Becsapódás irtotta ki a mammutokat

Egyre több jel utal arra, hogy 13 ezer évvel ezelőtt is becsapódás okozta a drámai változásokat.

A dinoszauruszok kihalása kapcsán szinte mindenki hallott már a sok millió évvel ezelőtti becsapódásról, amely számos állatfaj és a növényvilág jó része számára is a véget jelentette. A jelek azonban arra utalnak, hogy nagyjából 13 ezer évvel ezelőtt is sor került egy katasztrófára, amely többek között a gyapjas mamutok kihalásához vezetett.

A Dél-Karolina Egyetem kutatói a napokban tették közzé hivatalos bejelentésüket, amelyben az utóbbi időben kielemzett mintákról, valamint az így kapott eredményekről olvashatunk. Eszerint több kontinensen is találtak már becsapódásra utaló jeleket, többek között a mintákban kimutatható platina és az irídium mennyiségének gyors megugrását, ami viszont azt sugallja, hogy 12800 évvel ezelőtt valóban becsapódott valamilyen objektum a Földbe, először hatalmas tüzeket és forróságot, majd pedig gyors lehűlést okozva, a klimatikus változások pedig több nagy méretű állat eltűnését eredményezték. Így halhattak ki a gyapjas mamutok (két kisebb csoport kivételével), a kardfogú tigrisek, valamint számos egyéb állatfaj.

A kutatótársadalom nem minden tagja gondolja úgy, hogy becsapódás következett be, mások ugyanis így vélik, hogy hatalmas mennyiségű jég olvadt meg, ez vezetett a drámai változásokhoz. Egyes véleményekben az emberi tevékenység (elsősorban a túlvadászat) jelentőségére hívják fel a figyelmet, ez viszont önmagában valószínűleg nem eredményezhette ezen állatok teljes eltűnését. Jól jelzi a megváltozott körülményeket, hogy magát az időszakot is a hidegebb klímát jól tűrő Dryas octopetala virágról nevezték el, azonban az egyre szaporodó (Észak-Amerika után Európa, valamint Dél-Amerika és Ázsia területén is felbukkant) jelek ellenére nincs egyetértés az úgynevezett Younger Dryas climate event kapcsán.

Nemrég már Grönlandon is beazonosítottak egy krátert, amely kitűnő jelöltként bukkant fel, viszont itt még részletes elemzésre és pontos datálásra is szükség lesz, mielőtt mindent ezen becsapódás számlájára írunk – ez a folyamat, valamint a további vita akár évtizedekig eltarthat majd, bár ezzel kapcsolatban érdemes azt is megjegyezni, hogy egyesek szerint eddig ismeretlen emberi civilizációk is jelen lehettek már ekkor, amelyek többek között a Göbekli Tepe területén talált, nem mellesleg pontosan erre a korra datált érdekes leletekért is felelősek voltak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • defiant9 #46
  Ha abból indulunk ki hogy valami isten komplexus az egész piramis alapja, akkor az sem kizárt hogy a hitvilág szerint ez nem valami verejtékes munkával épített épület hanem az örökkévalóságnak szóló magasztos sírhely, ami a legkevésbé kívánatos hogy eviláginak dokumentálják. Persze ha azt látnánk hogy a köveket valami fejlett technológával fargicsálták, akkor el lehetne gondolkodni, viszont azt látjuk hogy ezt bizony kézzel vésték, és Occam borotvája szerint a legegyszerűbb magyarázat az hogy ember alkotta az egész, nagy munka volt, de kivitelezhető.
 • NEXUS6 #45
  "A néphagyomány, Manethón és Hérodotosz történeti munkái Kheopsz (vagy Szóphisz) nevéhez kötötték ezt az építményt, aki az ókori Egyiptom IV. dinasztiájának Hufu nevű uralkodójával azonosítható. Ezért nem tekinthető véletlennek, hogy nevét a piramison belül is megtalálták már a 19. században (Vyse). A hat feliratból négy kártusba írt nevet tartalmaz, mindegyik egyszerűsített, kurzív hieroglif jelekkel íródott, vörös tintával. E feliratokról újabban gyakran feltételezik, hogy hamisítványok, mivel olyan helyen vannak, ahol normális körülmények között nem láthatóak. Azonban a III–V. dinasztia egyetlen piramisában sincs látható helyen lévő felirat, ezért önmagában ez az érv nem állja meg a helyét, ráadásul Vyse valószínűleg nem ismerte a folyóírásos hieroglifákat. Ezek részben a munkavezető feliratai lehetnek arról, hogy melyik építkezésre kell vinni a szóban forgó kvádert,[1] részben viszont a minden korban fellelhető epigráfiai emlékekhez hasonló megörökítése az építésnek. Sznofru Vörös-piramisán a hasonló jelek datálva is voltak, amelyek az építés meglepően gyors üteméről tesznek tanúbizonyságot.[2] "
  Wiki
 • Gravitoni #44
  Az észérvek azt mondják hogy a Piramisokat magas technológiai fejlettségű emberek készítették az építés dátumának a jelzése miatt.. erre felsorakoztatott másodlagos bizonyítékok egész tömkelege áll rendelkezésre kontra a hivatalos mesével, hogy az ókori egyiptomiak építették fáraók tiszteletére.. ez minden csak nem észérv.. és 100 irányból lehet rommá verni, kezdve csak a legegyszerűbb kérdéssel:

