Gyurkity Péter

Fontos fellövések előtt állunk

A NASA mellett több cég is készül az újabb tesztekre és a komplexebb küldetésekre.

A tavalyi év meglehetősen jól zárult, ugyanis végre összejött a James Webb elindulása, amelyre hosszú évekig vártunk. Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy az Artemis-program első fellövése februárra csúszik, az elkövetkező hetekben azonban számos másik startra is sort kerítenének a terület fontosabb szereplői.

A tervek alapján a NASA folytatja a Crew Dragon sorozatát, hogy megfelelő módon kiszolgálják a Nemzetközi Űrállomást. Eközben természetesen a hangsúly az Artemis I küldetésen lesz, amely a remények szerint februárban valóban elindulhat, miután kicserélnek néhány fontos elemet, bár emiatt akár márciusra vagy áprilisra is eltolódhat a részletes teszt. A sorban ezt követően a második küldetés jönne, amely már űrhajósokkal együtt valósulna meg, ennek során pedig az Orion-kapszula már a Hold körüli pályára is eljutna. Kiemelt partnerük, a SpaceX, szintén készül saját startjaival, a menetrendben az áprilisi Crew-4 és az ősszel esedékes Crew-5 mellett az Ax-1 is szerepel, amelyet az űrturizmusra koncentráló Axiom vásárolt meg - ezek kivétel nélkül a jól bejáratott Falcon 9 típusra épülnének.

A Falcon Heavy sorrendben negyedik fellövése szintén idén jönne el, ennek keretében a Space Force két eszközét (USSF-44) juttatnák el geoszinkron pályára, a két gyorsítórakéta tengeren történő landolása mellett. A jelenleg tesztelés alatt álló Starship végre orbitális pályán repülhet, valamikor az év közepén, a Super Heavy gyorsítórakéta segítségével, a felszínre való visszatéréssel, remélhetőleg egy darabban. Ugyanezen páros lesz majd felelős a NASA űrhajósainak Holdra való eljuttatásáért is, néhány évvel később. A Boeing a Starliner kapcsán készül újabb tesztekre, a második, meghiúsult próbát követően, valamikor az első félév során, kijavítva a korábbi malőröket.

A Blue Origin a maga részéről az év vége felé próbálná ki a New Glenn típust, amely a cég második fejlesztése, míg a ULA a tőlük vásárolt BE-4 hajtóművekkel egészítené ki a Vulcan Centaur rakétát, amely az Atlas- és a Delta-sorozat tagjait váltaná fel, szintén az utolsó negyedévben.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!