daweed

Fellőtték a titkos orosz műholdat

Egy orosz Zenit rakéta most hétfőn emelt fel egy titkos műholdat Bajkonurból, elkezdve ezzel egy zsúfolt hetet a kazahsztáni Kozmodrom-ban. A jelek szerint az orosz elvtársaknak nem sikerült az akciót szupertitokban tartani.

Ezen a héten 3 kilövéssel hét űrjárművet akarnak felvinni öt különböző ország megbízásából. A kétlépcsős Zenit-2 hétfőn hagyta el a 45-ös kilövőbázist. Két perc és 28 másodperc múlva az első lépcső levált, majd két perc harminc másodperccel később a műholdat tartalmazó raktér védőlemeze is levált.

A második fokozat motorjai 10 perc múlva kapcsolódtak ki, majd a rakomány is elindult útjára. A titkos küldetések során az orosz Védelmi Minisztérium a mostanihoz hasonlóan csak egy számmal jelöli meg a küldetést (Cosmos-2372), de egyes források szerint a titkos fotófelderítő műhold az Enisei volt ezúttal a rakomány.

Az Enisei az Orlet-2, az eddigi legfejlettebb orosz kémműhold utódja lesz. Az Orletek 12 tonnás szerkezetek voltak, és 22 kapszulában tudták visszajuttatni a Földre az elkészített fotókat. Az utolsó Orlet-2 1994-ben került földkörüli pályára. Utódja az Enisei már képes lesz valós időben visszaküldeni a nagyfelbontású fotókat, hasonlóan az amerikai társaihoz.

A héten következő kilövések egyike a Dnepr-1 lesz kedden, ami öt kisebb műholdat juttat pályára Olaszország, Szaud Arábia és Malajzia részére. A második pedig 29-én egy újabb titkos küldetés lesz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!