  ha valóban az ókori egyiptomiak építették, akkor hol vannak a hierolglifák tízezrei, felsorakoztatva a piramisok belsejében a folyosókról? Hamár az észérveknél tartunk..
  Utoljára szerkesztette: Gravitoni, 2019.11.11. 22:15:36
 • defiant9 #43
  Rendben, a kiegyensúlyozás szabadsága mindenki számára adott:)
 • NEXUS6 #42
  Én meg azért rakom be minden cikk alá a hivatkozásaimat, mert a média kiegyensúlyozatlanul másról sem fröcsög, csak hogy minmeghalunk, meg a világ elleni legnagyobb bűn a CO2. Miközben ennek vannak azért más aspektusai is.

  Az egyensúlyt ebben a szituban, én úgy érzem, hogy nem nekem kell képviselnem, ha az már eleve el van tolódva.
  De ha gondolod, te felvállalhatod. ;)
 • defiant9 #41
  Nem tudom milyen az etikus troll.
  A lám a magas CO2 milyen jó vs. lám az alacsony CO2 milyen rossz már nagyon aszimmetrikussá tette a hsz-aid üzenetét. Én csak némi egyensúlyt hoztam azzal hogy behivatkoztam a felnőttként miért is nem játszunk a tűzzel aspektust. Felelős ember nem szívesen rak olyan tűzre amit nem tud kontroll alatt tartani, akkor sem ha nagyobb tűz még több meleget ad.
 • NEXUS6 #40
  Hmmm, ez is egy szempont.

  De sajnos ez az etikus-trollság lényege! ;)
 • defiant9 #39
  "És én tolom túl?"
  Igen, az hogy más is túltolja az nem mentség.
 • NEXUS6 #38
  Hmmmm. Én tolom túl? Érdekes.
  Az SG minden tudománnyal foglalkozó oldalán minden nap látsz 3-4 ilyen témájú cikket, és aminek nagyon áttételesen van köze ehhez, az is tartalmaz olyan felütéseket, ami erre szeretne utalni.

  Ha ezerrel menne a nukleáris technológia elleni kampány, akkor arról írnék kommenteket. Mert szerintem amire te valójában utalsz gonoszként, az a technológia maga, annak bizonyos ága, még ha ez nem is tudatosul ez az emberekben, mert megfelelően szelektált tények, vagy csak ijesztő fikciók mögé bújtatják. Nyilván van minden technológiának kockázata, de annak, hogy a 70-es 80-as években gyakorlatilag érzelmekre és félelmekre alapozva kampányoltak ezen technológia ellen, megakadályozták a régi, drága és nem biztonságos erőművek leváltását újakra, vagy megfelelő szintű modernizálását. Ennek egyik következménye volt így Fukushima is, és bizonyos szinten ennek következménye a szénerőművek mai napig meglevő dominanciája az energiatermelésben.
  Hiába folyt akkor is ezerrel a kampányolás ezerrel a nukleáris technológia ellen, akkor sem kaptak az emberek reális infókat erről, annak előnyeiről és valós kockázatairól.
  Most egy ugyan ilyen félelem kampány folyik ezerrel, a csapból is.

  És én tolom túl?
 • defiant9 #37
  Gravitoni, az hogy az érvekkel szemben csak poénkodására futja az erősen arra utal hogy nincs érdemi válasz a tarsolyodban.
  Amazóniában ma is primitív szinten él a homo sapiens, nem szükségszerű a halászat-vadászat-gyűjtögetés szint elhagyása ilyen nagy időtávban sem, ha az adott csoport azzal tulajdonképpen elvan, fenntartja magát

  Nexus6 viszont kezdi kicsit túltolni ezt a magas CO2 jó és az alacsony szint a bajok forrása. Egy kontrollálatlan és kiszámítatlan felmelegedési folyamat egyben kockázatokat is hordoz. "Better the devil you know than the devil you don't" -> jobb ha nem piszkálunk bele olyanba amihez nem értünk és nem fogjuk tudni megjavítani ha elcsesszük.