Gyurkity Péter

Visszatért az Orion-kapszula

Minden teszt jól sikerült, eközben pedig egy komoly rekordot is megdöntöttek.

A múlt hónap vége felé mi is beszámoltunk arról, hogy végre elindult a NASA Hold-küldetése, amely a sorozat első tagjaként valósul meg, egyelőre még legénység nélkül. Most közölték, hogy a visszatérés is sikerült, így ezúttal a fontosabb eredményeket sorolhatjuk fel, mielőtt elérkezik a széria második darabja. Az illetékesek komoly sikerként értékelik a fejleményeket, kiemelve, hogy semmilyen komolyabb akadályba, illetve hibába nem ütköztek, az SLS-rakéta és a kapszula párosa tehát szinte tökéletesen üzemelve igazolta vissza az előzetes várakozásokat.

Az amerikai űrügynökség hivatalos bejelentésében arról írnak, hogy az Orion-kapszula a november 26-án megvalósított elindulás után csaknem 26 napot töltött az űrben, ennek során pedig összesen 2,25 millió kilométert tett meg. Ez egyben új rekordnak számít a kapszulák kategóriájában, hiszen bedokkolás nélkül eddig még egyetlen egység sem töltött el ilyen hosszú időt az űrben való utazással. Ezalatt az Apollo-13 által felállított távolsági rekordot is sikerült meghaladni, hiszen a legtávolabbi ponton már 434 ezer kilométerre voltak a Földtől, a Hold felszínét eközben pedig (a kétszeri áthaladás során) mindössze 130 km-re közelítették meg. Most a visszatérésen volt a sor, amit szintén teljes sikerként értékelhetünk.


Az Orion a légkörbe való megérkezés előtt számos tesztet hajtott végre az igencsak barátságtalan környezetben, hogy igazolja a legénység szállítására való alkalmasságát. Ezt követően levált róla a európai kollégák, vagyis az ESA által leszállított szervizmodul, az Orion így megkezdte a lassítást, amelynek során alig 2 perc alatt mérsékelte sebességét 40 ezerről 32 km/h-ra. A hőmérséklet ezen időszak alatt elérte a Nap felszínén uralkodó szintet, a lassulás és a lehűlés után pedig jöhetett az Csendes-óceánba való pottyanás, amelyre a tervezett helyszínen, a remélt időpontban került sor.

A siker után jöhet az Artemis-II, amely már legénységgel együtt kerülné meg a Holdat, meglátjuk, ez mikor valósulhat majd meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!