Gyurkity Péter

Kinyílt a LightSail napvitorlája 

Hosszas küszködés után a mini-műhold végre megkezdte a napvitorla kibontását.

A múlt héten még arról számoltunk be a Planetary Society aprócska műholdja kapcsán, hogy megszakadt, majd pedig helyreállt a kapcsolat, ennek köszönhetően pedig előrehozták a napvitorla kibontását, amelyet akkor péntekre vetítettek előre. Egy napra rá az illetékesek újabb problémával szembesültek, ennek kiküszöbölése pedig napokat vett igénybe.

Szerdán ugyanis (a kamerák első részletes tesztje után) mindössze arra volt lehetőségük, hogy megkezdjék a megfelelő energiát biztosítani hivatott panelek kibontását, és bár az akkor beérkező adatok alapján minden jól haladt előre (a panelek hőmérséklete például -48 Celsius-fok volt, ami arra utalt, hogy már elváltak a műhold burkolatától), a kapcsolat ismét megszakadt. Ennek okát abban vélték megtalálni, hogy az akkumulátorok biztonsági módba helyezték magukat, valószínűleg azért, mert a Föld árnyékos oldalán túl alacsonyra süllyedt, a napos oldalon pedig túl magasra szökkent az energiaszint - hiába álltak tehát pozícióba a nappanelek, az ingadozás miatt az akkumulátorok veszélyben érezték magukat.

A LightSail csak szombaton jelentkezett ismét, ekkor két átrepülés alatt a telemetriával kapcsolatos 23 adatcsomagot küldött a földi állomásnak, de az energiaszint még mindig nem volt elég stabil ahhoz, hogy azonnal megkezdjék a napvitorla kibontását. Mivel ekkor már megindult az akkumulátorok lassú feltöltődése, a vasárnapi kibontás mellett döntöttek, amely az adott időpontban meg is indult, az újabb átrepülés során pedig úgy tűnt, hogy a kamerák rendben vannak, az energiaszint jóval magasabb és stabilabb, a kibontást végző motor pedig jól végezte a dolgát.

Ez persze csak az első lépés a technológiát igazolni hivatott teszt során, a további fejleményekről a hivatkozott blogban olvashatunk majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!