Gyurkity Péter

Elégett a légkörben a LightSail 2

Lezárult a hosszúra nyúlt küldetés, az illetékesek elégedettek az eredményekkel.

Eredetileg még 2019-ben számoltunk be arról, hogy a közösségi alapokra helyezett LightSail 2 teljes sikerrel hajtotta végre a küldetés első fázisait, ezt azonban hosszú csend követte, bár a napvitorla továbbra is megfelelő módon funkcionált. Most lezárult a küldetés, mégpedig (többé-kevésbé) szintén a korábbi terveknek megfelelően.

A The Planetary Society tette közzé a napokban újabb bejelentését, amelyben már a miniatűr eszköz, valamint az arra támaszkodó, jóval méretesebb napvitorla búcsújáról adtak hírt. Ebből megtudtuk, hogy a LightSail 2 végül a Föld légkörébe visszatérve, abban elégve fejezte be pályafutását, így a küldetés most véget ért. A misszió a tervezettnél hosszabbra nyúlt, az utolsó évben ráadásul minden korábbinál hatékonyabb módon igazolták vissza a napvitorlás, a Napból érkező fotonokra támaszkodó meghajtás életképességét, viszont ezt követően a Nap növekvő aktivitása miatt végül le kellett zárni a küldetést, mivel a pálya egyre gyorsabb ütemben módosult.

A cipődoboz méretű eszközt egy méretes, 32 négyzetmétert lefedő napvitorlával látták el, ez a Nemzetközi Űrállomásnál némileg nagyobb magasságban, tőlünk mintegy 720 kilométeres távolságban keringett a Föld körül, az elmúlt 3,5 évben 18 ezer alkalommal kerülve azt meg, 8 millió kilométert megtéve az űrben. A pálya nem volt elég magas, hogy teljesen kiküszöböljék a légkör lassító hatását, ez eleve pusztulásra ítélte a fejlesztést, viszont az utóbbi hónapokban az erősödő naptevékenység miatt felmelegedő légkör a korábbinál nagyobb hatást fejtett ki arra, így a pályát nem lehetett tovább fenntartani. Az eszköz végül november 16-án semmisült meg, a szomorúság ellenére azonban az illetékesek kifejezetten büszkék az elért eredményekre.

Nem ez volt az első napvitorlás fejlesztés az űrben, hiszen a japán Ikaros 2010-ben már megtette saját útját, viszont most először sikerült vezérelt repülést végrehajtani ilyen meghajtással. A projekt annak idején mintegy 50 ezer regisztrált tag anyagi hozzájárulásával valósult meg, ez azt is igazolta, hogy közösségi alapokra is helyezhetők a hasonló küldetések.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!