Gyurkity Péter

Alakul az európai aszteroida-küldetés

A legfőbb cél a megfigyelés lesz, a fő partner már megkapta feladatát.

Még a tavaly év folyamán írtunk arról, hogy néhány éven belül elindulhat az európai küldetés, amely az amerikai partnerek kísérletét követi majd a sorban, fő célkitűzése pedig a kiszemelt aszteroida további megfigyelése lesz, már a becsapódást követően. Most aláírták a szerződést a fő gyártóval, így jöhetnek a konkrét lépések.

A közös amerikai-európai projekt az Asteroid Impact and Deflection Assessment nevet kapta meg, ennek keretében (a tervek szerint) jövőre indul útnak a NASA küldetése (DART), hogy 2022 októberében a kijelölt páros kisebbik tagjába csapódva megváltoztassa annak sebességét és útvonalát. Ezután, 2024 során, rajtolna majd el egy Ariane 6 típusú rakéta, amely már a Hera néven futó eszközt emelné a magasba, 2027-re közelítve meg ugyanazon célpontot, hogy ezt követően hosszabb távon is megfigyelje a páros viselkedését. Az ESA közleményében most arról olvashatunk, hogy aláírták a szerződést a német illetőségű OBH vezetésével, ennek értelmében utóbbi cég 129,4 millió eurót kap, hogy megtervezze és kifejlessze, majd pedig letesztelje a műholdat, amely az aszteroida-párost követi majd az űrben.


A célpont a Didymos-páros, amelynek nagyobbik tagja 780 méter, kisebbik példánya pedig 160 méter átmérőjű. Az elképzelés szerint a NASA eszköze 15 hónapon keresztül utazik majd, hogy végül 6,25 km/s-os sebességgel csapódjon a kisebbik kődarabba, a megfigyeléshez szükséges bármilyen műszer nélkül. Ha minden jól megy, az aszteroida sebessége alig 0,4 mm/s mértékben módosul majd, az adatok rögzítése azonban itt egy cubesat feladata lesz, amelyet az olasz illetékesek adnak a projekthez, LICIACube néven, míg a Herát két hasonló eszköz kíséri majd, a még pontosabb megfigyelés érdekében.

Ahogy említettük, ez utóbbi csak 7 év múlva jön el, így bőven lesz időnk kielemezni az addig beérkező adatokat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!