Gyurkity Péter

Két NASA-küldetés indul el

A célkeresztben ezúttal aszteroidák és maga a Föld van.

A NASA kapcsán nemrég írtunk a legújabb eredményekről, amelyek között holt galaxisok fotózása is helyet kapott, a Hubble közreműködésével. Most két újabb küldetés van soron, amelyek a Tejútrendszer múltjába betekintést nyújtó aszteroidákat, valamint magát a Földet veszik célkeresztbe.

Az amerikai űrügynökség bejelentette, hogy még ebben a hónapban sort kerítenek a Lucy névre keresztelt küldetés fellövésére, amelynek eredményeként egy újabb eszközt juttatnak az űrbe. A kijelölt célterület aszteroidák két csoportja, amelyeket korábban soha nem vettek közelebbről szemügyre, ez pedig komoly lehetőséget nyújt, hiszen a Trojan névvel illetett kődarabok a Jupiter előtt és a mögött haladnak pályájukon, ezek részletes vizsgálatával pedig betekintést nyújthatunk a Tejútrendszer múltjába, a bolygóképződés folyamatába. Összesen 8 eltérő aszteroidát közelítenének meg 12 év alatt, mégpedig egyetlen eszközzel, amelynek részletes tesztelése szeptemberben és október elején zajlott le, a pandémia miatti előírások szigorú betartása mellett.


A múlt hónap közepén már megtörtént az üzemanyag feltöltése, ez összesen 725 kg-ot nyom, a teljes egység tömegének nagyjából 40 százalékát téve ki. Ezt egészítik majd ki a buszok méreteivel vetekedő nappanelek, amelyek az akkumulátor feltöltéséért lesznek felelősek, miután a Lucy útnak indul a Kennedy-űrközpontból és célba veszi a számára kijelölt pályát. Az első indítási ablak október 16-án nyílik meg, helyi idő szerint már éjjel 1 órakor felsorakozik a csapat, hogy minden készen álljon az 5:34-kor esedékes fellövésre. Amennyiben nem jön össze a rajt, másnap újból megpróbálkozhatnak azzal, ez viszont nyilván az időjárási viszonyoktól függ.

Eközben egy másik küldetés is zajlik, bár ennek fellövése már szeptember végén megtörtént. A Landsat 9 névre keresztelt műhold közvetlen elődjéhez csatlakozik, ketten együtt minden 8 órában a Föld teljes felületét lefedő képeket készítenek majd, a további vizsgálatokkal pedig tovább bővül a klímával kapcsolatos tudásunk, beleértve a vízfelhasználást, a kiterjedt erdőtüzek hatásait, a korallzátonyok degradálódását és számos egyéb tényezőt. Ez a sorozat amúgy már 1972-ben elindult, az újabb példány az eddigi eredményeket egészíti majd ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!