tabletet bámulva zombizni. Egy alkalommal meg is botlott a lépcsőknél de két lépés után már ismét a sorozatát nézte...

  Az ilyeneknek az lenne a kínzás ha nem lenne kijelző, és csak hangvezérléssel lehetne irányítani. Mert akkor a trolloktól akik bekiabálnak a "chatelésbe" valammi furát, leszoknának hogy az utcán beszéljenek "magukban".
 • NEXUS6 #8
  Tiltsuk be a 6" alatti telókat, amivel kényelmesen lehet az utcán hesszelni, 1 kézzel telózni. Egy phablettel meggyűlne a gondja és talán nem venné elő.
  XD
 • wraithLord #7
  Hát most, ha nincs bennük semmiféle létfenntartó ösztön, hogy ne mászkáljanak vakon és süketen a telefonba bújva az utcán, akkor evvan...
 • TBWarrior #6
  Nekem is ez jutott eszembe először.

  Egy humánusabb megoldás lehetne, hogy a telefonba beterveznek egy olyan vevőegységet, ami az átkelőhelyen lezárná a telefont és emellett egy kis áramütést is mérne a telefont bámuló személyre (ezt csak forgalmasabb csomópontoknál). Valamint kiírná, hogy a következő alkalommal jobban figyeljen, mert erősebb adagot fog kapni :D
 • dregnarr1 #5
  Vagy kisgyermekek módjára újratanulják a barmok önszorgalomból a gyalogos közlekedés tematikáját, és 0 pénzt kell szánni a dolgokra.
 • Szefmester #4
  Telefonos díjcsomag walkereknek, baleset esetén felhívja a mentőket, értesíti a családot, kiposztolja fészbúkra, majd lemondja az előfizetést halál miatt. Gyorsítaná a dolgot, és a rokonságnak is egyszerűbb lenne a hírt feldolgozni.

  "Tisztelt Ricsi.Király23!

  Az ön ismerőse PlázaCiccah17 a mai nap folyamán balesetet szenvedett melyben előfizetése szükségtelenné vált. "
 • SupraMKIII #3
  +1!!!!
  Én is pont ezt akartam mondani :-)

  Egyébként sokkal értelmesebb megoldás lenne pl. egy mobil app, ami figyelmeztet, ha éppen a pirosba gyalogolsz bele.

  Felárért ugyanez a progi rögtön a mentőket is kihívhatná :-) Vagy lemondhatná, ha már úgy is mindegy...
  Utoljára szerkesztette: SupraMKIII, 2016.06.08. 13:17:17
 • ostoros #2
  Én rendőr lánykát értettem...