SG.hu

A szemünket nem egy kijelző bámulására tervezték

A napi túl sok órán át tartó telefon-, tablet- és laptophasználat nem tesz jót a szemünknek. Ilyenkor a megerőltetés tünetei jelentkeznek, ami abból ered, hogy a szemünknek kemény munkát kell végeznie a képernyőn való navigálás közben.

Az Amerikai Optometriai Szövetség szerint a telefonok, számítógépek és más eszközök használata speciális, de különösen megterhelő készségeket igényel a szemünktől, beleértve az okuláris mobilitást (az egyik helyzetből a másikba való átmenet koordinálását) az akkomodációt (a fókuszváltás képességét egyik távolságról a másikra) és a vergenciát (a két szem egyidejű, ellentétes irányú mozgását az egységes binokuláris látás elérése vagy fenntartása érdekében). "A szemünket nem számítógépek és digitális eszközök használatára tervezték, különösen nem hosszú időn keresztül" - mondta Dr. Robert C. Layman, az AOA korábbi elnöke. "Ennek eredményeképpen sokan, akik hosszú órákat töltenek olvasással vagy képernyőkön való munkával, szempanaszokat és látásproblémákat tapasztalnak."

Világunkban nem reális, hogy teljesen megszüntessük a képernyő előtt töltött időt, de azért érdemes tudni, mit okoz. Sok vita tárgya a kék fény, amelyet nagy dózisban a napfényből, kisebb mennyiségben pedig a kijelzőkből kapunk. A kék fénynek való kitettség a melatonintermelés változásán keresztül azt jelzi a szervezetünknek, hogy ideje ébren lennünk. Ez az egyik oka annak, hogy a lefekvés előtti telefonhasználat az alvászavarok legfőbb okozója, mivel megzavarja az alvás-ébrenlét ciklusunkat. Bár a kutatások azt mutatják, hogy a Napból származó kék fénynek való hosszú távú kitettség növelheti a látásromlást okozó betegségek, köztük a makuladegeneráció és a szürkehályog kockázatát, ez a kockázat még nem mutatható ki az elektronikus eszközökből származó fényre. A rendelkezésre álló kutatások a retinasejtek károsodását 3 mikrowattnál vagy annál nagyobb teljesítménynél mutatják ki, szemben a képernyőnkön keresztül érkező, jellemzően 1 mikrowattos fénymennyiséggel.


A kék fény önmagában "nem okoz maradandó szemkárosodást", Layman szerint azonban a kék fény túlzott mértékű kitettsége okozta digitális szemterhelés egyes betegeknél időskori látásproblémákhoz vezethet. A kék fény hatásaitól eltekintve a szem megerőltetése gyakori és kellemetlen probléma. Bár "személyenként egy kicsit másképp lehet megtapasztalni", a képernyő hosszú ideig tartó bámulása okozta tünetcsoport egyértelmű. "A gyakori tünetek közé tartozik a homályos látás, az idegentest-érzés, a viszketés, a fejfájás és a szemszárazság" - mondta. Layman szerint a képernyő előtt töltött idő bizonyos esetekben a fertőzés nagyobb kockázatához is vezethet, mivel a képernyő bámulása közben kevesebbet pislogunk. "A pislogás segít létrehozni és szétteríteni a könnyeket a szaruhártyán, ami hidratáltan tartja a szemet" - mondta Layman. "Ha a szemnek nincs elég könnye az idegen anyagok kiöblítéséhez, akkor hajlamosabbá válik a fertőzésre."

A kékfény-szemüvegeknek nincs bizonyított orvosi előnye. "Bár egyes betegek beszámoltak a kékfény-szemüvegek használatának előnyeiről számítógép, okostelefon vagy táblagép használata közben a szem megerőltetésének megelőzése érdekében, tény, hogy jelenleg nincs elég tudományos eredmény ahhoz, hogy alátámasszuk vagy megcáfoljuk az előnyüket" - mondta Layman. Előfordulhat, hogy valaki könnyebben tud vele figyelni, de lehet csak egy placebohatásról van szó. Mindenesetre az American Journal of Ophthalmology tanulmánya nem talált különbséget a placebo-szemüveget és a kékfény-szemüveget viselők között.

A Google idei I/O rendezvényén az egyik legnagyobb éljenzés a közönség részéről akkor hangzott el, amikor a reklámcég bejelentette, hogy Bard, a Google MI chatbotja sötét üzemmódot kap. De vajon tényleg van mit ünnepelni a szem egészségének szempontjából? Layman szerint ez attól függhet, hogy milyen fényerősségű szobában használjuk a képernyőt. Szerinte a "sötét üzemmód" jobb lehet egy gyengén megvilágított, de nem teljesen sötét szobában, a világos üzemmód (fekete szöveg fehér oldalon, azaz "pozitív polaritás") pedig jobb egy átlagos megvilágítású szobában. Egy 2013-as tanulmány szerint pozitív polaritással az emberek jobban látják a részleteket. A szemünk alkalmazkodásában biztosan segít. "Az éjszakai üzemmódban használt kontraszt és színek csökkentik a tükröződést, és célja, hogy szemünk könnyebben alkalmazkodjon a környező fényhez, ami gyengébb szemterheléshez és könnyebb, kényelmesebb olvasáshoz vezet" - mondta. Tehát a kékfény-szemüveghez hasonlóan érdemes kipróbálni a sötét üzemmóddal való játszadozást, hogy lássuk, segít-e egyáltalán a szemünknek, vagy kevésbé érezzük-e megterheltnek.


