Gyurkity Péter

Megfigyelnék a Hold körüli területet

Így kerülné el az USA a várhatóan megnövekvő forgalomból származó problémákat.

Az amerikai légierő a tervek szerint idén mutatja majd be az új lopakodó bombázót, amelyet nyilván számos tovább fejlesztés követ majd a sorban, eközben azonban saját kutatólaborjuk egy újabb kezdeményezésről rántotta le a leplet, amely már a Hold körüli régió jobb megfigyelését célozza, valószínűleg kettős célból. Ez utóbbi egyes részleteit osztották most meg velünk, bár a megvalósítástól még messze vagyunk.

A légierő kutató-laboratóriuma a napokban tett közzé egy rövidebb videót saját YouTube-oldalán, amelyben az úgynevezett Cislunar Highway Patrol System fő célkitűzését és annak egyes részleteit villantják fel. A magyarázat szerint arra számíthatunk, hogy az elkövetkező években alaposan megnő majd a Holdhoz közeli területeken zajló forgalom, ahogy több állam és magánvállalatok egy kisebb csoportja egymás után indítja majd útnak saját fejlesztéseit, ennek következtében pedig megugorhat a balesetek és koccanások esélye. Ezt szeretnék elkerülni, mivel azonban jelen pillanatban a meglévő rendszerek a Földhöz közeli pályákra koncentrálnak, a Holdhoz jóval közelebb is szükség van egy hasonló platform kiépítésére.


Ezen platform alapjait tenné le egy vadonatúj műhold, amely a ciszlunáris régió forgalmát figyelné meg, bár ennek célja nem kizárólag a kisebb-nagyobb balesetek elkerülése lenne. Tekintettel arra, hogy a légierő maga dolgozik a projekten, annak kialakításán, valószínűleg nemzetbiztonsági okokat is figyelembe vesznek, nem szeretnék ugyanis, hogy egyes, nem baráti országok eszközei a Holdat megkerülve egy olyan irányból fenyegessék a hasonló amerikai objektumokat, amelyet nem tudnak részletesen megfigyelni – emiatt pedig akár meglepetésszerű támadások is elképzelhetők, bár ezek valószínűsége egyelőre igencsak csekély.

Az új műholddal tízszeresére ugrana a jelenlegi 35 ezer km-es megfigyelési hatótáv, viszont még a kiírás van soron, a beérkező pályázatokat júliusig bírálnák el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • quatlander #2
    "A magyarázat szerint arra számíthatunk, hogy az elkövetkező években alaposan megnő majd a Holdhoz közeli területeken zajló forgalom, ahogy több állam és magánvállalatok egy kisebb csoportja egymás után indítja majd útnak saját fejlesztéseit, ennek következtében pedig megugorhat a balesetek és koccanások esélye"

    Autobahn?
  • Kissssss0 #1
    "Megfigyelnék a Hold körüli területet "

    csak nehogy megtalálják azt a Goa’uld anyahajót.