13
 • defiant9
  #13
  "A belso ciklust a szervezet a fenyhez hangolja"
  Kvp szép csendben kihátrált a kék égbolt vs álmosító hatás kitalációjából és most már csak fényről beszél.
  Ez így egy hamis kompozíció érvelési hiba.

  "akkor nem ebred fel olyan konnyen az ember."
  Lol. Akkor miért is nyitod ki a szemed? Elméletedből az esne ki hogy ugye ameddig sötét van addig fel sem ébredhetnénk. A valóság az hogy x óra alvás után felébredünk, az hogy mennyi az x az leginkább annak a függvénye hogy mennyire voltunk fáradtak amikor lefeküdtünk.
  A melatonin összefüggés relatíve egyszerű, a kék fény blokkolja legjobban a termelését, de alapvetően nem az állítja le, anélkül is leáll. Éjfél után akkor is elkezd csökkeni ha még kukk sötét van, azért mert egyre inkább kipihentek vagyunk.

  A kék fény hiányában sem fogunk elaludni ha egyébként pihentek vagyunk. Amit a kék fény tud az hogy arra ösztökél minket hogy ne aludjunk amikor egyébként azt kéne tennünk.
 • kvp
  #12
  "Tehát reggel akár látjuk a kék eget akár nem akkor sem vagyunk álmosak mert az agy a belső ciklusa szerint már leállt a termeléssel."

  A belso ciklust a szervezet a fenyhez hangolja. A monitorok kek szinenek hatasa pont a belso ciklust hangolja el. Normal esetben (modern technika nelkul) a kek feny forrasa kizarolag az egbolt, ezert a nap mozgasahoz all be a belso ciklus. Es igen, ha teljes sotet van reggel a haloszobaban, akkor nem ebred fel olyan konnyen az ember. Igy emberi vilagitas nelkul a teli idoszakban automatikusan kitolodna az inaktiv idoszak a rovidebb nappalok miatt. Ebbe a termeszetes eves ciklusba zavar be pl. az oraatallitas is.
 • defiant9
  #11
  Igen. Elég pl. ha azt látod hogy vacsi után ásítoznak melletted az emberek akkor rád is átragad az álmosságukból.
  Szerintem ennek még a törzsi időkre visszavezethető oka lehet. Úgy volt praktikus hogyha megették a mamutot és kihunyó félben volt a tábortűz akkor a csapat az ásítozással összehangolta az alvási ciklusát hogy az ébren maradók ne törjék a csendet, pirkadatkor meg együtt lehet az új napnak nekivágni. A kék szín szerepe annyi lehet hogy ne nappal aludj el mert akkor este virgonc leszel ami egy közös 'hálótérben' nem túl praktikus. De ez csak saját elmélkedés, nem olvastam utána.
 • wraithLord
  #10
  Szerintem kvp csak kiemelt egy tényezőt egy többtényezős rendszerből. Mint ahogy a legtöbb rendszer nem 2 bites (, ami ebben az esetben azt jelenti, hogy vagy magas a melationin szint, vagy nem), ez sem 1 tényezős.
  Pl. a légköri nyomás vagy nyomásváltozás is befolyásolja az álmosságot, alvást. :D Időjárás-változáskor - pl. éjjel "rossz idő" alakul ki - pedig a légnyomás is változik.
 • Macropus Rufus
  #9
  "Azt hivjak almosito idonek, szoval igen, mesterseges fenyforras nelkul igen. "
  de nem azért vagy álmos, mert nem látod a kék eget... semmi köze a kék égnek ahhoz, hogy álmos lesz e vagy sem. Lásd defiant9 okfejtését.

  Utoljára szerkesztette: Macropus Rufus, 2023.06.05. 15:47:20
 • defiant9
  #8
  Újabb kvp-s kitaláció.
  Nem (csak) azért leszünk álmosak mert nincs kék fény hanem azért mert az ébrenlét-alvás ciklusunknak megfelelően az agy elkezd melatonin hormont termelni, ezt a termelést képes (részlegesen) elnyomni leginkább a kék fény.

  Tehát reggel akár látjuk a kék eget akár nem akkor sem vagyunk álmosak mert az agy a belső ciklusa szerint már leállt a termeléssel.
 • kvp
  #7
  "Gondolj bele: borús az idő. Nincs kék ég. Akkor bealszol vagy mi?"

  Azt hivjak almosito idonek, szoval igen, mesterseges fenyforras nelkul igen.
 • Macropus Rufus
  #6
  "Aztan ott van a kek komponens, ez igazabol az eg kek szine miatt jelenti azt a szervezetunknek, hogy nappal van."
  nem ez alapján dönti el a szervezet, hogy nappal van e vagy sem. Gondolj bele: borús az idő. Nincs kék ég. Akkor bealszol vagy mi?