De még azt sem tudjuk, hogy a képernyő előtt töltött idő rontja-e a látást. mert nincsenek erről kutatások. Ugyan a rövidlátó emberek közelebb ülnek a képernyőhöz, és potenciálisan nagyobb szemterhelésnek vagy kék fénynek teszik ki magukat, de ettől még lehet, hogy a tyúk-tojás esetéről van szó: azért ülnek közelebb, mert nem látnak jól, és nem azért nem látnak jól, mert közel ülnek. De a gyerekeknél más a helyzet: tanulmányok szerint a közeli munkavégzés, például az olvasás vagy a képernyők órákon át tartó használata a rövidlátás növekedéséhez vezethet, különösen a gyermekek körében, akiknek a szeme még növekszik. Azoknál a gyerekeknél, akik naponta 40 percnél többet töltenek a szabadban, kisebb a rövidlátás kialakulásának kockázata, mint azoknál a gyerekeknél, akik több időt töltöttek zárt térben, akár számítógépes eszközökkel, akár olvasással. Az AAO hozzáteszi, hogy nincs közvetlen összefüggés, de az, hogy a gyerekek több időt töltenek a szabadban (és kevesebbet a képernyőt bámulva), jót tesz az egészségüknek.

Ha valaki sokat ül gép előtt, legalább kétévente érdemes elmenni szemvizsgálatra, de még gyakrabban ajánlott elvégeztetni, ha szemüveget vagy kontaktlencsét visel az ember, vagy ha kellemetlenséget vagy fájdalmat érez a szeme környékén.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #13
  "A belso ciklust a szervezet a fenyhez hangolja"
  Kvp szép csendben kihátrált a kék égbolt vs álmosító hatás kitalációjából és most már csak fényről beszél.
  Ez így egy hamis kompozíció érvelési hiba.

  "akkor nem ebred fel olyan konnyen az ember."
  Lol. Akkor miért is nyitod ki a szemed? Elméletedből az esne ki hogy ugye ameddig sötét van addig fel sem ébredhetnénk. A valóság az hogy x óra alvás után felébredünk, az hogy mennyi az x az leginkább annak a függvénye hogy mennyire voltunk fáradtak amikor lefeküdtünk.
  A melatonin összefüggés relatíve egyszerű, a kék fény blokkolja legjobban a termelését, de alapvetően nem az állítja le, anélkül is leáll. Éjfél után akkor is elkezd csökkeni ha még kukk sötét van, azért mert egyre inkább kipihentek vagyunk.

  A kék fény hiányában sem fogunk elaludni ha egyébként pihentek vagyunk. Amit a kék fény tud az hogy arra ösztökél minket hogy ne aludjunk amikor egyébként azt kéne tennünk.
 • kvp #12
  "Tehát reggel akár látjuk a kék eget akár nem akkor sem vagyunk álmosak mert az agy a belső ciklusa szerint már leállt a termeléssel."

  A belso ciklust a szervezet a fenyhez hangolja. A monitorok kek szinenek hatasa pont a belso ciklust hangolja el. Normal esetben (modern technika nelkul) a kek feny forrasa kizarolag az egbolt, ezert a nap mozgasahoz all be a belso ciklus. Es igen, ha teljes sotet van reggel a haloszobaban, akkor nem ebred fel olyan konnyen az ember. Igy emberi vilagitas nelkul a teli idoszakban automatikusan kitolodna az inaktiv idoszak a rovidebb nappalok miatt. Ebbe a termeszetes eves ciklusba zavar be pl. az oraatallitas is.
 • defiant9 #11
  Igen. Elég pl. ha azt látod hogy vacsi után ásítoznak melletted az emberek akkor rád is átragad az álmosságukból.
  Szerintem ennek még a törzsi időkre visszavezethető oka lehet. Úgy volt praktikus hogyha megették a mamutot és kihunyó félben volt a tábortűz akkor a csapat az ásítozással összehangolta az alvási ciklusát hogy az ébren maradók ne törjék a csendet, pirkadatkor meg együtt lehet az új napnak nekivágni. A kék szín szerepe annyi lehet hogy ne nappal aludj el mert akkor este virgonc leszel ami egy közös 'hálótérben' nem túl praktikus. De ez csak saját elmélkedés, nem olvastam utána.
 • wraithLord #10
  Szerintem kvp csak kiemelt egy tényezőt egy többtényezős rendszerből. Mint ahogy a legtöbb rendszer nem 2 bites (, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy vagy magas a melationin szint, vagy nem), ez sem 1 tényezős.
  Pl. a légköri nyomás vagy nyomásváltozás is befolyásolja az álmosságot, alvást. :D Időjárás-változáskor - pl. éjjel "rossz idő" alakul ki - pedig a légnyomás is változik.
 • Macropus Rufus #9
  "Azt hivjak almosito idonek, szoval igen, mesterseges fenyforras nelkul igen. "
  de nem azért vagy álmos, mert nem látod a kék eget... semmi köze a kék égnek ahhoz, hogy álmos lesz e vagy sem. Lásd defiant9 okfejtését.

