SG.hu

A Starlink műholdas telefonszolgáltatását teszteli a SpaceX

A SpaceX engedélyt kapott a Starlink műholdas telefonszolgáltatás tesztelésére, az alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak segíthetnek a távoli régiók elérésében.

A SpaceX engedélyt kapott egy olyan szolgáltatás tesztelésére, amely lehetővé teszi, hogy nem módosított okostelefonok műholdas kapcsolaton keresztül telefonálhassanak. Az Egyesült Államokban minden hálózati dolog szabályozásáért felelős Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) engedélyezte Elon Musk űrvállalatának, hogy kísérleti jelleggel közvetlen kommunikációt létesítsen hétköznapi mobiltelefonok és a Starlink műholdjai között. A tesztek elvégzéséhez kísérleti engedélyre van szükség, de beadtak egy kérelmet arra is, hogy az FCC "állandó jelleggel lehetővé tegye a fogyasztók számára az űrből történő kiegészítő lefedettséget".

A SpaceX-nek 180 napja van a kísérletek elvégzésére. Ezek körülbelül 840 műholdat érintenek majd közvetlenül, amelyek közül körülbelül 60 fogja kiszolgálni az Egyesült Államokban használt mobiltelefonokat egy adott időpontban. A teszteket az 1910-1915 MHz-es és az 1990-1995 MHz-es sávokban, más néven a PCS G blokk frekvenciáin kívánják elvégezni a T-Mobile USA közreműködésével.

A T-Mobile és a SpaceX tavaly jelentette be, hogy alacsony Föld körüli pályán keringő műholdak segítségével mobiltelefon-szolgáltatást kívánnak nyújtani, azzal érvelve, hogy így ki tudják terjeszteni a lefedettséget az Egyesült Államok távoli pontjaira. A Starlink októberben még egy Direct to Cell műholdas telefonszolgáltatást is hirdetni kezdett a honlapján, azt állítva, hogy ez 2024-től kezdődően szöveges üzenetküldő szolgáltatást is tartalmazna, amely 2025-ben hang- és adatátviteli funkciókkal egészülne ki. A SpaceX a lefedettséget más régiókban működő szolgáltatókkal kötött megállapodások révén fogja bővíteni, és a lehetséges jelöltek között a kanadai Rogerst, az ausztráliai Optust, az új-zélandi One NZ-t, a svájci Saltot és a japán KDDI-t említették meg.

Ez a kísérleti engedély az FCC korábbi részleges engedélyét követi, amelyet a SpaceX csak e hónap elején kapott meg az FCC-től második generációs Starlink műholdak telepítésére és üzemeltetésére. Az FCC szerint ez az intézkedés lehetővé teszi a SpaceX számára, hogy megkezdje hálózata kiépítését, és országszerte nagy sebességű műholdas szélessávú hozzáférést biztosítson az amerikaiak számára, továbbá megvédi a többi műholdas és földi üzemeltetőt a káros interferenciáktól és fenntartja a biztonságos űrkörnyezetet.

De nem mindenki örül az engedélynek: Az év elején az AT&T beadványt nyújtott be az FCC-hez, amelyben megpróbálta megakadályozni a T-Mobile és a Starlink terveit, arra hivatkozva, hogy a műholdas telefonálás zavarhatja a szomszédos frekvenciablokkokat - amelyeket ő birtokol -, és zavarhatja a földi vezeték nélküli szolgáltatásokat. Elemzők szerint ez valós kockázat, mivel a Starlink műholdjai sokkal kisebb antennával rendelkeznek, mint a riválisok, például az AST SpaceMobile. A SpaceMobile különlegessége a hatalmas antennában rejlik, ami lehetővé teszi, hogy egy szűk sugárral dolgozzon, ami korlátozza az interferenciát. A Starlink V2-es műholdjai ehhez képest apró antennával rendelkeznek, ami nagyobb nyomvonalat és nagyobb interferencia-lehetőséget jelent.

A legutóbbi FCC-közleményekből úgy tűnik, hogy a Starlink lehetőséget kap arra, hogy bebizonyítsa, hogy technológiája megfelel a feladatra. A vállalat öröme azonban nem lehet felhőtlen, mert az FCC ezen a héten elutasította a SpaceX pályázatát, amelyet a cég a Rural Digital Opportunity Fund (RDOF)-hoz nyújtott be - céljuk az volt, hogy 885 millió dolláros támogatást kapjanak arra, hogy internetszolgáltatást nyújtsanak az Egyesült Államok legtávolabbi területein.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Mivel szoftveresen programozhato radios egysegek vannak a muholdakon, amik kepesek iranyitott sugarban a mobiltelefonok frekvenciain kommunikalni, ezert igazabol az uplink a kerdeses, tehat, hogy a telefonok 2-4 wattos ereje eleg lesz-e arra, hogy a muhold meghallja mit kuld a keszulek. Erre elvileg van lehetoseg ha a muholdak antenna tombjei kepesek iranyitott aktiv erositesu vetelre is.

    https://fcc.report/IBFS/SES-LIC-20190211-00151/1616679

    Ugy nez ki, hogy a mobiltelefonok maximalis megengedett sugarzasi energiaja pont megegyezik a startlink antennak maximalis megengedett sugarzasi teljesitmenyevel. Csak annyi a gond, hogy a mobiltelefon antenna mindenfele szor egy gomb menten, a starlink antenna meg iranyitottan. Ez tavolsag fuggo modon jelenthet akar tobb nagysagrendi teljesitmeny kulonbseget is. Persze ha a Marsrol a rover-ek iranyitatlan (omnidirekcionalis) tartalek antennaja kepes 35 wattal hazatelefonalni, akkor a 4 wattos mobil teljesitmeny akar pont eleg is lehet az alacsony foldkoruli palyaig ha nagyon-nagyon jok a starlink-es vevo antennak.

    Ha bevalik, akkor vicces lesz, hogy a mostani 0.5-4 km-es gsm cella meret mellett lesz egy 24 kilometeres starlink-es gsm cella is. Egesz pontosan egy 24 km-es kor alapu 550 kilometer magas kup, ami mozog, igy ha mi a felszinen egy helyben allunk, akkor is folyamatosan valtoznak felettunk a cellak.