Gyurkity Péter

Műanyagból készül a kevlár utódja

Az új műanyag ugyanis sokkal erősebb és könnyebb, mint az acél.

A napjainkban zajló fegyverkezési verseny láttán nem túl meglepő, hogy a jelentős szereplők mindegyike (a lopakodó megoldások és hiperszonikus rakéták mellett) további anyagok kutatásával, azok alkalmazásával igyekszik előnyre szert tenni. Az amerikai fél most egy érdekes új műanyagra alapozná a kevlár leváltását, már amennyiben a fejlesztés páncélként is beválik.

A Buffalo Egyetem kutatói jelentették meg a napokban eddigi munkájuk eredményét, a közleményben pedig az UHMWPE (ultrahigh molecular weight polyethylene) egy módosított, továbbfejlesztett változatának rendkívül kedvező jellemzőiről olvashatunk. Az anyag szerint sikerült előállni egy olyan új műanyaggal, amely az acélhoz képest 14-szer erősebb és 8-szor könnyebb, így a jövőben akár testpáncélként, sisakként, valamint a járművek jobb védelmének kialakításánál is hasznos újításként jöhet számításba. Az anyag annyira fejlett, hogy még a kevlár leváltása is felmerült a lehetőségek között, itt azonban további részletes tesztekre lesz szükség, hogy a védelmi jellemzők pontos meghatározása is megvalósuljon.

A műanyag könnyen alakítható, formálható, így logikus lépésnek tűnik a testpáncélként és sisakként való alkalmazás, az eddigi eredmények szerint pedig az ebből készült páncél igencsak jó védelmet nyújtana a különböző lövedékek és egyéb becsapódó testek ellen. Nem véletlen, hogy a kutatást az Army Research Office (ARO) finanszírozta, ez is arra utal, hogy a jövőben a hadsereg használná ki az ebben rejlő előnyöket. A kutatók számára a gyöngyök jelentettek inspirációt, az új anyag állításuk szerint nagyon erős külső borítással, burkolattal rendelkezik, a belső pedig jóval rugalmasabb, így ez jobban elnyelheti, illetve eltérítheti a beérkező lövedékek kinetikus energiáját. Emellett a hődisszipációs mutatók is kiemelkedők, ami további előnyt jelent a védelem terén.

A szakemberek szerint a munka jól bizonyítja, hogy az új anyagok komoly hatást gyakorolhatnak a hadsereg által alkalmazott technológiákra, a következő lépés itt az említett további tesztek lebonyolítása lesz, amelyben már kifejezetten a páncélként való alkalmazást vizsgálják majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Montanosz #8
  benyujtok már egyszer egy peticíót hogy kiderüljön a sg cikkírói hány évesek és retardáltak-e vagy sem
  Utoljára szerkesztette: Montanosz, 2019.10.16. 21:23:42
 • fonak #6
  A Dűnében a plasteel az fém úgy tudom.
 • Szefmester #5
  Plasteel?
 • gemihu #4
  Az a baj, hogy a lekvár utódja is műanyagból készül:)
 • barret #3
  Ki csúfolja? Végre sikerült leírnia 1 mondatot,helyesírási hiba nélkül! Ezt inkább dicsérni kellene :)
 • nlght #2
  Kérlek ne csúfoljátok a cikkírót, nem tehet arról hogy fogyatékos.

  a cím: Műanyagból készül a kevlár utódja

  a cikk: még a kevlár leváltása is felmerült a lehetőségek között, itt azonban további részletes tesztekre lesz szükség
 • T_I #1
  Kicsit félreérthető, ezért mondjuk ki, a kevlár IS műanyag. Mivel szálak húzhatók belőle, ezért szőhető, ruházatszerűen hordható