Gyurkity Péter

Februárban jöhet az első Artemis-küldetés

Addig felkészülnek a rajtra, hogy minden jól menjen a Holdra való visszatérést megcélzó sorozattal.

A NASA Holddal kapcsolatos tervei folyamatosan a hírekben szerepelnek, a napokban arról írhattunk, hogy az égi kísérőnkön landoló űrhajósokat már internet fogadná, legalábbis amennyiben valóra válnak a most megfogalmazott célkitűzések. Az űrügynökség eközben a sorrendben első rajtra is felkészül, erre néhány hónapon belül sort kerítenének.

Az újabb hivatalos közleményben azt adják tudtunkra, hogy az Orion-kapszula már a rajtra kijelölt SLS-rakétán csücsül, vagyis sikeresen csatlakoztatták egymáshoz a két fő komponenst. Ezt a lépést az elkövetkező hetekben számos teszt követi majd, ezek során ellenőrzik a főbb rendszerek és platformok állapotát, az űrhajó és a vezérlőközpont közötti kommunikációt, de végigfutnak majd a rakéta legfontosabb elemein is, hogy biztosítsák a problémamentes rajtot. A vizsgálatok során szimulálják a visszaszámlálás folyamatát, mint ahogy a vészleállást, vagyis a küldetés elhalasztásával kapcsolatos lépéseket is leellenőrzik. Nem marad ki a sorból a szuperhűtött üzemanyag betöltése sem, erre ugyanis szintén szükség lesz a rajt előtt.

A NASA egyelőre nem tette közzé a fellövés pontos (várható) dátumát, ez nyilván elsősorban a fenti tesztek sikerességétől függ. Mégis, annyit elárultak, hogy jelen pillanatban februárt célozzák meg, vagyis a jövő év elején indulna el az Artemis-1, amelynek során egyelőre legénység nélkül irányítanák a hosszú évek alatt összeállt párost a számára kijelölt pályára. Ezt a szintén legénység nélküli második próba követné, majd pedig jönne a harmadik, valamikor 2024-ben, amely már az űrhajósokat is eljuttatná a Hold felszínére. A hatvanas és hetvenes években több alkalommal is megfordultak már ott, az Apollo-küldetésekből összesen 7 irányult kísérőnkre, ezek során mindössze egyszer fordult elő (csaknem végzetes) probléma, az Apollo-13 legénysége azonban végül, nagy nehézségek árán, sikeresen visszatért a Földre.

Ezúttal egy kisebb bázis felépítése a cél, amely alaposan kibővítené tudásunkat és felkészítene minket a Marson való megtelepedésre. A Gateway névre keresztelt űrállomás eközben kiemelt laborként és kommunikációs csomópontként állna össze, kiszolgálva a hosszabb küldetéseket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!