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.06.05. 15:47:20
 • defiant9 #8
  Újabb kvp-s kitaláció.
  Nem (csak) azért leszünk álmosak mert nincs kék fény hanem azért mert az ébrenlét-alvás ciklusunknak megfelelően az agy elkezd melatonin hormont termelni, ezt a termelést képes (részlegesen) elnyomni leginkább a kék fény.

  Tehát reggel akár látjuk a kék eget akár nem akkor sem vagyunk álmosak mert az agy a belső ciklusa szerint már leállt a termeléssel.
 • kvp #7
  "Gondolj bele: borús az idő. Nincs kék ég. Akkor bealszol vagy mi?"

  Azt hivjak almosito idonek, szoval igen, mesterseges fenyforras nelkul igen.
 • Macropus Rufus #6
  "Aztan ott van a kek komponens, ez igazabol az eg kek szine miatt jelenti azt a szervezetunknek, hogy nappal van."
  nem ez alapján dönti el a szervezet, hogy nappal van e vagy sem. Gondolj bele: borús az idő. Nincs kék ég. Akkor bealszol vagy mi?

  "Az oled technologia is jo ebbol a szempontbol, "
  pont az oled adja le a legtöbb kék fényt, szóval nem olyan jó.
  Összességében egyik megjelenítő sem jó ui. a szem nem arra van szocializálva, hogy fényforrást bámuljon. Ő a vissza vert fényt dolgozására van, nem a direkt fény feldolgozásra. Ebből a szempontból a projektorok sokkal jobb választásnak tűnnek mint a tv/monitor, ui. az vissza vert fényt jelenít meg. Nem is bántja annyira a szemet, ez meg tapasztalat.
 • nlght #5
  Múltkor rákerestem, hogy miért van évről évre egyre nagyobb, romló arány a rövidlátóknál. Dél-Koreában már 95% a rövidlátók aránya, amíg 50 éve csak a társadalom töredéke volt rövidlátó szemüveges.
  A lényeg, hogy sokáig kutatták az orvosok, mert nem volt meg a helyes válasz, hiába vizsgálták a sötétben olvasást és egyéb hiedelmeket.
  Végül meglett a válasz: a mesterséges fényben jelenlévő piros fényhullámhossz félrekalibrálja az agy fényleképező részét.
  Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy természetes fényt használunk a mesterséges fény helyett, vagy ha mesterséges fényt kell használni, akkor inkább kék fény legyen. A sárga fényforrásban is elég sok a piros fényhullám, ahogy olvastam.
 • kvp #4
  A szem alapvetoen nagy melyseg tartomanyhoz alkalmazkodott eredetileg. A kijelzo folyamatos kozelre nezest jelent, ami nem jo. Aztan ott van a kek komponens, ez igazabol az eg kek szine miatt jelenti azt a szervezetunknek, hogy nappal van.

  A kozelre nezessel nem sokat lehet kezdeni 2D-s kijelzok eseten, de a kek szin sem gond, mivel egyreszt szurheto szoftveresen (ezt a legtobb keszulek ma mar tudja), masreszt ne nezzuk a kijelzot ha aludni akarunk.

  Az sotet mod az a klasszikus terminalos nezet, ez az alapbeallitas a linux-os es windows-os konzolokon is. (mindig is ez volt) Viszont szoveges weboldalak nezesehez alapvetoen szebb a papir szeru feher alapon fekete szoveg formatum.

  A szem terhelesenel nagyon sokat szamit a jo monitor. Egy tul nagy fenyereju monitort nem lehet annyira lesotetiteni (meg sotet moddal sem), hogy ne okozzon problemakat. Viszont egy villodzasmentesen sotetitheto monitor vagy eleve egy kisebb maximalis fenyereju monitor hasznalata eseten nem okoz akkora terhelest a monitor bamulasa. (pl. a samsung kifejezetten irodai monitorjai kozott van par jo) Az oled technologia is jo ebbol a szempontbol, bar ott erdemes vigyazni a tueles freqvencia savok miatti problemakra. A quantum dot alapu oled kijelzo ebbol a szempontbol jobb lenne, ha lehetne kapni.

  A folyamatos kozelre nezes egyebkent alkalmazkodasi problemat okoz, tehat szemuveggel sem gyogyithato rovidlatast. Sajnos ez mar a 80-as evekben monitor elo kerulo magyar gyerekeknel is megfigyelheto volt, Del Koreaban mara mar nepbetegseg.

  Az idealis egyebkent a szemuveg nelkuli 3D-s megjelenites lenne (kvazi hologram technologia), ugyanis az lehetove tenne, hogy az ember szeme munka kozben folyamatosan atfokuszaljon az egyik tavolsagrol a masikra.