  "Az oled technologia is jo ebbol a szempontbol, "
  pont az oled adja le a legtöbb kék fényt, szóval nem olyan jó.
  Összességében egyik megjelenítő sem jó ui. a szem nem arra van szocializálva, hogy fényforrást bámuljon. Ő a vissza vert fényt dolgozására van, nem a direkt fény feldolgozásra. Ebből a szempontból a projektorok sokkal jobb választásnak tűnnek mint a tv/monitor, ui. az vissza vert fényt jelenít meg. Nem is bántja annyira a szemet, ez meg tapasztalat.
 • nlght
  #5
  Múltkor rákerestem, hogy miért van évről évre egyre nagyobb, romló arány a rövidlátóknál. Dél-Koreában már 95% a rövidlátók aránya, amíg 50 éve csak a társadalom töredéke volt rövidlátó szemüveges.
  A lényeg, hogy sokáig kutatták az orvosok, mert nem volt meg a helyes válasz, hiába vizsgálták a sötétben olvasást és egyéb hiedelmeket.
  Végül meglett a válasz: a mesterséges fényben jelenlévő piros fényhullámhossz félrekalibrálja az agy fényleképező részét.
  Ez ellen úgy lehet védekezni, hogy természetes fényt használunk a mesterséges fény helyett, vagy ha mesterséges fényt kell használni, akkor inkább kék fény legyen. A sárga fényforrásban is elég sok a piros fényhullám, ahogy olvastam.
 • kvp
  #4
  A szem alapvetoen nagy melyseg tartomanyhoz alkalmazkodott eredetileg. A kijelzo folyamatos kozelre nezest jelent, ami nem jo. Aztan ott van a kek komponens, ez igazabol az eg kek szine miatt jelenti azt a szervezetunknek, hogy nappal van.

  A kozelre nezessel nem sokat lehet kezdeni 2D-s kijelzok eseten, de a kek szin sem gond, mivel egyreszt szurheto szoftveresen (ezt a legtobb keszulek ma mar tudja), masreszt ne nezzuk a kijelzot ha aludni akarunk.

  Az sotet mod az a klasszikus terminalos nezet, ez az alapbeallitas a linux-os es windows-os konzolokon is. (mindig is ez volt) Viszont szoveges weboldalak nezesehez alapvetoen szebb a papir szeru feher alapon fekete szoveg formatum.

  A szem terhelesenel nagyon sokat szamit a jo monitor. Egy tul nagy fenyereju monitort nem lehet annyira lesotetiteni (meg sotet moddal sem), hogy ne okozzon problemakat. Viszont egy villodzasmentesen sotetitheto monitor vagy eleve egy kisebb maximalis fenyereju monitor hasznalata eseten nem okoz akkora terhelest a monitor bamulasa. (pl. a samsung kifejezetten irodai monitorjai kozott van par jo) Az oled technologia is jo ebbol a szempontbol, bar ott erdemes vigyazni a tueles freqvencia savok miatti problemakra. A quantum dot alapu oled kijelzo ebbol a szempontbol jobb lenne, ha lehetne kapni.

  A folyamatos kozelre nezes egyebkent alkalmazkodasi problemat okoz, tehat szemuveggel sem gyogyithato rovidlatast. Sajnos ez mar a 80-as evekben monitor elo kerulo magyar gyerekeknel is megfigyelheto volt, Del Koreaban mara mar nepbetegseg.

  Az idealis egyebkent a szemuveg nelkuli 3D-s megjelenites lenne (kvazi hologram technologia), ugyanis az lehetove tenne, hogy az ember szeme munka kozben folyamatosan atfokuszaljon az egyik tavolsagrol a masikra.
 • MerlinW
  #3
  "A szemünket nem egy kijelző bámulására tervezték"

  Ez így van. Legalább 2 vagy 3-ra tervezték őket.
  Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.05.29. 13:33:36
 • wraithLord
  #2
  Pedig azt hittem, hogy ez a 7 millió évvel ezelőtt élt hominid rokonunk éppen a Microsoft új megoldásain csodálkozik, ami azt jelentené, hogy már többmillió éve számítógépezünk, tehát alkalmazkodnunk kellett volna a képernyőbámuláshoz. • Anonymusxx
  #1
  Elég para, pont a napokban vettem észre hogy már jobban fárad a szemem mint régen, valami szemüveg nincs amúgy ami megvédi?