Fellőtték a Boeing űrkapszuláját

A Starliner hosszas késlekedés után végre elérte az űrt, a cél ismét az ISS.

A Boeing saját fejlesztéséről az elmúlt néhány évben több alkalommal írtunk, bár a cég kapcsán leginkább kudarcokról számolhattunk be. Legutóbb nem jött össze a kísérlet, most azonban végre elérték az űrt, így jöhet a bedokkolás, valamint a visszatérés.

Az amerikai cég hivatalos oldalán írtak a sikeres fellövésről, amely azonban nem volt teljesen problémamentes. A kapszula megfelelő módon emelkedett a magasba a ULA által biztosított rakéta tetején, viszont a leválást követően négyből kettő meghajtó nem üzemelt be, ezeket tehát a másodlagos egységekkel kellett pótolni. Nagy probléma nem lett a hibából, mivel a Starliner összesen 12 ilyen egységre támaszkodik, az illetékesek elmondása szerint a rendszer tulajdonképpen az elvárt módon oldotta meg a feladatot, most azonban folyik annak vizsgálata, hogy mi okozhatta a kisebb malőrt. A következő lépés a Nemzetközi Űrállomásra való bedokkolás, majd pedig a néhány napos ott tartózkodást követő visszatérés, amely a remények szerint szintén sikeres lesz, ennek során ugyanis a két hibás egységre nem igazán lesz szükség.


A Boeing eredetileg 2019 decemberében próbálkozott meg a fellövéssel, akkor azonban kiderült, hogy egy komoly szoftveres hiba miatt a belső rendszer 11 órás eltérést mutatott a valós időhöz képest. Hosszas vizsgálódás következett a NASA szakembereinek bevonásával, mielőtt tavaly júliusban ismét megkísérelték a rajtot, akkor azonban a szervizmodul 13 szelepe nem üzemelt megfelelő módon, emiatt pedig ismét le kellett fújni a fellövést. A NASA bizalma a hivatalos nyilatkozatok szerint töretlen maradt, ezt egy mostani siker erősítheti meg, egyben fokozva a versenyt a SpaceX megoldásaival.

Személyzet ezúttal sem tartózkodik a kapszulában, a kiemelt cél az önálló bedokkolás és a sikeres visszatérés, amire néhány napon belül sor kerülhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • NEXUS6 #5
  Úgy legyen!
  De ugye az amcsi programok (is) folyamatos csúszásban vannak, most ugyan magas szinten pörög a haragszomrád az oroszokkal szemben és vissza (lásd ISS magára hagyása), de az ukrán háború is véget ér egyszer, aztán a kényszer, meg az szükség, meg az érdek nagy úr tud ám lenni, ha korlátozottak a források, mert pl. a szankciókkal önmagát is bűnteti az amcsi kormányzat is.

  Szal nehogy ráfanyalodjanak pár év múlva megint az orosz technikára, mint cigány a húgyoskörtére. ;)
 • asgh #4
  A Starliner kompatibilis a Delta IV, Falcon 9 és Vulcan Centaur hordozórakétákkal is, az ULA pedig 2021-ben bejelentette, hogy az Atlas V-t nem folytatják tovább, a maradék már lekötött 29-et lődözgetik.
  Ha a Blue Origin végre elkészül a BE4 hajtóművel, akkor az ULA is teljesen függetlenedik az orosz technológiától.
 • NEXUS6 #3
  Nagy siker ez az orosz űrhajózás számára, hiszen az Atlas V első fokozata továbbra is orosz gyártmányú rakéta hajtóművet használ. ;)

  Utoljára szerkesztette: NEXUS6, 2022.05.25. 11:24:24
 • kvp #2
  Megneztem az inditasi videot. Az orbital boost alatt nagyon sokat hasznalta a kormanyzo segedhajtomuveket es utanna elkezdett lassan a menetiranyra merolegesen elfordulni, tehat oldalazni. Eloszor korrigalt a rendszer, de aztan leallitotta a kis kormany fuvokakat is. (ez utobbi lehet egy foldi parancs volt, hogy most ne fogyjon ki a hajtoanyag meg a dokkolas elott) Sajnos itt elvettek a kepet, ugyhogy nem latszott, hogy vegul is porogni kezdett-e vagy sem.
 • asgh #1
  Igazából sokat javulnának az amerikai űrkutatás finanszírozásának korrupciós mutatói, ha a Starliner egyszer és mindenkorra bebukna, de a ruszkik közreműködését az ISS-ben sürgősen ki kell váltani valamivel, így sajna szükség van a Starlinerre, mert az képes lenne az ISS-t pályán tartani az oroszok nélkül is.