daweed

A jövő energiaforrása

2030-ra, a napenergiával működő műholdak lesznek a legfontosabb energiaforrások, állítják azok a tudósok akik az USA kongresszusában szólaltak fel múlthét szerdán.

A kimerülőben lévő energiahordozók és az egekig szökő benzinárak után a világűrből a Földre energiát sugárzó műholdak fogják ellátni az amerikai otthonokat.

2020-ra az energiafelhasználás 75%-al fog nőni a mostanihoz képest, állítják a tudósok, és 2015 után egyre kevesebb kőolajat lesznek képesek kitermelni. Ezeket a problémákat csak a napenergia képes megoldani. Az ezt használó technológiák fejlesztése pedig most kezdődik.

A magasfeszültségű napelemtáblák képesek a nap sugárzásának 99%-át villamos energiává alakítani, napi 24 órán keresztül. Készül egy "felfújható radiátor" is, ami a világűrből származó hőt képes elfogni, és egy rádióvevő, ami a mikrohullámú energiák befogására készül.

Viszont csak 2025 és 2035 között készülhet el az a teljes műholdhálózat, ami képes energiát termelni.

Pedig az ötlet nem új keletű. A világűrből a Földre sugározni az energiát, már a hatvanas években felmerült a NASA berkeiben, de a valódi kutatások csak 1995-ben kezdődtek. Azóta évi 22 millió dollárt költenek ezekre.

Első lépésként egy földi kísérleti telep felépítését tervezik, ahol 20 és 50 kW közötti napelemeket használnak majd.

Az egyetlen probléma már csak a hatalmas összegek, amiket a program a közeljövőben felemészt majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • qaíwsyedx #7
    érdekes 99% hatásfokú napelemről még nem hallottam, de szívesen vásárolnék belőle!