Gyurkity Péter

Elindult a NASA Hold-rakétája

Többszöri csúszás után összejött a fellövés, így most megcélozhatjuk a Holdra való visszatérést.

A NASA erőfeszítései, az SLS és az Orion-kapszula párosa kapcsán befutó hírek évek óta szerepelnek oldalunkon, nemrég például arról számolhattunk be, hogy már kétszer halasztották el a sorrendben első fellövést. Erre most végre sor került, így fél évszázad után jöhet a visszatérés állandó kísérőnkre.

A terveknek megfelelően először még valódi legénység nélkül, pusztán a rakéta és a kapszula együttesére építve indult el az első éles teszt, mégpedig szerda kora reggel, az Artemis I névre keresztelt küldetés részeként. A hivatalos blogban először a floridai fellövésről olvashattunk, ennek során a vadonatúj, eddig nem kipróbált páros jól szerepelt, hiszen a gyorsítórakéták jól üzemeltek, ezek pedig gond nélkül váltak le, hogy őket a szervizmodul, a vészhelyzetekre tartogatott rendszer, valamint a főegység kövesse a sorban. A csaknem 100 méter magas, összesen 27 tonna hasznos rakomány célba juttatására elegendő monstrum nem ütközött komoly akadályokba, a magasba emelkedést követően azonban a további lépések jöttek, amelyek legalább ilyen fontosak voltak.


Az említett leválások, illetve a főhajtómű leállása után az Orion-kapszula nappaneleit bontották ki, majd pedig a megfelelő pályára való állítás következett a sorban. Ezek is jól sikerültek, így a rakéta ezen sorok írásakor már útban volt a Hold felé, megkezdve a durván 2 millió kilométeres út első szakaszát. Állandó kísérőnket megkerülve, 25 nap alatt fejeződik majd be az utazás, ezután a kapszula a Csendes-óceánba pottyanva tér majd vissza, igazolva a rendszer teljes bevethetőségét, annak megbízhatóságát és biztonságát. Érdekesség, hogy az SLS minden idők legerősebb fejlesztése, ez még a Saturn V típushoz képest is 15 százalékkal nagyobb tolóerőt biztosít, bár a hasznos teher terén az első körben még elmaradnak a korábbi rekordtól.

December 11-én várható a visszatérés, meglátjuk, ez mennyiben jön majd össze. Siker esetén jönne a második fellövés, amely már űrhajósokkal ismételné meg a Hold megkerülését, hogy a harmadik expedíció során már a leszállás is megvalósuljon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!