Gyurkity Péter

A Holdon termelne áramot a Blue Origin

Ebben speciális panelekre és a helyben megtalálható nyersanyagokra támaszkodnának.

Jeff Bezos másik cége az utóbbi hónapokban nem igazán szerepelt híreinkben, bár tavaly ősszel mi is beszámoltunk arról, hogy már zajlott a saját űrállomás tervezése. Most egy újabb érdekes projektről rántották le a leplet, amely a napenergia Holdon történő felhasználásáról szól.

A Blue Origin hivatalos bejelentésében arról olvashatunk, hogy a Blue Alchemist néven házon belül elindult projekt a gyakorlatilag korlátlan napenergia hasznosítását célozza meg, mégpedig a Hold felszínén, amely mind a NASA, mind pedig a magánkézben lévő űrcégek kiemelt célpontjának számít. A mellékelt magyarázat szerint olyan speciális nappaneleket vetnének be erre a célra, amelyek megfelelő módon védettek lesznek a különböző behatásokkal szemben, eközben pedig a helyszínen nagy mennyiségben megtalálható regolit és az elektrolízis folyamatának bevonásával a későbbiekben olyannyira szükséges napenergiát biztosítaná, tulajdonképpen korlátlan mennyiségben.

A szakemberek jelen pillanatban a regolittal kémiai és ásványi szempontból megegyező anyagokkal kísérleteznek, elmondásuk szerint pedig a vas, a szilícium, valamint az alumínium mellett a folyamat során az oxigén előállítását is megoldják, bár ez utóbbi melléktermékként jelenik itt meg. A saját megoldással kezelt szilícium végül 99,999 százalékos tisztaságú lesz, ami a nappanelek előállításához szükséges, és bár a regolit nagyobb mennyiségben történő felhasználása csak a későbbiekben valósul majd meg, az eddigi eredmények mindenképpen biztatók.

A NASA szintén dolgozik az oxigén helyben történő előállításán, meglátjuk, az elkövetkező években melyik projekt halad majd előre gyorsabb ütemben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csaba161 #4
    Ők még leragadtak a Pink Floydnál és azt hiszik van sötét oldala a Holdnak...

    (Pedig a lemez végén mondja Waters:
    "There is no dark side of the moon really.
    Matter of fact it's all dark.")
  • wraithLord #3
    Pl. azért másabb, mert a Holdnak nincs légköre, ami visszaverje/elnyelje a napsugárzás egy részét.
    Meg gondolom azért is másabb, mert a Hold tengelyének kisebb a dőlésszöge, mint a Földének, sokkal lassabban forog, mint a Föld (ugyanannyi nap alatt fordul egyet a saját tengelye körül, mint amennyi nap alatt megkerüli a Földet), de hogy ez miként befolyásolja a napsütéses órák számát és eloszlását, azt ne kérdezd. :D
  • Irasidus #2
    Helyben akarják a megtermelt áramot felhasználni, nem a földre továbbítani. Új technológia, hogy a Holdon található anyagokból előállítható napelemek kifejlesztéséről van szó, és hogy ebbe fejlesztésbe beszállt a Blue Origin. Mi nem érthető ezen?
  • koviroli #1
    "...korlátlan napenergia hasznosítását célozza meg."

    Nem értem ezt. A napenergia felhasználása miért másabb a holdon mint a földön?